Orijent testira Šibenik, Sesvete i Vukovar otvaraju kolo

U petom kolu SuperSport Prve NL nemamo velikih derbija, no imamo šest jako zanimljivih utakmica koje će se odigrati kroz tri dana, ovoga puta nemamo utakmice ponedjeljkom.

Kolo otvaraju Sesvete i Vukovar, ekipe u potpuno drugačijim raspoloženjima. Vukovarci su prebrodili krizu, vezali su dvije pobjede i u Sesvete dolaze po konačnu potvrdu da su uhvatili pravi ritam. Racova pak momčad nije dobro krenula u sezonu, na računu je samo jedan mršavi bod, dva poraza su u nizu i jasno je da ne smiju niti pomisliti na novi poraz, a objektivno, ni bod im ne bi pretjerano puno značio. I Rac i Bojko imaju sve snage na raspolaganju, barem kada je riječ o kartonima, a s obzirom na do sada prikazano Vukovarci startaju kao favorit.

U subotu se igraju tri utakmice, a najintrigantnije je vidjeti može li Orijent izlaz iz evidentne krize pronaći protiv vodeće momčadi lige na svom terenu. Šibenik je najmanje poželjan protivnik u svakom slučaju, a posebno kada si posljednji na ljestvici i igraš na domaćem terenu utakmicu u kojoj moraš tražiti pobjedu. Šibenčani su u dosadašnjem dijelu sezone pokazali izniman napadački potencijal, u prosjeku zabijaju tri komada po utakmici, a ono što je posebno dobro za Carevića je da to nisu stvorili tako da su “nabili” nekoga, nego zaista u sva četiri susreta imaju postignuta tri gola. A sada će nasuprot sebe imati najlošiju obranu lige, Orijent je već inkasirao 10 komada, dakle tek nešto manje od 3 po utakmici. Prva opasnost po Budicinovu momčad, osim već standardnih kardinalnih grešaka, bit će sjajni Carlos Torres koji igra u fantastičnoj formi, prava je napast za protivničke obrane i do sada je zabio 5 komada. Više nego Orijent sveukupno!

Nakon kratkotrajne mirovine u pogon se vraća i Gradski vrt, na njemu će Zrinski po prvi puta biti domaćin, u goste stiže najbliži susjed BSK. Nema nikakvih tajni među ovim rivalima, i igrači i treneri i vodstva klubova se jako dobro poznaju, teško netko može izvući nešto čime će iznenaditi suparnika pa se u oba tabora mogu samo nadati da će imati više raspoloženih pojedinaca. Zrinski je krenuo sjajno, malo ga je prizemljio Šibenik, ali sigurno taj poraz na Šubićevcu nije mogao porušiti samopouzdanje Budišine momčadi. Koliko će igru Zrinskog unazaditi izostanak Mirana Horvata ostaje vidjeti, ali smo sigurni da bi Denis Krstanović baš njega maknuo iz protivničke ekipa kada bi imao priliku birati jednog protivničkog igrača. Puno toga se temelji upravo na Miranu, no nije ni ostatak momčadi “za baciti”, dapače. BSK je sve samo ne bezopasan, iako je pri dnu ljestvice, još nije poražen. Ono što sigurno brine Krstanovića je realizacija, samo jedan gol u četiri utakmice razlog je što BSK nije puno više od aktualnog desetog mjesta.

Subota je i dan za ogled Dugopolja i Jaruna, i jedni i drugi u njega ulaze nakon pobjeda u prošlom kolu, a iako je i Jarunova bila značajna, posebno inspirativno bilo je slavlje Dugopolja nad Dubravom, završnicu su odigrali sa dva igrača manje i ne da su samo sačuvali prednost nego su i zabili gol sa devetoricom na terenu. Taj posljednji gol zabio je Ivan Šaranić, mladić pristigao iz Dinama koji bi trebao biti ogromno pojačanje po svom pedigreu ali i po onom što je pokazao u Sigetu prije nekoliko dana. Naravno, Dugopolje je ostalo kratko za Peričića i Bradarića, značajni su to izostanci, no ni Jarun nije u nešto boljoj situaciji, Leko dolazi bez Ibaneza i Žuljevića. Jarun je za sada upisao dvije pobjede i dva poraza, slavio je kao domaćin, sa gostovanja se vraćao praznih ruku pa smo sigurni da bi prije utakmice Leko potpisao remi, a remijem je završen i jedini dosadašnji domaći ogled Dugopolja. Tim više što su tri puta gostovali nogometaši Dugopolja imaju razloga za zadovoljstvo sa dosadašnjih osam osvojenih bodova!

Nulu u rubrici pobjede ima i Croatia koja doduše s tri vezana remija, od čega posljednja dva s gostovanja, pa ta nula nekako ne stvara paniku. Naravno da je domaća pobjeda uvijek ono što se traži i očekuje u Zmijavcima pa će se Bilobrkova momčad sigurno tako postaviti protiv Dubrave. Dubrava je na pet osvojenih bodova, malo peče ovaj poraz u posljednjem kolu od Dugopolja zbog načina na koji je do njega došlo, najprije nakon loše igre u prvom poluvremenu, pa onda nakon brojnih propuštenih prilika i deset minuta igre s dva igrača više, a uz to i na domaćem terenu. Božić je sigurno doživio veliki gubitak odlaskom Agbe, no ne može se plakati za nekim, ima on na raspolaganju jako dobar kadar, mora se pronaći novo rješenje. U Zmijavce sigurno idu s primarnom idejom da ostanu neporaženi, a eventualna pobjeda bi u Dubravu donijela ogromnu pozitivnu injekciju koja bi omogućila mirnu plovidbu u nastavku sezone. Što se tiče kartona, u domaćem kadru neće biti Nikole Pavlovića koji je skupio tri žuta, dok gosti stižu u kompletnom sastavu.

Nakon prvog poraza u susjedskom derbiju u Vukovaru Cibalia će put na pobjedničke staze tražiti protiv Solina koji je konačno osjetio slast pobjede. Sigurno je to veliki impuls samopouzdanja za Solinjane, posebice za onaj mlađi dio momčadi koji se polako privikava na seniorski nogomet. Lozo je odradio određene taktičke preinake što je dalo rezultata, no sigurno da je Cibalia u ovom trenutku puno zahtjevniji protivnik od Orijenta. Bit će zahtjevnija unatoč činjenici da će biti značajno oslabljena, kartonirani su kapetan Karlo Išasegi i Hrvoje Crnčec, ponešto je rana po nogama nakon Vukovara, klupa Keriću i nije nešto pretjerano široka, ali je odlična stvar da klinci koji dobiju priliku redovito koriste svoju minutažu i redovito se među najboljima u Nebeskoplavom dresu pa tu prva momčad ima savršen bazen za “krpanje” rupa.

Sve utakmice ovog petog kola igraju se s početkom u 16,30 sati, u Sesvetama u petak, u Osijeku, Rijeci i Dugopolju u subotu a u Vinkovcima i Zmijavcima u nedjelju.