Odbojkaši otputovali u Istanbul na pripremne oglede protiv Turske

U četvrtak rano ujutro, autobusom do Beograda, a potom zrakoplovom do Istanbula, otputovala je hrvatska muška odbojkaška reprezentacija na svoje treće i posljednje pripremne utakmice uoči početka Europskog prvenstva koje starta početkom rujna. Nakon odigrana tri susreta s reprezentacijama Bugarske u Samokovu te Slovenije u Osijeku, sada su pred igračima izbornika Emanuelea Zaninija tri prijateljska trening susreta protiv izabrane turske vrste.

Ivan Zeljković, 27-godišnji primač-pucač kojemu je lanjski poziv u reprezentaciju definitivno promijenio sportski život jer je bio na prekretnici da napusti odbojku i započne privatni biznis, uoči odlaska u Istanbul je rekao:

–  Ovo nam je posljednja priprema pred odlazak na Europsko prvenstvo, u Estoniju gdje mi nastupamo u skupini D. Do sada smo stvarno odradili dva kvalitetna pripremna ogleda, iz kojih smo izvukli puno toga. Protiv Bugarske, na njihovom terenu, odigrali smo jako dobro, dobili dvije utakmice i jednu odigrali neriješeno, a sa vice-prvacima Europe Slovencima jednu smo utakmicu odigrali u egalu, i dvije izgubili. No, rezultat nije bio  presudan, jer uostalom niti suparnici nam nisu bili na istom nivou pripremljenosti. Ono što je najvažnije je da smo vidjeli da se možemo sa svima nositi, da imamo dobru momčad i da možemo gajiti određene ambicije na Europskom prvenstvu, na kojem je do sada bio zapravo mali broj igrača iz sadašnjeg sastava.

Baš ta nepoznanica za ostale suparnike, i činjenica da su s kvalitetnim europskim reprezentacijama odigrali dobre mečeve, daje za pravo našim igračima da ostvare svoje planove na EP.

–    Želja nam je proći skupinu u Talinu, dakle biti među prve četiri momčadi, od šest, koje idu u drugi krug. Otvaramo s Njemačkom 3. rujna, i o toj će utakmici dosta toga ovisiti kasnije, no ne bojimo se niti jednog suparnika, pa niti aktualnih olimpijskih prvaka iz Tokija Francuza. Baš to što su nedavno okončali veliko natjecanje daje nam za pravo razmišljati da možda i neće doći u najboljoj formi na početku EP, jer su nakon Tokija dobili odmor, ali i da će nas možda malo i podcijeniti. Kako se na svakom velikom natjecanju uvijek pojavi pokoja momčad koja ugodno iznenadi, iz sfere autsajdera, tako i mi želimo da to nas ovom EP budemo baš mi – rekao je uoči puta Ivan Zeljković, dodavši da je momčad kompletna, malo umorna od dugotrajnih priprema i treninga, ali željna još jednog nadigravanja s jakom reprezentacijom, ovoga puta Turskom, koja je na posljednjem EP 2019. završila na 12. mjestu, dok se Hrvatska nije tada niti kvalificirala.