Poraz od Danske i kraj sna o polufinalu

Hrvatska muška seniorska reprezentacija poražena je od Danske 25:27 u 2. kolu Glavne skupine Europskog prvenstva koje se igra u Mađarskoj i Slovačkoj. Tako je ostala i bez teoretske mogućnosti da se bori za polufinale, odnosno medalju. Bila je to potpuno drugačija Hrvatska u odnosu na susret od prije dva dana protiv Crne Gore.  

HRVATSKA: K. Pilipović 2/14, M. Alilović 6/21, M. Marić 8/9, A, Gadža -/-, J. Gojun -/-, M. Maraš 2/3,V. Načinović -/-, Š. Ivić -/-, I. Čupić 3/5, I. Slišković 0/1, L. Cindrić 2/4, I. Martinović 3/4, M. Šipić 0/1, F. Glavaš 1/2, M. Jelinić 2/2, izbornik: Hrvoje Horvat   

DANSKA: N. Landin Jacobsen 10/34, K. Moller -/-, N. Kirkelokke 0/1, M. Ladnin Jacobsen -/-, E. Jakobsen 6/6, R. Lauge Schmidt 4/7, M. Saugstrup 2/2, L. Svan 1/2, H. Molergaard -/-, M. Larsen Mesah -/-, M. Hansen 8/11, L. Anderssson -/-, H. A Mensing -/-, J. Holm -/-, M. Gidsel 5/6, S. Hald 1/1, izbornik: Nikolaj Jacobsen     

Ni uoči susreta sa svjetskim prvacima nije bilo mira u našoj reprezentaciji. Lovro Mihić je nakon negativnog nalaza u Zagrebu, dan poslije u Budimpešti ponovno bio pozitivan pa je naknadno pozvan Davor Ćavar. Ali budući da nije prošao sve PCR kontrole u Mađarskoj  nije mogao biti u sastavu. Tako je izborniku Hrvoju Horvatu od lijevih krila ostao samo Marin Jelinić. Zato je u sastavu imao tri desna vanjska. 

U sjajnoj atmosferi MVM Doma, pred više od četiri, možda čak i četiri i pol tisuće naših navijača, s pobjedama Nizozemske i Islanda nad Crnom Gorom i Francuskom, Hrvatskoj se otvorila nova mogućnost polufinala. Ali za to je trebalo za početak pobijediti svjetske prvake Dance. A dok nada postoji, vrijedilo se potruditi.  

Naša početna postava bila je: Kristian Pilipović na vratima, Marin Jelinić i Ivan Čupić na krilima, Marin Šipić na crti te na vanjskim pozicijama Tin Lučin, Luka Cindrić i Ivan Martinović. 

Počeli smo vrlo odlučno, bez respekta prema svjetskim prvacima. Marinu Jeliniću stradala je arkada već u prvom našem napadu. Nisu nas poremetila ni dva, Dancima poklonjena, isključenja španjolskih sudaca. Tin Lučin bio je vruć, silno raspucan, ali nije imao pomoć suigrača i Danska je nakon 17 minuta otišla na četiri razlike, 4:8. Izbornik je naravno  morao zvati minutu predaha jer nije želio dopustiti da se svjetski prvaci odvoje na veliku razliku. Onda ih je nemoguće stići.   

U međuvremenu je Kristiana Pilipovića na vratima zamijenio Mirko Alilović i vrlo brzo donio dvije obrane za podizanje samopouzdanja. U 20. smo prepolovili, a u 21., nakon minute predaha danskog izbornika, došli na minus jedan, 8:9. Sjajno je u tim trenucima igrao mladi Mateo Maraš. Dva njegova projektila ostavila su najboljeg vratara svijeta Niklasa Landina u čudu. Hrvatska je bila tu. Pet minuta prije predaha, stigla je do izjednačenja, 10:10. 

Nažalost, nismo uspjeli do kraja prvoga dijela održati tu ravnotežu. Da nismo propustili  realizirati sedmerac, ostvarili bismo i to, ali i minimalan zaostatak od 11:12 mogao je sve zadovoljiti. Bila je to ona Hrvatska kakvu želimo gledati; motivirana, čvrsta, agresivna, raspucana. Imali smo 55 posto realizacije. Danska je bila na 63.  

Svjetski prvaci bolje ulaze u nastavak. Brzo su pobjegli na plus tri. Trebalo je uložiti strahovito mnogo snage i umijeća u obrani da bi ih se ponovno stiglo. U tim trenucima, uz sve to, zaigrali su sedam na šest. I to je, čini se, bio ključ.  

U obrani su pak zaigrali 5-1, prije svega s idejom da zaustave Luku Cindrića i njegovu kreativnost. Nismo posustajali. Nadmudrivali smo se gol za gol. Kristian Pilipović je stao na vrata i sada nam je on dao vjetar u leđa s dvije obrane. Došli smo na pogodak zaostatka, 17:18.  

Skupo smo platili novo isključenje. Danska je zabila dva, a nije primila ni jedan pogodak i opet je bila na plus tri, 17:20. Srećom još je bilo puno vremena do kraja.  

Novo rješenje s naše klupe bila je igra sedam na šest. Nažalost, nismo imali previše koristi od toga. Jedna obrana danskog vratara, jedna tehnička pogreška i morali smo se vratiti igri šest na šest. Ali Danska je ljubomorno čuvala svoja tri pogotka prednosti. A naše snage bile su na izmaku snaga zbog objektivno sužene rotacije.  

Osam minuta prije kraja, izbornik uzima i svoj posljednji time-out. Nakon što smo došli na minus dva slijedi novo isključenje i kraj sna o pobjedi. Danska uspijeva postići dva i podići svoju prednost na plus četiri, 21:25. To je suviše iskusna reprezentacija da bi to ispustila u završnici.  

Ali Hrvatska se ni tada nije predala. Zabili smo dva u nizu i došli na 23:25 tri minute prije kraja. Nažalost, to je bilo sve. Danska je lukavo trošila vrijeme, radila prekršaje kada smo bili u napadu i na kraju slavila 25:27.  

S osam pogodaka, fenomenalan je u našoj ekipi bio Marino Marić. Kod Danaca, kao i mnogo puta do sada protiv Hrvatske, najbolji Mikkel Hansen također s osam pogodaka. Niklas Landin je skupio 10 obrana. Naši vratari zajedno osam (Mirko Alilović 6, Kristian Pilipović 2).  

Hrvatskoj do kraja drugog kruga ostaju još susret s Islandom (24.01.2022 u 15.30h) te Nizozemskom (26.01.2022 u 18.00h).  

EHF EURO 2022: GLAVNA SKUPINA, 2. KOLO  

HRVATSKA – DANSKA 25:27 

Izvor HRS