Ništa od četvrtfinala – Kauboji se oprostili od Svjetskog prvenstva

Hrvatska rukometna reprezentacija poražena je od Danske 26:38 u posljednjem  kolu Drugog kruga Skupine 2, i  time je završila svoj nastup na 27. Svjetskom prvenstvu u Egiptu. Prvi put od 2003. godine, odnosno nakon 22 velika natjecanja (OI, SP, EP), Hrvatska će biti slabije plasirana od šestog mjesta.

HRAVTSKA: Pešić 8/33, Šego 1/11, Marić 6/7, Duvnjak 1/4, Horvat 2/4, Kević 0/2, Karačić 5/6, Štrlek -/-, Čupić 3/4, Musa -/-, Mamić 2/7, Šebetić 1/3, Brozović 0/1, Mandić 1/1, Jaganjac 2/4, Martinović 3/5, izbornik : Lino Červar

DANSKA: N. Landin 5/13, Moller 10/27, M. Landin -/-, Jakobsen 8/9, Zacharaissen 4/6, Jensen Saugstrup 3/4, Mollegaard Jensen -/-, Larsen 3/5, Olsen -/-, J. Hansen 3/3,  Andersson 2/3, Nielsen 5/7, Holm 6/9, Gidsel -/-, Hald -/- , Christensen 3/5 izbornik: Nikolaj Jacobsen

Poticaj koji je stigao pobjedom Katara nad Argentinom trebao je dati krila hrvatskoj rukometnoj reprezentaciji, da na teren Cairo Stadium dvorane istrče puni samopouzdanja i vjere da mogu dobiti svjetske prvake Dance. Tim prije jer je njihov izbornik zbog želučanih poteškoća izvan sastava ostavio prvu zvijezdu Mikkela Hansena. Tako je i izgledalo veći dio prvog poluvremena. Ali nastavak je razotkrio sve slabosti Hrvatske na ovom Prvenstvu i neminovan je bio oproštaj.

Hrvatska je počela u malo promijenjenom sastavu u odnosu na prethodne utakmice. Tako se Pešić našao među vratnicama, Mandić  i Horvat na krilima, Marić na crti te Mamić, Duvnjak i Šebetić na vanjskim pozicijama.

Kapetan Domagoj Duvnjak majstorski je vodio i slagao našu igru na početku. Hrvatska je vodila pogodak ili dva razlike sve do 15. minute. Tada Danska prvi put uspijeva izjednačiti na 6:6. Uskoro je i povela i tu prednost sačuvala do kraja prvog dijela. Naša obrana  djelovala je vrlo sigurno u prvoj četvrtini susreta i puno je pomogla Ivanu Pešiću da se istakne na početku. Nažalost, sredinom poluvremena zaredali smo s promašajima i još uz sve to razbranili Niklasa Landina na danskim vratima i tako si znatno otežali posao. Izbornik Lino Červar dosta je mijenjao nastojeći sačuvati svježinu, ali i pronaći raspoloženu napadačku šestorku koja bi se mogla nositi s Danskom. Na ulasku u posljednjih deset minuta promijenili smo obranu. Zaigrali su naši 5-1 s isturenim kapetanom. Ali iskusna i rutinirana Danska imala je rješenje i za to. Brzim loptama hranili su svoju crtu ili krila i lako držali Hrvatsku na razmaku od dva pogotka. Da skroz ne potonemo svojim sjajnim pogocima u priključku nas je držao Ivan Martinović. Danska je, premda oslabljena, činilo se lakoćom zabijala kad god je poželjela i na predah ipak odnijela dva pogotka prednosti (15:17). Danska je bila na 71 posto, a Hrvatska 56 posto realizacije.

Marin Šego stao je vrata u drugom poluvremenu. Nije nam previše pomoglo. Danska je sa šest  pogodaka u nizu otišla na plus osam i prelomila susret. Hrvatska je prvi pogodak u nastavku postigla nakon osam minuta igre. Naša igra, a posebno  obrana potpuno su se  raspali. A Danska nije spuštala gas ni jednoga trenutka i prijetila nam je prava katastrofa. U 42. svjetski prvak je imao plus deset (17:27). Prednost Danaca rasla je iz minute u minutu. U 47. tako je već bilo 14 razlike (18:32). Do kraja je bilo pravo mučenje gledati kako nemoćno izgleda naša ekipa na terenu. Završilo je s plus 12 za Dansku (26:38) i tužnom slikom jedne momčadi koja je prije samo godinu dana bacila u trans cijelu Hrvatsku osvajanjem srebra na Europskom prvenstvu. Što se dogodilo i kako je do toga došlo, morat ćemo naći odgovor vrlo brzo jer za 40-tak dana slijede olimpijske kvalifikacije. Sa šest pogodaka Marino Marić bio je naš najbolji igrač i strijelac. Dansku je predvodio sjajni Emil Jakobsen s osam pogodaka.

U četvrtfinalu 27. siječnja igraju: Španjolska – Norveška, Danska – Egipat, Francuska – Mađarska i Švedska – Katar.

Izvor HRS