Održana 7. Međunarodna šahovska simultanka s Leonom Livaićem

Nakon slavonskobrodskog jedinog velemajstora Davora Rogića, pa: Ante Brkića, Hrvoja Stevića, Mirjane Medić, Zorana Jovanovića, Zdenka Kožula i Alojzija Jankovića mlada nada hrvatskog šaha Leon Livaić odigrao je međunarodnu simultanku koju je prema tradiciji po 7. put organizira Šahovski klub Brod.

Leon Livaić ove godine napunit će 24. godine, dok vrijedi izdvojiti da je ovaj Zagrepčanin aktualni pojedinačni prvak Hrvatske. Zanimljivo da je Livaić s 21. godinom postao velemajstor, dok je njegov klub Kaštela nedavno osvojio i Kup Hrvatske. Dok je nosio titulu intermajstora 2022. godine imao je za tu kategoriju najviše rejting bodova u svijetu.

Niti ova šahovska simultanka ne može proći bez Davora Rogića koji je mladom Livaiću bio podrška, dok su oni i veliki suparnici. Naime, Rogić nastupa za Solin koji je aktualni ekipni prvak Hrvatske i najveći konkurent u borbi za naslov ekipi Kaštela za koju nastupa Livaić. Ekipno državno prvenstvo održat će se u listopadu ove godine, dok je pojedinačno u prosincu.

Na simultanci je nastupilo 27 igrača koji su osim iz Slavonskog Broda došli iz: Požege, Pleternice, Brestovca, Ivankova, Vukovara, Đakova, Čaglina i Dervente. Nastupili su još predstavnici svojih klubova s područja Brodsko – posavske županije iz: Garčina, Starog Slatinika, Bukovlja, Ruščice i Gundinaca.

Šah u Hrvatskoj ima veliku perspektivu budući izbornik Zdenko Kožul u reprezentaciji ima Ivana Šarića iz Splita, pa Riječanina Marina Bosiočića, Sašu Martinovića iz Zadra, Antu Brkića iz Starih Mikanovaca i Zagrepčanina Leona Livaića. Prva rezerva je Hrvoje Stević iz Đakova, a druga Osječanin Zoran Jovanović.

Međunarodnu 7. simultanku otvorio je izaslanik župana Danijela Marušića i savjetnik za sport u Brodsko – posavskoj županiji Ivica Kardum koji je protiv aktualnog prvaka Hrvatske Leona Livaića odigrao i prvi potez. Na kraju je mladi zagrebački velemajstor imao 18 pobjeda i 2 poraza, dok je 7 igrača protiv njega izvuklo remi. Pobjede protiv Livaića izborila su 2 igrača iz Ivankova, Ivan Tomljenović i Antun Paljan. Remi je odigralo 7 igrača i to: Matej Bušić iz Brestovca, Ivica Relić iz Bukovlja, Marko Vranić iz Garčina, Žarko Grgić iz Gornjih Bogićevaca, Đuro Kokanović iz Gundinaca te brat i sestra Matej i Helena Aščić koji su članovi Šahovskog kluba Brod koji je uspješno organizirao još jednu simultanku.

JOSIP ŠEBALJ