Poljska i Rusija se priključile Hrvatskoj i ostalim reprezentacijama za SP u Egiptu

Izvršni odbor Svjetske rukometne federacije (IHF) odlučio je dvije pozivnice za Svjetsko prvenstvo koje se održava u Egiptu od 13. – 31. siječnja 2021. godine dati Poljskoj i Rusiji. Tako je u ovom trenutku poznato 30 zemalja koje će nastupiti na tom natjecanju. Preostala dva mjesta trebala bi se popuniti nakon kvalifikacija Sjeverne Amerike i Kariba, te  Južne i Središnje Amerike. Hrvatska je osvajanjem srebrne medalje na Europskom prvenstvu u Austriji, Norveškoj i Švedskoj 2020. godine stekla pravo izravnog plasmana u Egipat.

Jednu slobodnu pozivnicu IHF je dodijelio jer na Azijskim kvalifikacijama ni jedna ekipa iz Oceanije nije bila peta ili bolje plasirana. Prema Propozicijama natjecanja IHF-a, tako je ostalo jedno slobodno mjesto za SP u Egiptu. Za drugo su kandidirale mnoge zemlje, poput Srbije, Sj. Makedonije, Rusije, Poljske, Crne Gore. Na kraju je IHF odlučio dati pozivnicu Poljskoj koja će sa Švedskom biti domaćin Svjetskog prvenstva 2023. godine i Rusiji koja je na posljednoj europskoj smotri osvojila 22. mjesto.

Inače, vrijedi podsjetiti da su dodatne europske kvalifikacije za Svjetsko prvenstvo otkazane zbog pandemije korona virusa (COVID-19), pa je nastup na tom natjecanju osiguralo 10 reprezentacija koje su na EURU 2020. godine bile plasirane od 4 – 14. mjesta.

Evo popisa onih reprezentacija koje su već osigurale nastup u Egiptu 2021. godine:

Domaćin: Egipat
Branitelj naslova: Danska
Afrika: Alžir, Angola, Zelenortsko Otočje, Kongo, Maroko, Tunis
Azija: Bahrein, Japan, Katar, Rep. Koreja
Europa: Hrvatska, Austrija, Bjelorusija, Češka, Francuska, Njemačka, Mađarska, Island, Norveška, Portugal, Španjolska, Slovenija, Švedska
Južna i Središnja Amerika: Argentina, Brazil, Urugvaj
Pozivnice: Poljska, Rusija

Dva preostala kvalifikacijska turnira s kojih samo pobjednici idu u Egipat trebala bi se održati potkraj listopada u Meksiku i Salvadoru.

Svjetsko prvenstvo u glavnom gradu Egipta prvo je u povijesti na kojemu će nastupiti 32 reprezentacije.

Izvor HRS

Foto FB IHF