Najteže otvaranje svjetskih prvenstava u povijesti za Hrvatsku

Dvadeset i osmo Svjetsko prvenstvo kojem su domaćini Poljska i Švedska od 11. – 29. siječnja 2023. godine je započelo, a vrlo malo vremena ostalo je do starta natjecanja za Hrvatsku koja prvenstvo otvara u petak pa još 13. siječnja u Jonkopingu protiv Egipta. To je uz dužno poštovanje Sloveniji koja je bila naš prvi suparnik na Svjetskom prvenstvu 1995. godine, ali je tada bila daleko od današnje vrijednosti, da ne govorimo o Argentini koja nas je jedina u povijesti pobijedila u prvom susretu, najteže otvaranje prvenstva u povijesti. 

Oglas

Egipat je nova snaga svjetskog rukometa. I tko god to ne prepoznaje u velikom je problemu. Egipat je na posljednjem Svjetskom prvenstvu kojem je bio domaćin pao nakon ¼ finala i lutrije sedmeraca protiv kasnijih svjetskih prvaka Danaca. U međuvremenu su i ekipno i pojedinačno jako porasli. Većina igrača igra u velikim europskim klubovima, ili u dva najbolja kluba Egipta: Zamaleku i Al Ahliju. Uz sve to, imaju dobro poznatog španjolskog stručnjaka na klupi Roberta Garciu Parronda (42 god.), trenutačno i trenera bundesligaša Melsungena u kojem su naši igrači Domagoj Pavlović, Ivan Martinović i David Mandić.  

Oglas

Udarne snage Egipta trenutačno su jako dobar vratar Karim Hendawy (Zamalek Club, 34. god.) s više od 170 nastupa u reprezentaciji. Jedno kratko vrijeme bio je u Eurofarm Pelistru, ali mu europska klima i priča očigledno nisu odgovarali tako da se brzopotezno vratio u Egipat. Ovo je njegovo peto svjetsko prvenstvo, s tim da ima i dvoje Olimpijske igre. Uz njega su na toj poziciji Mohamed Ali (Deportivo Elemental Sinfin, ESP, 29. god.), te Abdelrahman Homayed (Al Ahli, 22. god.). Za mnoge je iznenađenje da među vratarima nije Mohamed Al Tayar (DHFK Leipzig).

Oglas

Egipat ima odlična krila, koja nerijetko uskaču i zabijaju iz „mrtvih“ kutova. Lijevo je Omar Elwakil (Zamalek Club), izuzetno iskusan igrač s više od 200 nastupa u reprezentaciji. Desno je pak, Mohamad Sanad (USAM Nimes) sjajan strijelac, fine mekane ruke.

Najveća snaga Egipta leži u vanjskim igračima. I teško je reći tko je bolji, opasniji pucač. Ali Zein prvi izbor na lijevom vanjskom. Član je Dinama iz Bukurešta, u koji je došao iz Barce. Uloga srednjeg vanjskog pripada Yehii Elderi (Telekom Veszprem). Desnu stranu pak, drži Mohsen Mamoud (Dinamo Bukurešt).

Kada tome dodamo i odlične kružne napadače, dobijete jednu jako ozbiljnu i moćnu reprezentaciju. Ovo će im biti 17. nastup na svjetskim prvenstvima. Najveći uspjeh im je 4. mjesto iz Francuske 2001. godine. S Olimpijskih igra u Tokiju imaju broncu. Ne treba posebno naglašavati posljednjih godina, dominantna su reprezentacija na afričkom kontinentu.

Hrvatska i Egipat do sada su igrali četiri puta na svjetskim prvenstvima. Prvi put 1995. godine i tada je naša reprezentacija uvjerljivo slavila 30:16. Drugi susret igran je u Portugalu 2003. godine kad je Hrvatska pobijedila u drugom krugu 29:23. Nakon toga imali smo još dva susreta i dvije pobjede. Godine 2013. Hrvatska je dobila 24:20, a najneizvjesnije je bilo 2017. godine u Francuskoj kada su hrvatski rukometaši slavili 21:19.

Inače, Hrvatskoj je ovo 15. svjetsko prvenstvo zaredom. Do sada su naši rukometaši osvojili pet medalja. Jedno zlato, tri srebra i jednu broncu. Posljednja medalja bila je baš ta bronca i to iz  Španjolske. Od tada je prošlo punih 10 godina. Dečki, vrijeme je za novu medalju.

1. kolo, 13. siječnja
18:00 Maroko – SAD
20:30 Hrvatska – Egipat

Izvor HRS