Nosteria proslavila stoti rođendan – Osijek uveličao slavlje

Nosteria je kao jedan od najdugovječnijih nogometnih klubova na prostoru Slavonija i Baranje ušla u drugo stoljeće svoga bogatog sportskog života pa je bio red da se na pamtljiv način obilježi okrugli rođendan s tri znamenke.

Svečani program proslave počeo je polaganjem vijenaca na općinskom groblju u Nuštru gdje su položili vijence i zapalili svijeće za sve poginule i umrle članove NK Nosteria, počast su odali predstavnici HNS-a, županijskog nogometnog saveza VS županije, NSV, općine Nuštar, vodstvo NK Nosteria, igrači i Uprava, te članovi prijateljskih općinskih klubova NK Marinci i NK Mladost iz Cerića. Svečana sjednica povodom 100 godina održana je u Domu kulture u Nuštru uz bogat kulturno umjetnički program u kojem su sudjelovali poznati pjevač Mirko Švenda Žiga, te ženska pjevačka skupina Grofice iz Nuštra, a program je vodila Ljerka Benčević, prof.. U sklopu sjednice održano je i predstavljanje nove himne NK Nosteria čiji je glavni inicijator poznati Nuštarac Antun Ponoš. Tekst himne napisao je Željko Krznarić, a uglazbio Toni Eterović, te monografije 100 godina nogometa u Nuštru (1921-2021.) NK Nosteria u koautorstvu prof. dr. sc. Zlate Živaković – Kerže i Petra Kerže.

Na sjednici nazočne je pozdravio Ivan Maslov, predsjednik Kluba, a nazočne su pozdravili načelnik općine Nuštar Hrvoje Drinovac, izaslanik župana VS županije Damira Dekanića, Igor Banovac; izaslanici predsjednika HNS-a Zorislav Srebrić viši savjetnik predsjednika; član izvršnog odbora HNS-a i predsjednik županijskog nogometnog saveza VS županije Josip Kuterovac, te su podijeljene prigodne plakete i darovi. Zatim je uslijedilo predstavljanje monografije koje je otvorio ravnatelj Instituta društvenih znanosti Ivo Pilar, područnog centra Osijek prof. ddr. sc. Miljenko Brekalo, koji je glavni i odgovorni urednik i sunakladnik monografije. Pročitane su i recenzije izv. prof. dr. sc. Marije Benić Penava i mr. sc. Ljubomira Pribića, te se na kraju predstavljanja nazočnima obratio i koautor monografije Petar Kerže, prof. koji je naglasio da je radostan što se unatoč pandemiji uspjelo iznjedriti hvalevrijedan pothvat izdavanja ovakve monografije. Naime, veliki problem u pisanju pričinjavala je zatvorenost svih relevantnih institucija u kojima se moglo doći do bitnih podataka u pisanju ovakve monografije, te je istaknuo kako bez postojanja digitaliziranih izdanja Vinkovačkog lista ne bi u ovako kratkom roku monografija ugledala svjetlost dana.

U tome je autorima pomogla Anita Sesar Kerže, koja je ujedno i grafička urednica monografije, koja je sve podatke uspjela sažeti na jedno mjesto. Veliku pomoć su imali i u mještanima, zaljubljenicima u klub i njegovu prošlost, čiji su bili i sudionici, koji su skupljali i opisivali slike zajedno sa autorima i grafičkom urednicom. U knjizi koja sadrži 252 stranice, nalazi se uz podatke o 100 godina Kluba nalazi i pregršt slika koje su gotovo sve opisane i opsežno kazalo imena sa 902 imena i prezimena bivših i sadašnjih igrača, sudaca te članova uprave i simpatizera kluba. Monografija je izdana u nakladi Općine Nuštar i Instituta društvenih znanosti Ivo Pilar iz Zagreba, pripremu je napravila tvrtka HS Studio iz Osijeka, a tiskana je u tvrtki Zebra iz Vinkovaca.

Na kraju sjednice podijeljena su prigodna priznanja. Nakon sjednice uslijedio je i vatromet, te koncert domaćeg sastava Showtime iz Nuštra. U subotu je odigrana revijalna prijateljska utakmica između NK Osijek i NK Nosteria iz Nuštra, ekipe su na teren izašle u pratnji najmlađih članova Kluba. U prigodnom programu sudjelovali su Mirko Švenda Žiga, koji je otpjevao himnu, mažoretkinje iz Nuštra, prvi udarac izveo je gospodin Martin Šarić, koji je najstariji živući navijač Nosterije, a cijelu utakmicu pratilo je uz neumorno navijanje navijačke skupine Vikinzi iz Nuštra uz neizostavnu bakljadu kao poklon za rođendan. Iako je rezultat bio u drugom planu, a Osijek stigao sa drugoligaškom ekipom, odnio je pobjedu 4:1. Golove za mlade nade Osijeka postigli su Burčul, Polić, Omerović i Kuprešak, a za slavljenika poentirao je Marko Blekić s 11 metara. Nakon utakmice uslijedila je večera za igrače i stručne stožere obje ekipe. Nakon razmijene poklona završio je ovaj predivni dvodnevni praznik nogometa u Nuštru.