/Pele – najbolji nogometaš 20. stoljeća PRISJEĆAMO SE NOGOMETNIH VELIKANA
pelee

Pele – najbolji nogometaš 20. stoljeća PRISJEĆAMO SE NOGOMETNIH VELIKANA

S obzirom da je zima vrijeme kada nema puno nogometnih natjecanja, barem ne ovih koja su na Sportalu najzastupljenija, vrijeme ćemo prikratiti sjećanjem na neke od najvećih nogometaša u povijesti.

Koliko god moderna tehnologija bila loša u pogledu odrastanja novih generacija koja previše vremena troše sjedeći za računalima i buljeći u mobitele, toliko je s druge strane i odlična stvar. Lako je pronaći video zapise pravih nogometnih velikana, onih o kojima slušamo hvalospjeve, oni malo stariji ih se i sjećaju pa imaju priliku podsjetiti se pravih majstorija, velikih utakmica i svojih omiljenih igrača.

Nećemo se upuštati u ocjenjivanje tko je najbolji svih vremena, postavljanje nekakve ankete bilo bi deplasirano jer vojska fanova Messija i aktualnog Ronalda među mladom populacijom je prevelika da bi netko drugi imao šansu pobjediti. Zato ćemo se samo prisjetiti kako su to radili Pele, Maradona, Platini, Zidane, pravi Ronaldo i još neki velikani najraširenijeg svjetskog sporta.

Prvi na redu je službeno najbolji nogometaš svijeta u prošlom stoljeću, Edson Arantes do Nascimento, poznatiji po svome nadimku Pelé. 

Rođen je u mjestu Três Corações i odrastao u siromaštvu, kao i većina brazilskih nogometaša. Svoj je nadimak Pelé najvjerojatnije dobio po portugalskoj riječi pelado, što znači bosonog ili pak po dijalektalnom izrazu za dvorište. Otac Joao Ramos do Nascimento, je također bio nogometaš poznat pod imenom Dondinho, ali je zbog ozljede morao prekinuti sportsku karijeru. Vrlo je brzo primijetio da ima nadarenog sina i učio ga igrati što više lijevom nogom, kako bi i s njom bio jednako spretan kao i desnom.

S 11 godina uočio ga je umirovljeni brazilski nogometaš Waldemar de Brito, nazvao je upravu kluba Santos (Santos Futebol Clube) iz São Pauloa, koji su Peléa onda angažirali za plaću od 6 cruseira. Sa 16 godina Santosov trener ga ubacuje u prvu momčad i već na prvoj utakmici zabija gol.

O nadarenom mladiću glasine su se proširile i brazilski izbornik Silvio Pirila ga je pozvao na utakmicu protiv Argentine u Rio de Janeiru. Pelé je odmah osvojio navijače pogotkom i atraktivnim potezima.

Te godine Pelé je za Santos dao 58 pogodaka i dobio poziv za Svjetsko prvenstvo 1958. u Švedskoj. Tada je imao 17 godina i tako postao najmlađi svjetski prvak u nogometu. Svojom koordinacijom pokreta i brzinom je odskakao od prosjeka; pretrčao bi 100 metara za 11 sekundi, skakao je 650 cm u dalj i 180 cm u vis. U karijeri je postigao preko 1.200 pogodaka, iako su u tu brojku uračunate i prijateljske utakmice, kao i golovi postignuti na služenju vojnoga roka. U ligaškim natjecanjima postigao je ukupno 589 golova u 605 odigranih utakmica.

1999. godine FIFA ga je proglasila najboljim nogometašem 20. stoljeća, a nakon glasova iz svih članica iste godine Međunarodni olimpijski odbor svrstao ga je u skupinu 5 najvećih sportaša svijeta u istom vremenskom periodu.

Podijeli
  •  
  •  
  •