Pao i Portoriko: Hrvatice večeras igraju za ulazak u elitu!

Dugo su u Hrvatskom odbojkaškom savezu čekali na organizaciju Challenger kupa, kvalifikacija za prestižnu Ligu nacija. Dvije godine Covid 19 ih je sprječavao, no ove se godine konačno sve posložilo, Višnjik je ugostio osam pretendenata za igranje najjače reprezentativne lige na svijetu. Finale je došlo kao nagrada za sav taj zajednički trud igračica, stožera i Saveza…

Oglas

Hrvatska je reprezentacija nakon pobjede nad Kazastanom od 3:0 u četvrtfinalu za polufinalnog suparnika dobila Portoriko, koji je tu došao bez borbe jer je Kamaerun imao nekih problema s dobivanjem vize.

Oglas

Portoriko je bolje rangirana reprezentacija na FIVB ljestvici, na 18. mjestu, dok je Hrvatska na 23. poziciji. No, to nije sprječavalo naše reprezentativke da u meč uđu s čvrstom nakanom da se hrabro suprotstave favoriziranom suparniku, s kojim smo se posljednji puta susreli na svjetskom Grand Prixu 2017. godine i izgubili 2:3 (dvije godine prije bilo je 3:1 za Portoriko).

Oglas

Prvi set bolje su otvorile naše suparnice, povele sa 4:1, no bilo je to tek izgleda zagrijavanje u dramatičan susret koji je slijedio. Hrvatska je došla u vodstvo mini-serijom od 3-0 za 9:8, a protivnice odmah uzvraćaju istom mjerom. Ponovno Hrvatska vodi s 12:11, pa 15:14 i 19:17, ali Portoriko se vraća kod 20:19. Finiš prvog seta išao je poen za poenom, i uz dva odlična polu-asa Lucije Mlinar i Martine Šamadan, te razornom u smeču i čvrstom u bloku kapetanicom Samantom Fabris, naša reprezentacija osvaja prvi set na razliku, 26:24. Posljednji je poen trajao ‘čitavu vječnost’…

Osokoljene tim prvim osvojenim setom, Hrvatice kreću u drugom setu još žešće, sada su one povele sa 4:1, no dugo je još do kraja seta. Nakon egala 7:7 dolazi novi val, asom Fabris već je 15:11, a izbornik Portorika Morales mijenja organizatoricu igre i korektoricu. Bez većeg uspjeha, jer naše igračice vode 19:12 i 20:14. Laura Miloš i Lucija Mlinar rasteretile su u napadu Samantu Fabris (16 poena nakon prva dva seta, 25 do kraja), profunkcionirao je i blok s Božanom Butigan i Martinom Šamadan (ukupno 8 nakon prva dva seta, 19 do kraja), libero Izabela Štimac radi sjajan posao u obrani a mlada organizatorica igre Lea Deak mudro distribuira lopte. Posljedica fantastične igre Hrvatske je osvojen i drugi set, puno uvjerljivije od prvog, s 25:17.

Već po nepisanom pravilu, ekipa koja vodi 2-0 popušta u trećem setu, dok ‘gubitnici’ traže posljednju slamku spasa. Nakon početnih 1:0 Hrvatske rezultat se okrenuo na stranu Portorika (7:4), srećom pa nisu otišle predaleko, pa ih Hrvatska stiže i prestiže serijom 3-0 za vodstvo 11:10. U ovom se trenucima ‘lomila’ utakmica, gine se za svaki poen, igra se brzo, na granici rizika, što sa sobom povlači o veći broj pogrešaka. Time out Hrvatske kod 19:16 za Portoriko dobro je došao našim reprezentativkama da se ‘resetiraju’. Finiš ponovno nije za one slabih živaca, kod 23:23 Portoriko traži minutu odmora, nakon što su Hrvatice napravile dva poena u nizu. Dobar odabir, jer Portoriko dobiva treći set s 25:23, za smanjenje od 2-1 u setovima za Hrvatsku.

Utakmica na visokom nivou bez zamjene strahovito troši igračice, pa naše odbojkašice ulaze u četvrti set sa 0:3, srećom pa se vraćaju odmah na 3:3, ali i vode 8:6. Božana Butigan radi sjajan posao na bloku (8), a stiže i od servirati as za 10:7. Blokira i tehničarka Lea Deak za vodstvo od +4 (12:8). Još jednom imamo +4 (18:14), pa Portorikanke traže minutu odmora ne bi li nas spriječile u osvajanju seta. Ali, Hrvatice neumoljivo idu prema kraju susreta, vode 20:14 i 22:15, sve do krajnjih 25:17, za pobjedu od 3-1.

U nedjeljnom finalu u 20.00 sati čekaju ih Belgijanke, dok će se od 17.00 igrati susret za 3. mjesto između Portorika i Kolumbije.