Otvoreno pismo predsjednika FIBA-e Hamane Nianga

Predsjednik FIBA-e Hamane Niang je u ime Izvršnog odbora FIBA-e poslao otvoreno pismo cijeloj košarkaškoj zajednici, a u vezi događaja kojima u zadnje vrijeme svjedočimo diljem zemaljske kugle. Pismo prenosimo u cijelosti:

Dragi košarkaški prijatelji,

Od svog prvog dana na mjestu predsjednika FIBA-e osjećam goruću želju da pomognem FIBA-i potaknuti ujedinjeniju globalnu košarkašku zajednicu. Jer košarka je upravo to, zajednica. Da, sport je, ali košarka je mnogo više od toga. Izvor je nade, izvor prijateljstva i, najvažnije, izvor jednakosti.

Košarka je sport izgrađen na vrijednostima zajedništva, napretka, otvorenosti i odgovornosti. Inkluzivnost i jednake mogućnosti nisu FIBA-ine težnje, one su potreba. Kao organizacija odgovorna za razvoj i dugoročno zdravlje našeg sporta, FIBA mora biti uzor cijeloj košarkaškoj zajednici. To znači da treba pokazati suosjećanje, razumijevanje, odlučnost za poboljšanjima i dati svima glas.

FIBA je politički neutralna organizacija jer želimo da košarka izgradi kohezivniju budućnost, a ne da doprinosi, ili čak produbljuje političke podjele. Međutim, to ne znači i šutjeti o pitanju rasizma. FIBA nedvosmisleno osuđuje sve oblike diskriminacije kao napad na osnovna ljudska prava pojedinca. Tome nema mjesta u košarci, sportu ili bilo kojem aspektu društva.

Nedavni događaji snažni su podsjetnik da društvo, uključujući sport, uvijek može učiniti više za izgradnju jače i ujedinjenije zajednice. Naši su statuti jasni u izražavanju nulte tolerancije prema rasizmu i FIBA će se uvijek boriti protiv diskriminacije bilo koje vrste.

Međutim, rasizam nije problem koji se može riješiti preko noći, niti je problem izoliran na području jedne države; to je globalno pitanje.

Protesti su nas potaknuli da budemo introspektivni i postavimo sebi pitanje: “Čini li FIBA dovoljno za borbu protiv rasizma?” Danas se sastao Izvršni odbor FIBA-e i razmotrio naše postojeće inicijative koje ciljaju na inkluzivnost, jednake mogućnosti i veću zastupljenost, prije nego što se identificira gdje organizacija može učiniti više za košarkašku zajednicu. Mi smo globalna organizacija i stoga moramo odražavati i slaviti veliku raznolikost u svijetu.

Kao ponosni Afrikanac i predsjednik FIBA-e, znam koliko je važno da ljudima svih etničkih grupa i podrijetla pružamo jednake mogućnosti, tako da svi glasovi i zajednice budu zastupljeni.

FIBA obitelj može u tom pogledu biti ponosna na mnoge stvari. Naše rotirajuće kontinentalno predsjedništvo osigurava glas svima; značajno smo ulagali diljem svijeta kroz inicijative poput projekta Basketball for Good i njegovih programa, Basketball Without Borders zajedno s NBA ili međunarodnim ligama koje trenutno razvijamo u Africi, Aziji, Americi i Europi. U ožujku 2020. također smo pregledali i ojačali unutarnju politiku integriteta i etiku FIBA-e, uključujući imenovanje prvog službenika za integritet FIBA-e.

Ipak, ne možemo se odmoriti dok rasizam više ne bude dio društva. Zbog toga danas tražim od vas, košarkaške zajednica, da budete dio promjene. FIBA će zajedno s Komisijom za igrače razviti konkretne akcije protiv rasizma u košarci. I dok je za FIBA-u važno da vodi, podjednako je važno i da sluša. Stoga, ohrabrujemo članove košarkaške zajednice da pišu FIBA-i i razmjenjuju svoja iskustva i ideje. To je ključno kako bi se osigurao napredak i zajedništvo.

Nadam se da ćemo uskoro od Vas dobiti povratne i informacije i da ćemo zajedno izgraditi jaču i ujedinjeniju budućnost.

Predsjednik FIBA-e Hamane Niang, u ime Izvršnog odbora FIBA-e

Foto: fiba.basketball