Olimpijsko geslo “Brže, više, jače” dobiva dodatak “zajedno”

Lausanne, 21. travnja 2021. – Izvršni odbor Međunarodnog olimpijskog odbora (MOO) odobrio je izmjenu olimpijske krilatice “Brže, više, jače”, koja bi ubuduće kao dodatak trebala sadržavati i riječ “zajedno”. Prijedlog je to predsjednika MOO-a Thomasa Bacha, a očekuje se da će biti prihvaćen na srpanjskom zasjedanju MOO-a u Tokiju.

Oglas

Još tijekom prošlomjesečnog virtualnog zasjedanja MOO-a, čelni čovjek olimpijskog pokreta sugerirao je da poznato geslo treba modificirati te kao odgovor na svjetsku krizu uslijed pandemije Covid-19 dodati joj riječ zajedno (communis).

Oglas

Bach je prisnažio da je njegov prijedlog gesla “Brže, više, jače – zajedno” izazvao brojne poruke podrške, a o njemu se pozitivno izjasnio i Međunarodni odbor Pierre de Coubertin. Na dnevnom redu MOO-ova zasjedanja u Tokiju 20. i 21. srpnja, koje će se održati samo dva dana uoči planiranog otvaranja odgođenih Olimpijskih igara 2020., bit će, dakle, i prijedlog novog tj. modificiranog olimpijskog slogana. Podsjetimo, Thomas Bach uživa veliko povjerenje članova MOO-a, što se pokazalo i prilikom njegova nedavnog predsjedničkog reizbora u MOO-u.

Oglas

– Ovim prijedlogom želim izraziti potrebu za solidarnošću, kako bismo postali brži, mogli ciljati više, stalno jačali, jer za to moramo biti zajedno. To pak znači da trebamo solidarnost – pojasnio je Bach svoju ideju prošlog mjeseca.

Tri latinska pridjeva u komparativu, koje je kao olimpijsko geslo od kraja 19. stoljeća prihvatio osnivač modernog olimpijskog pokreta Pierre de Coubertin, dobit će i četvrtu riječ te službeno glasiti: Citius, Altius, Fortius – Communis.

(insidegames/hoo)