Na OI u Tokio otputovali gimnastičari, strijelci, plivači i biciklist Rumac

Zagreb, 16. srpnja 2021. – Iz zagrebačke Zračne luke Franjo Tuđman u Tokio je otputovala još jedna skupina hrvatskih sportašica i sportaša. Na nešto ranijem jutarnjem letu bili su gimnastičari Ana Đerek i Tin Srbić, plivači Ema Rajić i Nikola Miljenić te biciklist Josip Rumac. Ubrzo nakon njih na dosad najneobičnije Olimpijske igre otputovali su strijelci: Snježana Pejčić, Josip Glasnović, Petar Gorša i Miran Maričić.

Oglas

 

Oglas

Unatoč kompleksnosti situacije u avioprometu i rigoroznih antipandemijskih mjera koje ih čekaju na poprištu Olimpijskih igara 2020. u Tokiju, raspoloženje je bilo prilično optimistično. Gimnastičarka Ana Đerek bila je najmlađa naša olimpijka u Riju te se i sada veseli druženju s hrvatskim olimpijcima, a o natjecanju će početi razmišljati tek kada stigne u Tokio “nakon svih predviđenih testiranja i procedura”. Naša muška uzdanica, Tin Srbić, nema imperativa, priželjkuje finale preče, a onda je sve moguće:

Oglas

– Što se natjecanja tiče, cilj mi je opustiti se i dati sve od sebe, onda znam da sam dovoljno dobar za ulazak u finale. Moj životni sportski san je bio doći na Olimpijske igre. Još uvijek se nije povećao, a možda ni neće još na ovim Igrama. Vidjet ćemo kad se vratim. Ovo je velika prekretnica u mom životu, nadam se da ću po povratku biti sa svime zadovoljan. Brončana iz Pekinga Snježana Pejčić žali što neće biti na još jednoj svečanosti otvaranja Igara, budući da sutradan (24. srpnja) već nastupa, a njezini sureprezentativci najavljuju da će dati sve od sebe jer “Olimpijske igre su poseban izazov”. Debitant Miran Maričić ne žali što nema gledatelja na tribinama zato što – kako kaže – itekako znaju stvoriti pritisak za vrijeme pucanja. Ipak, bio bi sretniji da se njegove prve Olimpijske igre događaju u normalnijim okolnostima.

 

Mlade plivačke snage Ema Rajić i Nikola Miljenić američki su studenti koji debitiraju pod hrvatskom trobojnicom. Sam nastup na Olimpijskim igrama ostvarenje im je sportskog sna, a sretni su i jer nastavljaju tradiciju nastupa hrvatskih plivača na Olimpijskim igrama. Uzbuđenje zbog olimpijskog debija ne skriva ni biciklist Josip Rumac. Očekuje ga vrlo zahtjevan ispit u cestovnoj utrci, za koju mnoge druge države šalju specijalce iz brdskog biciklizma. U njegovoj konkurenciji bit će oko 150 natjecatelja, a onaj najelitniji dio biciklista stiže početkom idućeg tjedna, nakon što završi kultni Tour de France. I njegova je ambicija dati sve od sebe, odnosno – ostaviti što bolji dojam. (hoo/vk)