Očitovanje i odgovor na očitovanje NK Slavija

Na svojoj službenoj stranici Nogometni klub Slavija objavila je očitovanje koje prenosimo u cijelosti, a ispod donosimo i odgovor na isto.


OČITOVANJE KLUBA
Novinarstvo je prema definiciji Hrvatske enciklopedije (Leksikografski zavod Miroslav Krleža, 2013.-2024., mrežno izdanje) djelatnost javnog priopćavanja s pomoću javnih glasila odnosno umijeće skupljanja, izbora, oblikovanja i objavljivanja informacija. Etika u novinarstvu podrazumijeva moralno ispravno i poslovno korektno postupanje i odlučivanje novinara, urednika i nakladnika u objavljivanju zadaće javnog izvješćivanja.
Pitate se zašto jedan nogometni klub u svojoj objavi progovara o novinarstvu i etici. Zato jer je bitno da se progovori o onome što nam se svima dogodilo prošli tjedan, a nakon nimalo profesionalno novinarske i nimalo etične objave portala Sportalo koji je registriran upravo u Požeško-slavonskoj županiji. Portala koji je bacio ljagu na kompletno natjecanje u 3. NL Istok objavom tendecioznih, neprovjerenih i neistinitih navoda njegovog glavnog urednika Mije Jozića, a dijelom usmjerenih prema NK Slavija Pleternica, klubu koji se u ovom rangu natjecanja natječe nekoliko desetljeća.
Objavom neistinitih, neprovjerenih i tendencioznih navoda učinjena je velika šteta i NK Slavija, ostalim klubovima u 3. NL Istok kao i cijelom nogometu.
Kako to obično biva, napravi se nered, izvrijeđa se cijela liga i onda se napiše: Sorry, ispričavam se, pogriješio sam!
Ovim putem glavnom uredniku portala Sportalo poručujemo da ne prihvaćamo njegove isprike jer ne možemo prihvatiti isprike od osobe koja je, iz njemu, a i nama jasnog razloga, izašla s takvim navodima s krajnjim ciljem da napravi nered i pokuša utjecati na ishod natjecanja u 3. NL Istok. Službeni stav NK Slavije je da do daljnjeg portalu Sportalo ne daje izjave vezane uz natjecanja ili bilo koju aktivnost kluba.
Odgovor na očitovanje NK Slavija Pleternica
Novinarstvo je djelatnost koja se bavi prikupljanjem, obradom i širenjem informacija o aktualnim zbivanjima u društvu. Novinari imaju dužnost informirati javnost o onome što se događa, što znači da moraju biti točni i objektivni u svom izvještavanju. Također moraju biti pošteni i nepristrani u svom radu i izbjegavati osobne interese ili predrasude.
Iako se to mnogima ne sviđa, novinarstvo nije prenošenje samo lijepih vijesti i onih koje se pojedincima sviđaju. Baš nigdje niti jednom riječju potpisnik ovih redaka nije rekao tko od klubova namješta i dogovara, ali sam napisao da će se sigurno prepoznati. U proteklom kolu je bilo barem 4-5 “dogovorenih” utakmica, na kraju niti jedna nije završena kako je “dogovoreno”. Pa se ne javljaju niti iz Vukovara, niti iz Andrijevaca, Našica, Gradiške, Slatinika, Oriovca… Smatrajući da su oblaćeni.
Punih osam godina rada na promociji sporta a posebno nogometa nije malo, a jako, jako dugo je to bilo čisto volontiranje, tada se nisu oglašavali priopćenjima podrške, dapače, administrator klupske stranice iznimno često, po nečijem nalogu ili ne, izrazito ružno komentira bilo kakvu grešku koja se na Sportalu dogodi i događat će se kao i svima.
Što se bacanja ljage na bilo koji klub tiče to je potpuno promašena teza, kao što sam rekao, niti jedno ime nisam spomenuo, u video najavi sam jednostavno preskočio utakmicu da ne bih nešto krivo rekao. Toliko namjerno zarađenih kartona samo budala ne bi povezala s onim o čemu sam pisao i o čemu ću i dalje pisati bez obzira na sve. Ne spomenuti to bilo bi potpuno promašeno prema osnovama novinarstva. Iako novinar – nisam, niti se pretvaram da jesam, ali sam svojim radom, prije svega korektnim prema svima zajedno s legendom Slavije Petrom Čuljkom koji je eto izgleda isto tako persona non grata u svom klubu, došao do toga da ljude zanima što pišem.
Isto tako, u izvještaju sa subotnjih utakmica jasno sam napisao da je simptomatično kako se jednoj utakmici mijenja termin, vjerujem da je riječ o klubu za kojeg navodno radim. Toliko o tome da netko utječe na moj rad, jer nije – niti će. Ili ću raditi po svom, ili neću raditi. Svatko ima pravo na svoje mišljenje, uostalom na Sportalu dugi niz godina dajem(o) prostor svim trenerima, pa i trenerima Slavije da kažu gdje ih je sudac oštetio, gdje je protivnik bio nekorektan, gdje je netko radio nešto nečasno i slično. Ako kao netko tko tako dugo i detaljno prati ligu imam pravo reći da Slavija ima najbolje uvijete za rad u ligi, ako mogu hvaliti Nikolića, Žuljevića, Ančurovskog, Bošnjaka, Kraljka i ostale, onda smatram da imam pravo napisati i kada nešto nije dobro.
Negiranje da su se određene stvari kroz ovo proljeće događale je besmisleno i ne čini dobro nikome, puno je čudnih rezultata na sve strane, negiranje da su i oko navedene utakmice brojne kontroverze je suludo za bilo koga tko i površno prati ligu, svakako ću ovim tekstom završiti tu priču i više je neću spominjati jer bi u daljnjim spominjanjima mogao otići i predaleko što svakako ne želim iz osobnih razloga kako ne bih pisao o starima za koje postoje svjedoci, pa za neke i brojni.
Što se isprike tiče, ona je bila i jest iskrena i ispravna, prije svega prema igračima i trenerima Slavonije, zatim i igračima i treneru Slavije, pa će vrijeme pokazati tko ju je shvatio i prihvatio, a tko nije.
Još jednom ću reći ono što sam napisao u nedjelju navečer, ako sam i 1% pomogao da se barem ova završnica sezone odluči na terenu isplatilo se sve ovo što se događa i što će se događati sljedećih tjedana, mjeseci ili koliko odluče krojači sudbina. Odluka Kluba da trener više ne daje izjave je apsolutno legitimna, kao i moja da NK Slaviju i sve ostale klubove i dalje pozorno pratim, jer bez oka javnosti puno toga se može odraditi iza kulisa. Jasno, barem dok radim na Sportalu.