Osječanka Mika Grbavica proživljava najljepše dane svoje mlade karijere!

Nije neuobičajena situacija u Osijeku i okolici da odbojkaški klubovi svake sezone izbace nove talente. Odlični treneri, dobro organizirani klubove te velika želja djece dovodi do toga da na istoku Hrvatske stalno rastu nove generacije uspješnih odbojkašica i odbojkaša. Često je ŽOK Osijek rasadnik takvih talenata u ženskoj kategoriji, no jedna odbojkašica je uz svoj trud, ali i trud svojih roditelja uspjela zaobilaznim putem već sada u mladoj karijeri postići veliki uspjeh. Njezino ime je Mika Grbavica, a o njoj će se sigurno ćuti kroz naredne godine.

Oglas

Mika je rođena u Osijeku 2001. godine te je od malih nogu krenula s odbojkaškim treninzima. Njezini roditelji, Mihaela i Miodrag, su inače odbojkaški suci i zaljubljenici u odbojku te su osnovali OK Linga. Upravo preko Linge je Mika napravila velik iskorak te je u sezoni 2017./2018. odigrala prvu sezonu van Osijeka, za Poreč. Nakon odlično odigrane sezone javila joj se zagrebačka Mladost je od 2018. godine Mika nastupala za najjači hrvatski klub. Odlične igre su Miku dovele i do hrvatske odbojkaške reprezentacije, a u kojoj je imala odlično ovogodišnje ljeto. Velik uspjeh su postigle naše najbolje odbojkašice te su osvajanjem Challenger Cupa koji se igrao u Zadru ostvarile plasman u odbojkašku Ligu nacija.

Oglas

Prvo i osnovno, gdje si započela s igranjem odbojke te zašto baš odbojka od svih sportova?

Oglas

-S odbojkom sam počela u ranim danima. Imala sam svega par godina kad me je mama, koja je trenerica odbojke, počela voditi sa sobom na treninge. Moji počeci odbojke i moja ljubav prema odbojci rodila se u tim prvim treninzima.

Rijetka si odbojkašica iz Osijeka koja nije napravila proboj iz ŽOK Osijeka. Je li ikad postojao određeni kontakt s klubom?

-Nije postojao kontakt s Osijekom, svoje odbojkaške početke i prve proboje ostvarila sam u klubu svojih roditelja, Odbojkaški klub Linga Osijek

Mladost je najtrofejniji hrvatski klub. Kakav je osjećaj bio nastupati za takvu ekipu?

-Igrati za Mladost, pogotovo tako mlada i otići u najbolji klub u Hrvatskoj, mi je bila velika čast tako da sam dobila osjećaj da se isplatilo sve što sam radila kako bi došla do toga. Tu sam odmah osjetila svoj prvi korak prema malo ozbiljnijoj odbojci. Bila je to odmah seniorska ekipa i trebalo je dosta toga naučiti i priviknuti se tome. Bilo je to nezaboravno iskustvo i jako puno dobrih lekcija, kako životnih, tako i odbojkaških. Mladost je ove godine igrala hrvatsku Superligu i Kup te smo nastupali u MEVZA-i i CEV Cup. Upravo u posljednjem natjecanju smo došli čak do polufinala tako da je bilo puno jakih utakmica na svjetskoj sceni koje su mi pomogle da dobijem dojam kako to izgleda van hrvatske odbojke i s jačim protivnicima.

Ovo ljeto si napravila velik iskorak te si počela nastupati i za reprezentaciju na redovnoj razini. Kakav je osjećaj zaigrati u najljepšem dresu?

-Neopisivi osjećaj ponosa. To mi je bio san od malih nogu i jako sam sretna što sam dobila priliku predstavljati Lijepu Našu i nastupati u njezino ime.

 

HOS je napravio veliku promjenu te je zamijenio bivšeg izbornika Santarellija (ujedno ponajboljeg svjetskog trenera) sa Ferhatom Akbasom. Kakav je odnos s novim izbornikom te kakve je posebne novine uveo u ekipu?

-Ovo je moja prva godina u seniorskoj reprezentaciji tako da ne bih baš znala reći što je promijenjeno, samo mogu reći da su odnosi u ekipi i s trenerima, kao i sa izbornikom, odlični, atmosfera je super tako da maksimalno uživam.

Osvajanjem Challenger Cupa u Zadru, Hrvatska je novi član Lige nacija. Protivnice su ponajbolje svjetske ekipe poput Italije, Srbije i Brazila. Kakve su želje u tom natjecanju?

-To je velika stvar za hrvatsku odbojku i nadam se da je svima koji nas prate jasno koliko je to velika stvar koju smo napravile. Meni osobno također ovo puno znači jer ću igrati protiv ekipa koje sam kao mala gledala na televiziji.

Ovo ljeto ostvarila si i velik inozemni transfer u njemački Dresden. Kakvi su planovi za iduću sezonu u novom okruženju?

-Plan mi je dati sve od sebe da pomognem svojoj ekipi i da još napredujem svakom utakmicom i treningom. Također se veselim promjeni okruženja, novim ljudima, novim kulturama i novim izazovima. Klub je perfektno uređen, uvjeti su im među najboljima u Njemačkoj, radi se profesionalno i punom parom. Cilj nam je naravno u takvim uvjetima ostvariti što bolje rezultate.

Koje su tvoje želje u odbojci u budućnosti? S obzirom da si jako mlada, a izrazito talentirana, ni najjače svjetske ekipe neće sigurno ostati imune.

-Definitivno bih voljela igrati u svjetski poznatim klubovima. Trudim se da do toga i dođe jednog dana, ali moj san je uvijek bio baviti se odbojkom tako da mogu reći da svoj san već živim i uživam u ovom putovanju!

Miki u bližoj i daljoj budućnosti želimo sve najbolje u životu i karijeri, i dalje ćemo pratiti njezine uspjehe na terenu te se nadamo kako će svaka godina biti sve bolja i bolja u karijeri mlade Slavonke!