/Požeška Glavica kroz povijest VRAĆANJE U SLAVNA VREMENA AUTOMOBILIZMA
FB_IMG_1532677317158

Požeška Glavica kroz povijest VRAĆANJE U SLAVNA VREMENA AUTOMOBILIZMA

Administratori facebook stranice požeškog Gradskog muzeja ponovno su u sportskim temama, ovoga puta na redu je automobilizam, a mi jednostavno ne možemo odoljeti da to ne podjelimo s vama..

Tko se još, dragi prijatelji ne sjeća rike automobilskih motora koja se s autodroma na Glavici širila cijelim gradom, mirisa oktanskih para u zraku i uzbuđenja koje se već u rano nedjeljno jutro prelijevalo po cijeloj Požegi nagovještavajući pakleno vrući ali poseban ljetni dan.
A ona nedjelja, 27. srpnja 1975. godine kada se po prvi puta na novouređenoj pisti “Glavica”, baš u Požegi organizirala IV. automobilistička utrka za brzinsko prvenstvo tadašnje države, ostat će u sportskoj memoriji grada zauvijek utisnuta zlatnim slovima.

Piše tadašnji novinar Požeškog lista, Jelenko Topić, da je sve započelo u 9 sati s treninzima, u 10 sati se nastavilo s atrakcijom tzv. ‘zvjezdastom vožnjom’ za gledatelje koji su sa svojim limenim ljubimcima došli doslovno sa svih strana.
Glavna je priredba počela tek oko 15 sati sa svečanim otvorenjem, političkim obraćanjima (ne zaboravimo da se na taj dan slavio Dan ustanka), i konačno, kao vrhunac tog vrućeg srpanjskog dana na Glavici, nestrpljivo su dočekane četiri utrke podijeljene po kubikaži automobila (785, 1150, 1300, te ona najuzbudljivija od 850 ccm).

Zdravko Tomac, predsjednik AMK “Dinamo” koji je s požeškim AMD “Slavko Rončević” organizirao ovu za požeški sport povijesnu utrku, i više nego zadovoljno je izjavio kako će predložiti Automoto savezu Jugoslavije da se u kalendar utrka ubuduće obavezno unesu dvije požeške utrke – u lipnju iza Muzičkog festivala Slavonija i u rujnu uz Dan oslobođenja grada.

Jeste li znali da je ova prva utrka na Glavici u Požegi na današnji dan, 27. srpnja 1975. godine okupila 30.000 posjetitelja iz cijele bivše Jugoslavije?
A jeste li znali da su u prvoj od četiri utrke sudjelovala čak 34 “fiće”?

Podijeli
  •  
  •  
  •