Moguća dioba Prve HNL

Nogometna javnost živi u napetom iščekivanju vijesti o širenju koronavirusa. Tako su i u HNS-u unatoč prisilnom godišnjem odmoru primorani tražiti rješenja za rasplet nacionalnih prvenstava. Dakako da se najviše pažnje i prostora posvećuje Prvoj HNL no prema njoj će se vjerojatno referirati i sve ostale lige.

Oglas

Tako je HNS oformio radnu skupinu koju čine Davor Šuker, Marijan Kustić i Josip Brezni. Iako je nekako u zraku da će se natjecanja prekinuti radna skupina radi na pripremanju nekoliko opcija koje bi mogle biti primjenjive ako Nacionalni stožer civilne obrane da zeleno svjetlo za nastavak natjecanja nakon roka koji istječe 18.travnja.

Oglas

HNS je tek treći u redu za donošenje odluka pa ćemo ipak morati čekati i odluku UEFE te bi tek onda krovna nogometna kuća mogla donijeti odluke o nastavku ili prekidu natjecanja te u kakvom formatu će se preostali susreti odigrati.

Oglas

Ukoliko Stožer dozvoli natjecanja će u najoptimističnijem slučaju krenuti 9.svibnja, a čak i s početkom 20.svibnja mogle bi se odigrati sve utakmice u ritmu srijeda – subota. Postoji i varijanta da se liga podijeli na dvije skupine – Ligu za prvaka i Ligu za ostanak. Čekajući UEFU koja bi mogla prolongirati dovršetak natjecanja moguće je da se susreti igraju tijekom srpnja te da naredna sezona, tj. pripreme za nju krenu odmah bez odmora.

Svakako da je opcija i prekid prvenstva što je doista zadnja mjera koja bi morala stupiti na snagu ukoliko se produži krizna situacija do te mjere da će biti nemoguće organizirati igranje utakmica. U tom bi se slučaju zadržalo postojeće stanje i sastav liga, ali bi se lige proširile za što bi se trebalo dobiti odobrenje u roku odmah jer je poznato da se promjene formata natjecanja moraju donijeti minimalno godinu dana uoči početka nove natjecateljske sezone.

Ubrzanim bi se tempom donijele i odluke o licenciranju kako bi se svim klubovima dalo vremena za ispunjavanje uvjeta iz postupka licenciranja za određenu ligu u kojoj žele participirati. Prema tome bi se i odredili klubovi koji idu i u europska natjecanja čime bi definitivno najviše profitirala Rijeka koja se probila na drugu poziciju koja vodi prema Ligi prvaka.

Foto