Po prvi puta u Hrvatskoj održan je biciklistički 24 sata ultramaraton na području BPŽ u Općini Oriovac

Po prvi puta u Hrvatskoj održan je biciklistički ultramaraton na 24 sata koji se vozio na području Brodsko – posavske županije i to u Općini Oriovac. Vozilo se od Oriovca do Kobaša, pa na Lužane, Malino i Kujnik te je na ovoj velikoj sportskoj manifestaciji nastupilo 50 vozača i vozačica iz 6 europskih zemalja. Favorit je bio Slovenac Stanislav Verstovšek koji je tu ulogu i opravdao te postao pobjednik ovogodišnjeg 1. izdanja CRO Ultre 24.

Oglas

Novoosnovana Biciklistička udruga Abacus iz Oriovca položila je veliki ispit budući je uspješno organizirala prvu CroUltru na 24 sata. Ovakav događaj još se nije održao u Hrvatskoj, međutim, tu čast dobila je Brodsko – posavska županija i Općina Oriovac na čijem se području održalo ovo veliko sportsko natjecanje. Velike zasluge za ovaj događaj kao i organizaciju idu predsjedniku Abacusa iz Oriovca Slovencu Damiju Zupiju iz Brežica uz kojeg su bili njegovi najbliži suradnici Oriovčanin Matija Nedaća i Brođanin Tomislav Obradović.

Oglas

Dionica kojom se vozio ultramaraton bila je duga 21 km te se iz Oriovca vozilo prema Kobašu, pa preko Kloštra na Lužane te od Malina i Kujnika za Oriovac i tako neprestano 24 sata. Vozile su se i utrke na 6 i 12 sati koje su se bodove za Europsko prvenstvo, dok su tu bili i parovi. Prvi favorit na 24 sata bio je Slovenac Stanislav Verstovšek koji je 1976. godine rođen u Celju, a živi u Zidanom mostu. On je aktualni trostruki prvak Europe koji je 2020. godine ušao u knjigu Guinnessovih rekorda budući je za 24 sata bez prestanka tada u slovenskom Prekmurju odvezao 914 km. Sada u Oriovcu mu je do tog rekorda nedostajalo 11 km te je napravio 903 što je veliki rezultat za čovjeka koji se prije 10 godina počeo baviti biciklizmom, dok je prije toga bio prvak Slovenije, ali u sportskom ribolovu. Verstovšek je ukupno napravio 43 kruga uz prosječnu brzinu od sjajnih 37,5 km/h.

Oglas

Iza Verstovšeka na 2. mjestu bio je Chris Hopkinson iz Engleske, dok je 3. mjesto pripalo Slovencu Jerneju Zorcu. U ženskoj kategoriji na 24 sata pobijedila je Karla Čović iz Varaždina koja je imala 20 krugova te je nakupila 418 km. U parovima na 24 sata slavio je bračni par Renata i Damir Pučar iz Jaske koji su kombinirano odvezli 29 krugova te su napravili 606 km. Na cijelom natjecanju bilo je 50 prijavljenih iz 6 zemalja, dok je među njima najstariji sudionik bio Brođanin Antun Brekalo koji je prije nekoliko dana napunio 70. godina. On je uspio izvesti ovaj ultramaraton te je za 24 sata imao 627 km što mu je u konačnici donijelo 7. mjesto.

Uz Antuna Brekala na 24 sata vozio je i još jedan Brođanin i to Josip Holoubek iz Udruge SB biciklist koji je stigao na 504 km te je na kraju završio na 11. mjestu. Tu su bili i predstavnici iz slavonskobrodskog Triatlon kluba Mazator, dok je najbolji rezultat u ženskoj kategoriji zabilježila Pamela Holjevac iz Sibinja. Ona je na 6 sati za 8 krugova imala 167 km te je postala Europska prvakinja na ovoj dionici. Uz nju još su na maratonu od 6 sati vozili Marijan Ibrišimović iz Sibinja koji je završio na 12. mjestu i Brođanin Matej Dolibašić koji je bio sedmi.

U muškoj konkurenciji na 6 km slavio je Slovenac Nejc Pogačnik koji je tako postao Europski prvak ispred Jadrana Domančića s Otoka Hvara i Nermina Palića iz Mostara. U kategoriji na 12 sati 1. mjesto i naslov Europskog prvaka osvojio je Slovenac David Rihtarić, drugi je bio Vedran Planinšek iz Velike Gorice, a treći još jedan Slovenac Grega Kološa.