Održan plenum klubova 3. Hrvatske nogometne lige – Istok

OSIJEK – U Kući nogometa u Osijeku održan je plenum klubova 3. Hrvatske nogometne lige – Istok. Na ovom sastanku su izostali predstavnici Bedema (Ivankovo), Omladinca (Gornja Vrba), Vuteks Sloge (Vukovar) Oriolika (Oriovac).

Predstavnici ostalih 14 klubova imali su nazočne svoje zastupnike koje je na početku pozdravio predsjednik plenuma Branko Kapatalan (Belišće) te riječ predao dopredsjedniku HNS-a Anti Vučemiloviću-Šimunoviću, starijem., a isti je prenio informacije iz državne centrale vezane uz odluke Izvršnog odbora i Komisije za natjecanje HNS-a.

U sezoni 2022./2023. igrat će se jedinstvena 3. HNL na nivou države dok će trenutna slavonsko-baranjska liga ostati na istoj razini regije odnosno četiri slavonske županije, a zvat će se 4. HNL i imat će 16 klubova. U jedinstvenu 3. HNL iz sadašnjeg saziva ući će između dvije i četiri prvoplasirane momčadi, ovisno o budućem statusu drugih i drugoligaških sastava Osijeka i zagrebačkog Dinama te konačnom plasmanu bjelobrdskog BSK-a i Cibalie koji su iz toga saziva, a gravitiraju istočnoj Hrvatskoj.

Zahtjeve za drugoligaške licence podnijeli su Vukovar 1991, Belišće, Zrinski (Jurjevac), Marsonia (Slavonski Brod), Đakovo Croatia i Slavonija (Požega). To su i klubovi koji nakon jesenskog dijela sezone zauzimaju prvih šest mjesta, a od njih se trebaju tražiti potencijalni drugoligaš, odnosno dva ili tri sudionika jedinstvene 3. HNL.

Povjerenik za natjecanje Željko Bel (Osijek), povjerenik za suđenje Siniša Sabljak (Požega) i disciplinski sudac Benedikt Draškić (Vinkovci), podnijeli su izviješća u pisanom obliku o jesenskom dijelu prvenstva koja su jednoglasno prihvaćena.

Dogovoren je i kalendar proljetnog dijela sezone koji će krenuti 26. i 27. veljače dok je zadnje kolo predviđeno za subotu, 28. svibnja. Također je predviđeno da se tri kola (22., 27. i 30.) igraju srijedom (23. ožujka, 20. travnja i 4. svibnja.)

Bedem, Omladinac i Kutjevo i dalje će igrati nedjeljom dok će ostalih 15 klubova igrati subotom uključujući i požešku Slavoniju koja će svoje domaće utakmice igrati na igralištu NK Požega na Sportsko – rekreacijskom centru za razliku od jeseni kad su “Plavi s Orljave” “domaćinstva” odrađivali petkom u Velikoj, Pleternici i Kutjevu. 

Izvor PŠS