/Nova HNL sezona je pred vratima, kako će izgledati? MIŠLJENJE ČITATELJA SPORTALA

Nova HNL sezona je pred vratima, kako će izgledati? MIŠLJENJE ČITATELJA SPORTALA

Za tri dana počinje 1.HNL, a samom tom činjenicom i borba za Europu. Prošlogodišnje prvenstvo je pokazalo puno dobrih stvari koje donosi „Liga 10“, ali i ne konkurentnost ostalih klubova nasuprot najvećem hrvatskom klubu – Dinamu. Uz Dinamo, treba izdvojiti i Rijeku koja je usprkos velikoj rasprodaji igrača, uspjela koliko-toliko biti uz bok Dinamu.

Rijeka je bila jako hrabar protivnik Dinamu, ali za nešto veću borbu presudila je Dinamova šira klupa, odnosno veći repertoar igrača. Stoga se uprava Riječkog kluba morala zadovoljiti osvojenim kupom te drugim mjestom što je pokazalo da se trend borbe za titulu u ligi i u kupu, za Rijeku ipak nastavlja. Odlaskom Matjaža Keka, nakon dugih 5 godina, dalo se naslutiti da bi Rijeka mogla podbaciti, osobito kada se uzme i odlazak brojnih važnih igrača. No, odličan rad struke i predsjednika Miškovića, povukao je još jedan jako pametan potez i angažmanom Igora Bišćana, dao igračima novu snagu, volju, htijenje i borbenost – baš sve ono što je krasilo Igora Bišćana u njegovoj nogometnoj karijeri. Dinamo dakle, mora ozbiljno shvatiti Rijeku u narednoj sezoni, jer uz malobrojne odlaske i konstantnost ekipe, dalo bi se naslutiti da će baš Bišćanova Rijeka i ove godine biti Dinamov najveći konkurent, ali u nešto ozbiljnijem tonu.

Treće mjesto prošle sezone zauzeo je NK „Osijek“. Oni su od prošle sezone zadržali većinu svoga kadra, uz određena pojačanja mogu biti jako neugodni i po Dinamu. A baš takvo jedno rasno pojačanje su dobili u Antoniju Manceu – čovjeku koji je u 52 nastupa za slovački Trenčin, postigao 21 pogodak, a uz to se i naigrao u slovenskom Domžalu, odigravši 41 utakmicu uz 13 pogodaka. Prva tri kola donose protivnike po mjeri, doma protiv Slaven Belupa, gostovanje kod Gorice te nakon toga još jedna domaća utakmica protiv Intera iz Zaprešića, a onda tri spektakla, utakmice sa Dinamom, Rijekom i Hajdukom. Svu raskoš svoga talenta će moći pokazati Osječki trener Dino Skender, sa ekipom koja je sređena, motivirana, kvalitetna, mlađim kadrom koji se nameće, još samo da je sportske sreće – i Europo, Osijek ti dolazi.

Četvrto mjesto prošle sezone zauzeo je Hajduk, uz možemo reći puno sportske sreće, baš te sreće koje nije imao Osijek u prošlim sezonama. Ove sezone je Hajduk nepoznanica, doduše i u prijašnjim sezonama je bio nepoznanica – no, sve se otkrivalo tamo sredinom kolovoza i početkom rujna, kada bi Hajdukovi apetiti prema Europi bili preveliki, a ligaški koraci polako počeli „kraćati“ za Dinamovim, Riječnim pa i Osječkim. I ove sezone Torcida ulazi sa velikim zanosom u sezonu, a hoće li sezona biti uspješna, saznati ćemo vrlo vjerojatno baš kao i do sad – do Velike Gospe.

Gorica je prošle sezone bila hit prvenstva, na čelu sa Zwolinskim, Lovrićem i ostalom ekipom, no najviše zasluge za sve te uspjehe ima uprava, koja zna što čini i planski gradi budućnost kluba. A samom činjenicom da su angažmanom jednog trenera, koji je na početku, gradi svoju trenersku karijeru, nogometašem sa školom, nogometnim iskustvom – Sergejom Jakirovićem, pokazala je vjeru u mladost, poletnost i ono najvažnije, u budućnost. Iako su ostali „zakinuti“ za Europu, puno toga dobroga je ova ekipa dobila, ponajprije iskustvo igranja u 1.HNL, a već ove godine mogu izboriti željenu Europu i to ako ostvare identičan rezultat kao i prošle sezone.

Šesto mjesto zauzela je Lokomotiva, mlada momčad koja svake godine zasja u nekom novom ruhu te izbaci ponekog vrhunskog mladog igrača. Ove godine se, barem što se preko ljetnog prijelaznog roka daje naslutiti, neće zadovoljiti samo prodajom „ponekog“ igrača, već se ozbiljno „naoružava“ za daljnji iskorak, odnosno borbu za Europu.

Tri ekipe koje su nam ostale od prošle sezone su: Slaven Belupo, Inter Zaprešić i Istra 1961. Slaven Belupo najviše može žaliti za prošlom sezonom, jer su sa vrlo solidnim kadrom uspjeli završiti na „samo“ sedmom mjestu, a klub iz Koprivnice zaslužuje sigurno više, jer samom činjenicom da su jedan jako organiziran klub, činjenicom da su već dugi niz godina nezaobilazna karika hrvatske nogometne lige, činjenicom da imaju jako dobar razvoj mladih igrača, zaslužuju više od sedmice u HNL-u. Zaprešićani se mogu zadovoljiti dobrim jesenskim dijelom, ali to je nažalost sve. U proljetnom dijelu su totalno podbacili i samo ih je ne konkurentnost Istre i Rudeša održala u 1.HNL. Narednu sezonu morat će shvatiti jako ozbiljno jer Rudeša više nema, a ulazak u elitno natjecanje ostvario je Varaždin – klub za koji se čini da ima i glavu i rep te da će sigurno biti konkurentniji od Rudeša.

Stoga nas ove godine očekuje borba za Europu, ponajprije između Rijeke, Osijeka, Hajduka, jer drugo mjesto donosi kvalifikacije za Ligu prvaka, ali i borbu za još jednom mjesto viška i Europsku ligu – a kao najveći konkurenti se naziru Gorica, Lokomotiva i Slaven Belupo. Prvo mjesto je ionako rezervirano za Dinamo, koji igrački i financijski jako odskače od ostatka lige te bi samo potpuni podbačaj kluba iz Maksimira značio ne osvajanje lige, odnosno kupa te daljnjeg iskoraka u Europi, a za što su vjerujem spremni. Sve ovo gore navedeno najavljuje jednu odličnu sezonu, koja bi po svemu sudeći trebala biti zanimljivija od prijašnje, ali u kojoj će opet teško doći do micanja Dinama sa trona.

Podijeli
  •  
  •  
  •