Odbojkaši u pet setova poraženi od Makedonije

Prije tri godine, na prvom Final Fouru Srebrne europske lige, koji se tada igrao u Skopju, sastali su se u polufinalu isti suparnici kao i sada, Sjeverna Makedonija i Hrvatska. I tada je utakmica otišla u peti set, slavila je reprezentacija Hrvatske s 3:2, u finalu dobila i Bjelorusiju s 3:1 i osvojila prvi naslov pobjednika Srebrne europske lige. Godinu potom pobjednici su bili Rumunji, a prošle godine Europska liga nije odigrana zbog Covida 19. Sada su se ponovno u polufinalu sastali Makedonci i reprezentacija Hrvatske, ovoga puta na završnom turniru u Strumici, no ovoga puta su slavili domaćini.

Oglas

Prvi set otvara naša reprezentacija na maestralan način, nakon vodstva domaćina od 5:3 rade seriju 10-1 i odlaze na 13:6, pa 20:9 i najvišu razliku u tom setu, čak +13, 23:10. Domaćin ostaje na 15 poena u tom prvom setu i sve izgleda da bi to mogao biti brz posao za našu nacionalnu selekciju.

Oglas

I u drugom setu naši odbojkaši kreću silovito, imaju 9:5 i 11:6 vodstvo, no to negdje neobjašnjivo staju i dozvoljavaju suparnicima da dođu do daha i približe im se, najprije na 12:13, da bi od 12:14 okrenuli rezultat u svoju korist na 18:14. Razigrali su se pri tome Makedonci, uvidjevši svoju priliku za dobivanjem seta i izjednačenjem na 1-1.

Oglas

I na krilima tog drugog seta domaćin ulazi u treći, koji je potpuno izjednačen, nitko od suparnika ne uspijeva napraviti osjetniju razliku. No, domaćin je u laganom vodstvu, poen-dva, Hrvatska stalno u sustizanju, da bi prvi puta poveli sa 17:15 i 18:16. Ali, domaćin ne dozvoljava iznenađenje, poen po poen grade pobjedu u tom setu, koji su dobili na kraju sa 25:22.

Zato hrvatska osveta stiže u četvrtom setu, u kojem Makedonci niti jednom nisu vodili, i u kojem su, u samom startu, tek dva puta bili u egalu, 1:1 i 2:2. Sve je ostalo otišlo na stranu Hrvata, koji su najviše vodstvo imali kod 15:6 i 16:7, +9. Na kraju seta na semaforu je pisalo ipak pristojnih za domaćina 25:21, dokaz o još jednom nepotrebnom opuštanju igrača izbornika Emanuelea Zaninija.

Koje je na neki način koštalo hrvatske odbojkaše u ruletu petog seta. Koji su, doduše, odlično otvorili sa 6:3, ali su domaćini već na promjeni strana poveli s 8:7 i zadržali vodstvo do kraja, do 15:11,  i konačnih 3:2 u setovima što ih je odvelo u nedjeljno toliko očekivano finale.

Najučinkovitiji u našim redovima Marko Sedlaček s 21 poenom, do njega Mitrašinović s 20 i Šestan s 19 poena. Hrvatska je imala čak 17 poena blokom, prema 9 Makedonije, 5 as servisa prema 4 suparnika, 58 poena u napadu prema 54 domaćina, ali i 34 neforsirane pogreške prema 23 domaćih.

Nakon susreta srednji bloker Sandro Dukić je rekao:

– Jako teška utakmica u kojoj je na kraju sreća u petom setu otišla na stranu Makedonaca. Publika je bila genijalna, što je dodatno podiglo domaćina, a mi smo ostali kratki na kraju za loptu, dvije. Šteta, jer da smo pobijedili ne bi bilo nezasluženo. No, idemo sutra po broncu, nećemo gubiti moral.