Pala i Belgija: Hrvatice su u Svjetskoj ligi!

Željeli su to godinama, pokušavali organizirati Challenger kup, kvalifikacije za svjetsku Ligu nacija posljednje dvije godine, ali zbog Covida 19 uspjeli su tek ove godine. Zadar i dvorana Kreše Ćosića na Višnjiku svjedočili su povijesnom uspjehu hrvatske ženske odbojke, ulasku u svjetsku Ligu nacija (VNL) dogodine, tamo gdje je svjetska krema odbojke.

Oglas

I završilo je na najbolji mogući način, nakon Kazastana i Portorika na kraju je pala i Belgija, koja nas je dobila u posljednja dva međusobna susreta 2020. godine. Velika, slatka pobjeda ove generacije koju predvodi kapetanica Samanta Fabris. I na ovoj utakmici je bila lokomotiva koja je vukla, s 31 poenom, najučinkovitija na cijelom susretu.

Oglas

Susret je započeo istom postavom kao i dan ranije u polufinalu protiv Portorika hrvatski izbornik Ferhat Akbas: Lea Deak organizatorica igre, kapetanica Samanta Faris korektorica, srednje blokerice Božana Butigan i Martina Šamadan, primačko-pucački par Lucija Mlinar i Laura Miloš te libero Izabela Štimac.

Oglas

Sraz dvije europske ekipe, koje se bore za ulazak dogodine u svjetsku Ligu nacija, nudio je spektakularnu utakmicu. Početak je pripao Belgiji, 12. ekipi po FIVB rangu (Hrvatska 21.), imale su vodstvo 8:5 i 9:6, te 14:11, ali Hrvatska serijom poena okreće na 15:14, uz fantastičnu igru Božane Butigan na sredini mreže. Od tada Hrvatice više ne ispuštaju prednost, i odlaze do kraja, do 25:20. Zanimljivo, belgijski izbornik Van de Broek sjeo je na klupu kod 23:18, as servisa Mlinar.

U drugom setu Belgija je zatvorila prolaze kroz sredinu mreže, krenule su agresivnije servirati a u napadu su više koristile blok-aut, udaranje po vrhu našeg bloka. Rezultiralo je to njihovim vodstvom praktički od početka seta, a hrvatski izbornik kod 4:7 i 12:17 traži time out. Bez veće koristi, Belgijanke su u zaletu, pa nakon relativno za njih neugodnih 19:21 uzimaju drugi set s 25:21, za izjednačenje u setovima od 1-1.

Neparni, treći set, opet ide na našu stranu. Krenule su Hrvatice zastrašujućom serijom 6-1, i bile cijelo vrijeme u prednosti od 3 do 6 poena. Da bi u finišu ovog perioda igre Butigan ponovno proradila brzim smečevima kroz sredinu i odvela ekipu u mirne vode, do 20:13. Drže naše djevojke solidan prijem servisa, uvodeći Belgijanke u nervozu, prisiljavajući ih na riskantnije poteze. Rizik im se umalo isplatio, stigle su Belgijanke do 18:21 i 21:23 na krilima sjajne Britt Herbots, no othrvale su se tim naletima naše reprezentativke i blokom za zadnji poen osvojile taj set s 25:22.

Rovovska se bitka nastavlja i u četvrtom setu, Hrvatska ima 8:5, ali Belgija stiže na 8:8, prestiže na 11:10, no hrvatske igračice svjesne su da im je pobjeda nadomak ruke, pune samopouzdanja. Dodaju gas, bježe na 17:14 i 20:17, ali Belgija je iskusna ekipa sa dobrom klupom, i ne daju se tako lako. Kod 22:20 naš izbornik Ferhat Akbas uzima time out, a u slijedećem poen video challenge dodjeljuje Belgiji za 21:22. Ali, tada je dva projektila kroz sredinu poslala Božani Butigan za 24:21, a Samanta Fabris smečom završila utakmicu za 25:21 i pobjedu od 3-1, koja Hrvatsku dogodine vodi među najveće ekipe svijeta, u Ligu nacija. Zasluženo, apsolutno, nagrada za sav stres koji su priuštile publici u Višnjiku, ali i čelnicima Hrvatskog odbojkaškog saveza s predsjednikom Antom Bakovićem na čelu. (HOS)