Odbojkaši Europsku ligu nastavljaju u Luksemburgu

Nakon dva uzastopna vikenda kvalifikacijskih utakmica za odlazak na Europsko prvenstvo, koje su izabranici trenera Emanuelea Zaninija uspješno priveli kraju plasmanom na Euro nakon punih šest godina, hrvatski su se odbojkaški reprezentativci odmah prebacili u novo natjecanje. Zasada jednako uspješno brode i kroz Srebrnu europsku ligu. Iza njih je prvi od dva turnira, onaj u Austriji, na kojem su s 3:1 najprije savladali reprezentaciju Luksemburga, potom domaćina Austriju s 3:2 da bi nakon toga izgubili od Mađarske 1:3.

Oglas

Hrvatska izabrana vrsta tako trenutno u skupini B Srebrne europske lige zauzima drugu poziciju, sa skorom 2-1, iza Mađarske koja ima sve tri pobjede, bez poraza. Austrija je treća sa skorom 1-2, a posljednje plasirani Luksemburg je bez pobjede, s tri poraza. I baš su oni domaćini drugog i posljednjeg turnira, od četvrtka do subote, gdje se određuju putnici za Final Four u Sjevernoj Makedoniji.

Oglas

Kruno Nikačević, Zaninijev jocker koji može jednako kvalitetno odigrati na nekoliko pozicija, 202 cm visoki 25-godišnji odbojkaš Mladosti, uoči posljednjeg turnira Europske lige prenosi stav cijele momčadi:

Oglas

–  Uopće ne želimo ništa kalkulirati pred susrete u Luksemburgu, već kao i uvijek, u svakom susretu idemo na pobjedu. Želimo osvojiti prvo mjesto u skupini i tako možda u polufinalu doigravanja dobiti lakšeg suparnika, iako je teško očekivati slabijeg protivnika na Final Fouru.

Prvi je turnir iza njih, na kojem su se susreli i s nekim suparnicima koje do tada nisu baš najbolje poznavali, pa o tome malo više Kruno kaže:

–  Luksemburg je prvog dana turnira u Amstettenu bio najveća nepoznanica, zato smo valjda i izgubili prvi set. No, na kraju je sve sjelo na svoje mjesto i uzeli smo sva tri boda što je jako važno u cijelom raspletu u skupini, jer mislim da su osim pobjeda važni i osvojeni setovi, čak i poeni. Zato mi je žao što nismo osvojili sva tri boda i protiv Austrije, jer smo to objektivno mogli, već smo dozvolili da utakmica ode u peti set. Šteta zbog četvrtog seta… Ipak, sve u svemu, zadovoljni smo, izgubili smo od Mađara 1:3, no bili smo skroz ravnopravni cijelim tijekom susreta, i možda je na kraju i presudio naš umor i njihova nešto šira klupa, jer su u prvim utakmicama malo odmarali glavne igrače pripremajući se očito baš za nas. U svakom slučaju, iz tog susreta smo izvukli određene pouke pa jedva čekamo revanširati im se već sada na turniru u Luksemburgu. Gledali smo i njihov susret protiv Austrije, koji su dobili u pet setova, i znamo kako im se suprotstaviti.

Ne treba nikako smetnuti s uma da je izbornik Zanini trojici najiskusnijih, Zhukouskom, Raiču i Mihalju, dao nešto duži odmor kako bi mu na pripreme za Euro došli potpuno spremni.

– Naravno da nam nedostaju, i na terenu ali i izvan njega, no svi se trudimo zamijeniti ih na najbolji mogući način. Pogotovo njihov nedostatak dolazi do izražaja u ovom ludom ritmu gdje svaki vikend igramo, u tri tjedna sedam utakmica.

Pred njima su još tri susreta, a onda, vjerujemo svi, još dodatna dva na Final Fouru Srebrne europske lige u Sjevernoj Makedoniji, koju su za podsjetnik, osvojili 2018. godine.

–   Mislimo da možemo izboriti završnicu Srebrne europske lige, bez obzira štio nam nedostaju tri glavna igrača. Zato idemo puni samopouzdanja na drugi turnir, nakon Austrije gdje smo ostali nekoliko dana trenirati poslije prvog turnira – reći će pred drugi turnir Srebrne europske lige u Luksemburgu Kruno Nikačević.

HOS