Požeška Tvornica sporta stvara male sportaše

Udruga za sport i rekreaciju TVORNICA SPORTA u dvorani Sokol u Požegi već duže vrijeme stvara za sada male, a zasigurno i buduće velike sportaše, jer tko se jednom na pravi način zarazi sportom, taj se gotovo nikada od te „bolesti“ ne oporavi.(smiley)

Oglas

Treneri Udruge za sport i rekreaciju TVORNICA SPORTA su profesori/ca i magistri/ ca kineziologije Ana Pedić, Alen Ivanović i Dario Pisker i odgojitelj predškolske djece Goran Gogo Katušić. Sve su to od reda dokazani stručnjaci s višegodišnjim iskustvom u provođenju sportskih programa, osobito sa djecom predškolskog uzrasta.

Oglas

Proteklog četvrtka uputili smo se na trening i nakon ove preduge korona
krize, konačno uživali u sportu i to u onom njegovom najboljem, najčistijem obliku. Ovoga smo puta zatekli dvadesetak klinaca i klinceza, trenericu Anu i trenera Gorana, koji su odradili vrlo sadržajan i za djecu izrazito zabavan program. Na treningu gdje svatko točno zna što mu je činiti, iako se najmlađima naravno dogodi da ponekad zaborave koja je njihova vrsta ili kolona, u svakom se trenutku isprepliću ozbiljno usvajanje i usavršavanje nekih sportskih vještina, te radost, smjeh i veselje, jer se sve uči kroz igru i na djeci vrlo zanimljiv način.

Oglas

“Udruga za sport i rekreaciju TVORNICA SPORTA osnovana je 2011. godine i od tada kontinuirano provodi programe Univerzalne sportske škole i program Dječje sportske igraonice za djecu od 3-6/7 godina. Svoj smo program verificirali 2013. godine, te na temelju pozitivnog stručnog mišljenja Agencije za odgoj i obrazovanje dobili i Suglasnost tadašnjeg Ministarstva znanosti, obrazovanja i sporta. Na osnovu toga, zatražili smo i dobili Rješenja i potrebitu Suglasnost i lokalne zajednice, te naš skraćeni sportski program za djecu predškolskog uzrasta od 3 do 7 godina već dugi niz godina provodimo i u Dječjem vrtiću Požega (Cvjetna livada) – čitavu priču predstavio nam je profesor Dario Pisker.

 Tvornica sporta prije svega je namjenjena onim najmanjim, pa se najveći dio programa svodi na igru, no kroz nju se najbolje uči.

U zadnjih nekoliko godina uglavnom smo se bazirali na rad sa predškolskim uzrastom. Naime, to je doba igre djeteta, to je doba kada igra predstavlja osnovni oblik aktivnosti djeteta, put spoznaje i način komunikacije s okolinom. Igra je vrlo važna za djecu predškolske dobi i s aspekta odgoja i obrazovanja, te je kao sredstvo nezamjenjiva za cjelokupan razvoj djeteta. Međutim, svi ciljevi i zadaće koje smo si postavili u programu za naše najmlađe članove, ne mogu se ostvariti isključivo igrom; nužni su i drugi sadržaji, osobito oni utilitarnog karaktera, no i njih provodimo tako da djeci vježbanje bude ugoda, zabava i igra, a ne nekakva mučna obaveza.

Dokazano je da se motoričkim razvojem potiče i emocionalni, socijalni i intelektualni razvoj djeteta. Nedostatak igre i mogućnosti za sudjelovanjem u različitim motoričkim aktivnostima može usporiti fizički i mentalni razvoj djeteta. Roditelji su, pa čak i neki pedagozi, vrlo često u zabludi kada misle da će djeca svoje motoričke potencijale razviti sama od sebe. Stoga smo i napravili adekvatan program dječje sportske igraonice (škole) za djecu iz Požege i okolnih mjesta, u želji da doprinesemo adekvatnom rješavanju toga problema. U naše programe dobrodošla su sva djeca, djevojčice i dječaci, koji ravnopravno sudjeluju u svim našim aktivnostima, bez obzira na njihove sposobnosti i svima nastojimo omogućiti pravilan razvoj, prije svega njihovih motoričkih, a potom i emocionalnih, psiholoških i socijalnih potencijala.

Naš je osnovni cilj dakle poticati višestrani psihosomatski razvoja djece (tjelesni, kreativni, emotivni i kognitivni), čuvanje i unapređenje vlastitog zdravlja i zdravlja okoline, zadovoljiti dječje potrebe za kretanjem, igrom, odnosno vježbanjem i putem toga stvoriti navike svakodnevnog tjelesnog vježbanja. Djecu također educiramo o higijenskim navikama, te učimo o važnosti zdrave prehrane i poštivanju Fair play-a.

Programske zadaće koje provodimo u radu s djecom su pozitivan razvoj svih kinantropoloških obilježja djece predškolske dobi s posebnim naglaskom na razvoj motoričkih sposobnosti, u prvom redu koordinacije, ravnoteže, gibljivosti i preciznosti, kao i razvoj funkcionalnih sposobnosti.

Osim osnovnih oblika kretanja ili biotičkih motoričkih znanja kojima kod djece utječemo na razvoj opće motorike (hodanje, trčanje, skakanje, bacanje, hvatanje, gađanje, puzanje, provlačenje, penjanje, dizanje, nošenje, vučenje, potiskivanje, višenje, upiranje, kotrljanje i kolutanje), djeca usvajaju i motorička znanja i razvijaju određene motoričke vještine – savladavaju osnovne tehnike pojedinih sportskih disciplina; atletike, sportske gimnastike, borilačkih sportova, nogometa, rukometa, košarke i odbojke, a sve je apsolutno prilagođeno uzrastu djece s kojom radimo, od primjerenog opterećenja, rekvizita, sprava i pomagala, do samih metoda i principa treninga.

Razradili smo i konstruirali nekoliko baterija motoričkih testova koja provodimo dva puta godišnje (inicijalno i završno), te na osnovu dobivenih rezultata pratimo individualni napredak svakog djeteta.

 

Na kraju, pozivamo sve zainteresirane roditelje da nam se obrate s povjerenjem i jave nam se na tvornicasporta@gmail.com ili na broj mobitela 098 517805 ili jednostavno dovedu svoje dijete na probni trening u dvoranu „Sokol“, utorkom i četvrtkom od 17 do 18 sati.“  – rekao je za Sportalo voditelj sportskih programa i Predsjednik Udruge za sport i rekreaciju TVORNICA SPORTA profesor Dario Pisker.