Otvoren je 24. turnir Zlatna dolina

Svojim su dolaskom turniru priznanje odali Tomislav Družak, državni tajnik u Ministarstvu turizma i sporta te Danira Bilić, predsjednica Nacionalnog vijeća za sport, ravnateljica Hrvatskog športskog muzeja, članica stručnog savjeta HKS-a za žensku košarku i jedna od najboljih hrvatskih sportašica svih vremena

Tradicionalni 24. Košarkaški turnir „Zlatna dolina 2020.“ Požega održava se ovog vikenda u Sportskoj dvorani Tomislav Pirc. S obzirom na to da zbog pandemije turnir ove godine nije međunarodnog karaktera, pružila se prilika da se pred početak sezone otkriju karte nekih vodećih domaćih klubova.

Uz domaćina, Ženski košarkaški klub Plamen Požega, sudjeluju ŽKK Medveščak ZagrebŽKK Mursa Vrijednosnice Osijek te ŽKK Trešnjevka 2009 Zagreb.

Svojim su dolaskom turniru priznanje odali Tomislav Družak, državni tajnik u Ministarstvu turizma i sporta te Danira Bilić, predsjednica Nacionalnog vijeća za sport, ravnateljica Hrvatskog športskog muzeja, članica stručnog savjeta HKS-a za žensku košarku i jedna od najboljih hrvatskih sportašica svih vremena.

Njihov dolazak iskoristi smo i za kratki razgovor. Državnog tajnika Družaka pitali smo kako izbalansirati pandemiju i sport.

– To je dosta kompleksno pitanje. Sport je jedna od grana koja je među najpogođenijima pandemijom. Ono što mi promišljamo je kako spasiti sport i na koji način vratiti sport tamo gdje mu je mjesto. Razgovori s resornim ministarstvima koja kreiraju budućnost Hrvatske uglavnom završavaju sa zaključkom da svi smatraju sport jako bitnim jer je dao puno Hrvatskoj od stvaranja države, pa do danas kad je najveći izvozni proizvod Hrvatske.

Mislim da smo blizu toga da pozicioniramo sport u proračunskom dijelu, uvažavajući situaciju u kojoj se nalazi država, i obećano je da sport to neće trpjeti što je potvrdio i premijer Plenković. S Hrvatskim zavodom za javno zdravstvo smo pri kraju izrade protokola kad je u pitanju sustav natjecanja koja sva kreću u jesen, da ne bi došli do nekog vida blokade sustava natjecanja. U isto vrijeme tražimo rješenje kako školske sportske dvorane vratiti u punu funkciju sporta, a u isto vrijeme zadržati sigurnost učenika. – izjavio je državni tajnik Tomislav Družak, koji je ujedno i otvorio ovogodišnji turnir.

Danira Bilić dodaje kako smatra da je najvažnije što je iskazana volja iskoristiti sva znanja koja imamo da se zajednički donose brze i učinkovite odluke i mjere kako bi se odgovorilo na ova neizvjesna vremena. Zanimalo nas je gdje vidi žensku košarku danas i može li se ona usporediti s njezinim igračkim vremenima kad je hrvatska ženka košarka bila svjetska velesila.

– Ja sam upozoravala i prije ove krize da, ne samo ženska košarka, nego svi ženski timski sportovi žive lošu situaciju i da je potreban jedan iskorak kako bi se uhvatio korak za muškim kolegama. Ova kriza je još više doprinijela da se u ženskoj košarci otežano radi i da su stari problemi još vidljiviji. S razine nacionalnog saveza nastojimo ciljanim mjerama pomoći našim klubovima koji su nositelji košarke da prežive, zadrže svoj trenere i igrački potencijal, jer to nije jednostavno u ovim trenutcima. – rekla je Bilić.

ŽKK Plamen Požega odnedavno ima novu upravu kluba, a nakon prvih razgovora s novom predsjednicom, Danira Bilić je izrazila zadovoljstvo.

– Požega je poznata košarkaška sredina koja je imala svojih boljih i lošijih trenutaka, kao što svi klubovi imaju u svom vijeku trajanja. Tradiciju treba poštovati i takvim klubovima dati podršku prije nego nekim novih klubovima. Raduje me osobno što klub imati novu upravu i predsjednicu koja ima puno entuzijazma i ideja koje korespondiraju s vremenom u kojem živimo, a živimo u vremenu kapitalizma i kad društvo komunicira nekim novih kanalima. Dala je puno zanimljivih ideja kako promovirati košarku u Požegi i Slavoniji i privući veći broj mladih djevojaka da se bave košarkom, a samim time će se i generirati neke vrhunske košarkašice za hrvatsku reprezentaciju. Kao da je ova kriza iznjedrila neka nova rješenja i to bi mogao biti dobar primjer za druge klubove kako pristupiti promociji košarke i privlačenju djevojaka da se uključe. – smatra Danira Bilić.

A dok nove ideje ne daju rezultata, trenera Vladimir Englmana ipak očekuje još jedna teška sezona.

– Tijekom ljeta više je igračica otišlo nego što je došlo. Mi praktično tek dva tjedna radimo s ekipom i bit će vrlo teško. Liga je izuzetno izjednačena i pitanje je koliko ćemo se mi uspjeti pripremiti, no vjerujem da ćemo nakon nekoliko kola biti u ravnopravnijoj natjecateljskoj formi. Iz petorke su otišle Monika Vojvodić i Jessica Warren, dok je Lea Hrmić bolesna i nije spremna za igru. Došle su dvije Amerikanke za koje još uvijek ne mogu reći jesu li pojačanja, te Jelena Ivezić.

Mursa je radila cijelo ljeto, Medveščak radi cijelu godinu, Trešnjevka je ekipa mladih reprezentativki … Oni kao klub žive od te djece, plaćaju članarine i to se apsolutno ne može usporediti s nama niti mi možemo raditi na takav način. Nama će ove utakmice pokazati u kojem smjeru moramo raditi.

Nemamo visine, nedostaje nam centar i to će nam biti problem u ovom prvenstvu. Imamo jedno potencijalno rješenje, a radi se o Kongoanki koja dolazi u Hrvatsku kao humanitarno rješenje, jer naša nova predsjednica školuje dvoje djece u Africi i kroz taj program pokušava dovesti djevojku koja tamo igra košarku. Visinu ima,  a ostalo ćemo ju naučiti… – rekao je Englman.

Treneru požeških košarkašica  ovaj turnir je posljednja provjera pred početak nove sezone Premijer ženske košarkaške lige skupine Sjever, jer već u subotu Plamen Požega u 1. kolu gostuje kod ŽKK Zagreb.

Otvorenju su nazočili i zamjenik gradonačelnika Požege Ferdinand Troha, zamjenik župana Vedran Neferović te tajnik Požeškog športskog saveza Željko Mitrović.

Danas se igraju polufinalne utakmice između Medveščaka i Murse (pobijedila Mursa) te Plamen Požege i Trešnjevke, dok su sutra na rasporedu utakmice za treće mjesto i finale. Turnir se zbog epidemioloških propisa igra bez publike.

Izvor: RADIO VALLIS AUREA