/Najbolji HR ženski nogometni klub proslavio naslov prvakinja, vrijeme je za kup! RAZGOVARALI SMO S LJUDIMA U I OKO KLUBA PRED NEDJELJNO FINALE KUPA U ČAKOVCU
DSC00174

Najbolji HR ženski nogometni klub proslavio naslov prvakinja, vrijeme je za kup! RAZGOVARALI SMO S LJUDIMA U I OKO KLUBA PRED NEDJELJNO FINALE KUPA U ČAKOVCU

Protekle nedjelje ŽNK Osijek osvojio je svoj 20. naslov prvaka hrvatske, a slijedeće nedjelje u Čakovcu love i 18 naslov u državnom kupu, u Čakovcu će im protivnice biti nogometašice Splita, koje su im jedine u završenoj sezoni uspjele uzet bod, te jedine i pogodile osječku mrežu u čitavoj sezoni.

Mnogi uspjesi ŽNK Osijek vežu se uz aktualnog trenera te reprezentativnog izbornika, pa da vidimo što Zvonimir Kolak ima za reći u ovom trenutku:

Najteže je biti prvi i najteže je to dvadeset puta ponoviti. Zahvalio bih se prije svega ljudima koji su bili vezani za rad kluba s Mačkamame . Trenerima koji su bili prije mene i koji su unijeli taj duh lijepog ženskog nogometa. Svi skupa radimo za boljitak ŽNK Osijek. Danas smo u ekipi imali četiri kadetkinje. Znači, nije tu samo seniorski sastav u pitanju. Zahvaljujem se gradskim strukturama i svima koji nas poštuju i daju nam mogućnost da imamo veliki broj djevojaka od osam godina pa sve tamo do seniorskog saziva. Znači, to je veliki pogon koji se treba održavati i trenirati. Imamo četiri trenera, a to je respektabilan pogon i mislim da u okviru hrvatskih prilika teško da nam netko može po tom pitanju parirati.

DSC00171

Finale kupa sa Splitom

– Da. Nakon remija u Splitu doma smo slavili 5:0, ali Kup je nešto drugo. To je ekipa kojoj mi dajemo poseban značaj i tako se pripremamo za tu utakmicu. Cijeli tjedan je pred nama. Imamo prijateljsku utakmicu s Otokom i njihovim kadetima. Znači, dolazimo u nedjelju u Čakovec kako bi po 18. put osvojili Hrvatski kup za nogometašice.

Kapetan je trener na terenu, u toj ulozi u najboljoj ženskoj ekipi u državi nalazi se Violeta Baban, kojoj smo naravno čestitali jer je odvela svoje djevojke do novog naslova najboljih.

 Hvala puno na čestitkama. Čekali smo to s veseljem jer je to okrugli jubilej i zaslužuje to. Zaista je to velika stvar za nas. Sljedeći vikend igramo finale kupa i želimo i to osvojiti, pa onda krenuti na kratki, ali zasluženi odmor – rekla nam je Violeta.

Finale kupa – Liga prvaka?

– Želimo sad osvojiti kup, a onda se dobro odmoriti kako bi krenuli u nove izazove koje nudi Liga prvakinja. Prošle godine smo ostali dosta dužni po pitanju te europske scene, pa se nadamo da ćemo to sve pozitivom vratiti na najbolji način.

DSC00167

Reprezentacija?

– Ove godine se i reprezentacija podigla na viši nivo. Sada imamo tu utakmicu s Ruskinjama kod kuće (Gradski stadion Koprivnica – 06/06/2016. od 18 h – opa.a), gdje imamo dobre šanse d a se plasiramo na Euro. Domaća pobjeda i onda nam ostaje gostovanje u Rusiji u tekmi koja će odlučiti koja će repka put europskog prvenstva. Njemice su tu uvjerljivo prve – zaključila je kapetanica ŽNK Osijek.

Predsjednik ŽNK Osijek Bojan Bodražić jedna je od ključnih figura u funkcioniranju kluba. Najavio nam je kakvi su klupski planovi, prije svega za Ligu prvaka gdje se pozicija vratarke čini pomalo spornom:

– Tu kritičnu poziciju smo pokrili, no prijelazni rok je pred nama. Pratit ćemo ždrijeb i ako vidimo da imamo šanse za prolaz nastojat ćemo se dodatno ojačati.

