Plamene pišu ne samo požešku nego i slavonsku sportsku povijest

Čudo u Dubrovniku dovelo je košarkašice Plamena u ulogu glavne vijesti u Zlatnoj dolini, a svakako i jedne od važnijih u čitavoj Slavoniji i Baranji, posebice među sportskima. Epitet “povijesne utakmice” kod nas se lako dijeli, no ono što će Englmanove djevojke igrati u subotu doista je povijesna utakmica.

Oglas

Požeški sport se nikada nije okitio titulom prvaka u ekipnim loptačkim sportovima, a to nas je ponukalo da malo zagrebemo u povijest i vidimo koliko je ovo velik rezultat na regionalnoj razini. I zaključaj je da je – impresivan! Prilično šokantno zvuči podatak da je Slavonija do sada imala samo jednoga prvaka u četiri najznačajnija sporta, nogometu, košarci, rukometu i odbojci. Jedini klub koji je do sada bio prvak je Ženski nogometni klub Osijek, koji je doduše to bio “sto” puta i još uvijek je aktualni, doduše s minimalnim šansama da obrani titulu.

Oglas

U muškom nogometu znamo da su titule uglavnom završavale na Maksimiru, nešto manje na Poljudu te po jednom u Rijeci i kod NK Zagreba u Kranjčevićevoj. U muškoj košarci ponovno Slavonije ni blizu, naslove su osvajali zagrebački klubovi Cibona i Cedevita, te Zadar i Split. Ovdje gdje Plamene žele upisati Slavoniju na mapu osvajača do sada su titule išle u Zagreb, Šibenik, Gospić i Dubrovnik. U muškom rukometu do sada samo jedan prvak, Gopčev Zagreb ne da nikome ni blizu na sve moguće načine. U ženskom rukometu smo najbliže titulama, barem zemljopisno, većina njih završila je u Koprivnici, poneka kod Lokomotive u Zagrebu.

Oglas

Što se tiče odbojke dičimo se samo finalistima, kod žena su Vukovarke dva puta bile drugoplasirane, 2008/09. i 2010/11., dok su Osječanke isti uspjeh ostvarile 2007/08. U muškoj konkurenciji Mursa je prošle sezone bila blizu titule, igrali su finale i nažalost morali priznati Mladosti da je bolja. Što se tiče prvaka kod muškaraca su to redovito Mladostaši, uglavnom Zagrepčani, nešto manje Kaštelani. Kod djevojaka odbojkaške titule završavale su u Zagrebu, Dubrovniku, Rijeci i Kaštelama.

Sad si pokušajte predočiti koliko je sjajnih sportaša prošlo kroz ove sportove u proteklih 30 godina, kakve sjajne ekipe su pokušavale doći do kraja, pa u konačnici i koliko je novca ulagano u razne projekte, neusporedivo više nego je Plamen imao na raspolaganju za ovu sezonu i svi redom su zapinjali prije ovoga, svi osim osječkih nogometašica nisu uspjeli biti najbolji u državi, a ovih 7-8 djevojaka su stigle do zadnjeg koraka, tako malog a tako teškog i velikog.

U subotu u večernjim satima Požega može postati sportska prijestolnica Slavonije i Baranje, jedini grad prvakom države u ekipnim sportovima, uz najveći slavonski grad drugi koji ima prvaka od osamostaljenja Republike Hrvatske. Eto, 40 minuta dijeli Plamene od ovakvog uspjeha. Zovemo i zvat ćemo sve na tribine Grabrika, ako ovo nije pravo vrijeme koje je? Subota, 19,00 – SD Grabrik!