Povijesna lopta vraća se u Županju

Dolaskom engleskih industrijalaca u Županju krajem 19. stoljeća, u grad su stigle i nove igre, među kojima su se istaknule nogomet i tenis. Suočeni s lokalnim stanovništvom, Englezi su ih uključili u zabavu i prenijeli im pravila nogometa.

Tako je nogomet ubrzo osvojio srca Županjaca, a kao dar od engleskih industrijalaca stigla je i mala, okrugla i čvrsta kožna lopta iz daleke Engleske.

Godine 1979., u staroj graničarskoj kući u Ulici Vladimira Nazora broj pet, otkrivena je ova povijesna relikvija. Izrađena od prirodne kože s trakama, s jednim nedostajućim dijelom, lopta je do vlasnika doprla nasljedstvom od predaka zaposlenih u tvornici tanina koju su osnovali Englezi. Dugo vremena je korištena za pohranu sitnih predmeta, a njena prava vrijednost ostala je neslućena.

Nakon otkrića, lopta je poslana na analizu starosti u Tehnološki centar u Karlovcu. Utvrđeno je da je koža od koje je izrađena stara između 90 i 110 godina. Lopta je potom putovala i u Englesku na vještačenje, gdje je potvrđena njena autentičnost i podrijetlo.

Još 1980. godine, u povodu stote obljetnice igranja nogometa u Županji, na gradskom trgu podignut je spomenik ovoj prvoj nogometnoj lopti u Hrvatskoj. Djelo akademskog kipara Ivana Hermana nažalost je uništeno u ratu i privremeno uklonjeno.

Novi spomenik, djelo akademskog kipara Krešimira Roda, izgrađen je u obliku slova “Z”. Zajedno s loptom na vrhu, ono se može pročitati kao slovo “Ž” – početno slovo Županje.

A sada je vrijeme da se u Županju vrati i sama junakinja ove priče, Gradsko vijeće će 3. srpnja donijeti odluku kojom se Gradskom muzeju daje dozvola da za 70 000€ otkupi loptu te je izloži u stalnom postavu. Sjajan je ovo potez za turizam Županje, uz Spomen stadion, spomenik, sada će i prava lopta biti u gradu!