Reprezentativne kvalifikacije za Europsko prvenstvo sa osam igračica iz Osijeka

– Da. Imamo najveći broj reprezentativki. Što se toga tiče reprezentacija iz godine u godinu sve više napreduje i pokazuje sve bolje rezultate i uspjehe. Gro te reprezentacije dolazi iz Osijeka što nam je svakako velika čast i obveza. Htio bih pohvaliti rad s mlađim kategorijama, jer svake godine imamo dvije-tri igračice koje iz mlađeg uzrasta dolaze u našu seniorsku ekipu. To je pravi put da stvaramo pobjednice te da danas – sutra zaigraju za hrvatsku reprezentaciju. Kada sam došao u klub mlađe kategorije su bile veliki problem. Nismo imali organiziranu niti jednu mlađu kategoriju, a danas ima preko sto registriranih igračica. Pokrivene su sve kategorije. Od 8-10,10-12 te kadetska kategorija od 12-16 godina starosti. Vjerujem da nam predstoji jedna svijetla budućnost i nadam se kako ćemo još dugo godina imati ovako kvalitetne rezultate.

Pozicija ženskog nogometa?

– Što se toga tiče sport je podcijenjen, no mi se z bilja trudimo i rezultatski i organizacijski , posebice medijski  pokušavamo dati što više prostora, gdje pritom naglašavamo značenje ženskog nogometa . Po tom pitanju nas mediji kvalitetno prate. Sa strane Hrvatskog nogometnog saveza imamo kvalitetnu suradnju i rad je tu sve bolji  što se na primjeru ŽNK Osijek, a također i reprezentativnom planu vidi po rezultatskim pomacima. Vjerujem kako će to iz godine u godinu biti sve prepoznatljivije, jer kada idemo van igrati europske utakmice zaista tamo nema nikakve razlike. Ženski nogomet je sport koji zaslužuje veliku pozornost, a mi ćemo raditi na tome da tako bude i u Hrvatskoj.

vrkić predsjednik žnk osijek

Najuspješniji sportski kolektiv Osijeka podržava i gradonačelnik Ivica Vrkić:

– Ovako da vam kažem. Desetak godina oni osvajaju dvije titule i sad kada nemamo što drugo prigovoriti onda kažu za ženski nogomet – Tko to prizna!? Dakle, ja bih prihvatio tu logiku da su one izdvojeni otok, međutim one to nisu, nego igraju. Postoje i drugi klubovi i oni se natječu i kroz igru pokazuju da su bolje od ostalih. Koja je to razina kvalitete, jer vjerojatno nema svagdje kvalitetnog elana i novca da to može pokriti. Ali, da nekoga tko je u situaciji kao što su oni koji pobjeđuju 20 godina i imaju tolike titule, sve to ima svoju vrijednost. Znači, nema muljanja da netko nekom nešto namješta i to je činjenica i ona je rezultat nekog ozbiljnog truda i rada. Najprije tih i gračica, potom trenera, zatim uprave koja funkcionira tako da je to respektabilno. Druga je stvar što liga nije dovoljno jaka pa da se može nositi s europskim i da onda to stvarno dobije neku drugu dimenziju.

Grad prepoznaje trud i nagrađuje?

– Ja ću predložiti,moram vidjeti kako to formalno provesti. Po našim pravilima možemo 40 tisuća dati nagrade. Procjenjujem da oni to zaslužuju. Daleko je važnije da mi prepoznajemo prave stvari. To znači da gdje god se nešto može učiniti za korist grada, od infrastrukture , kulture, sporta pa i do politike u konačnici, da smirimo te tenzije da možemo svi normalno raditi. Najviše se energije izgubi na glupostima, na svađi, a to nam nikome ne treba.

Na nedjeljnoj proslavi naslova prvakinja istinski entuzijast “ Mađar ” Čizmadija dobo je svoju medalju. Ivica Vrkić skinuvši zlatnu medalju oko svog vrata te ju poklonivši  odanom, svestranom i radišnom Mađaru iskazao je gestu vrijednu svekolike pažnje. Za to je nagrađen velikim pljeskom.

DSC00189

Sa, činilo se, suzom u oku Čizmadija se zahvalio i rado prihvatio poziv za kavu u uredu gradonačelnika Osijeka.  I to nije usamljen slučaj. Naime, angažmanom gradonačelnika, dugogodišnji volonter kluba Zoran Stranjak – Đole je sklopio ugovor o radu na neodređeno vrijeme unutar NK Osijek. To je ono bitno što ostaje kao trajni podsjetnik tradicionalnih i univerzalnih ljudskih vrijednosti. Sve drugo je demagogija.

Pripremio i uredio za Sportalo.hr : Boris Markuš 

Podijeli
  •  
  •  
  •