MŽNL Osijek-Vinkovci i iduće sezone s ogromnim brojem klubova

Ono što se u kuloarima posljednjim mjeseci pričalo, uskoro će dobiti i službenu potvrdu. Iako je zimus na plenumu klubova u Kući nogometa u Osijeku glasovanjem predstavnika klubova odlučeno kako će se broj klubova u Međužupanijskoj nogometnoj ligi Osijek-Vinkovci smanjiti s dosadašnjih 18 koliko je ova liga brojala posljednje dvije sezone na prijašnjih 16, izgleda da od toga neće biti ništa. Klubovi su ponovno izigrani, pojedinim se momčadima ponovno popustilo i unatoč plasmanu će ostati u ligi.

Oglas

Od ranije je poznato kako je Grabovac napustio natjecanje, te kako je Valpovka osvojenim prvim mjestom ostvarila plasman u 3. HNL Istok. Poznato nam je i kako će u ligu ući prvak Prve ŽNL Osječko-baranjske Vardarac, te drugoplasirana iz Vukovarsko-srijemske županije Slavonija iz Soljana, koja je plasman u viši rang ostvarila jer prvak Mladost iz Cerića nema ambiciju ući u MŽNL. U nedjelju se Borac iz Kneževih Vinograda pobjedom u drugoj kvalifikacijskoj utakmici nad Tomislavom iz Donjih Andrijevaca pridružio Valpovci na putu u 3. HNL, pa je broj klubova u MŽNL Osijek-Vinkovci pao na 17. I sada tu dolazimo do presedana. Umjesto da se liga smanji, kako je po dogovoru na zimskom plenumu i rečeno, Savez radi uslugu pojedincima i odlučuje, kako bi ih spasio, ostaviti ih u ovom rangu. Neslužbeno doznajemo kako će mjesto koje je ostalo upražnjeno plasmanom Borca u viši rang zauzeti drugoplasirana momčad osječke 1. ŽNL, Jedinstvo iz Donjeg Miholjca.

Oglas

Svi smo mi svjesni koliko je Olimpija velik klub, koliki su igrači, kasnije reprezentativci, prošli kroz školu nogometa Olimpije. Svjesni smo i da klub iz osječkog Donjeg Grada sljedeće godine slavi stotu obljetnicu postojanja. Svjesni smo i da od svih osječkih klubova, ako izuzmemo Osijek i njegovu drugu momčad, Olimpija igra najviši rang. Međutim, Međužupanijska će liga sljedeće sezone ponovno brojati 18 klubova, čime će postati najveća liga u Hrvatskoj, jer će 3. HNL Istok od ove sezone igrati 16 sudionika. Ponovno se glas klubova nije čuo, ponovno su ostali klubovi izigrani, te si ponovno postavljamo pitanje zbog koga se nogomet zapravo igra. Zbog nogometaša ili zbog ljudi u crnom, odnosno odijelima? Ponovno će amateri, sada pak u petom rangu hrvatskog nogometa, igrati 34 prvenstvena kola. Nije li to banalno i stvarno previše za sve sudionike, od trenera do igrača? Dodatna četiri kola prvenstva će svaki klub koštati nekoliko tisuća kuna više, ukoliko uzmemo u obzir troškove sudaca, prijevoza, ali i nekoliko tjedana dužeg treniranja. Olimpija ove sezone nije uspjela prestići ni Grabovac koji se čitav proljetni dio nije natjecao, kao niti Slavonac iz Komletinaca koji ovog proljeća nije osvojio ni boda. O čemu mi onda pričamo? Uvjereni smo da je primjerice Slavonac iz Komletinaca posljednji, a pobjegao je Ljubičicama pet bodova, da bi se liga smanjila na 16 i Slavonac bi ispad. Ipak, ovo je država Hrvatska i ovo je hrvatski nogomet, a u njemu smo ne mali broj puta vidjeli brojne nelogičnosti.

Oglas

I što onda sljedeće sezone? Netko će se drugi naći u poziciji koja će voditi u niži rang, i to ne samo posljednje plasirani, već i posljednja tri-četiri kluba. Hoće li i onda Savez stati u obranu tog kluba? Svi znamo odgovor na ovo pitanje…