/Mlada požeška nogometašica Iva Jakovac pozvana u WU19 reprezentaciju IVA JOŠ NIJE NAPUNILA NITI 16 GODINA, A OVAJ POZIV JE DOKAZ VELIKOG TALENTA
12834889_1006394366081029_1875664712_n

Mlada požeška nogometašica Iva Jakovac pozvana u WU19 reprezentaciju IVA JOŠ NIJE NAPUNILA NITI 16 GODINA, A OVAJ POZIV JE DOKAZ VELIKOG TALENTA

Iva Jakovac rođena je 2000. godine u Požegi, a već se nekoliko godina aktivno bavi nogometom. Prema nekim istraživanjima upravo je ženski nogomet najbrže rastući sport na svijetu, sve više djevojaka se odlučuje za “muški” sport. U Slavoniji postoje dva prvoligaška kluba, Osijek koji od osamostaljenja vlada HR Ligom, a drugi je Brodska Viktorija za koju nastupa junakinja naše priče. Iako je već nekoliko puta pozivana na reprezentativne kampove, to je bilo u svojoj generaciji, sada je pozvana među starije djevojke i to je sasvim sigurno vrijedno velike pažnje.

Iva, pitanje koje te sigurno svi pitaju – od kud baš nogomet?

– Oduvijek sam imala više muških prijatelja, nego ženskih. Prije bi izašla van na nogomet, nego sa curama negdje. Od svoje 6 godine igram nogomet…Tata mi je bio nogometaš i mislim da sam to nasljedila od njega. U školi sam uvijek s dečkima pod tjelesnim igrala nogomet. Počela sam trenirati nogomet sa 6 godina u muškoj ekipi. Nikada se nisam slagala s tim da je to muški sport.

Počela si vrlo rano i trenirati u NK Požegi, kako su te dečki prihvatili?

– Morala sam biti na svakom treningu, jer to mi je tada bilo najdraže kao i sada. Dečki su me prihvatili u svoju ekipu kao i ostale suigrače, a meni je to mnogo značilo, jer svi bi govorili da je to “muški” spot. Danas igram u ŽNK Viktoriji u Brodu i treniram sa dečkima moje godište u NK Požegi.

Zaigraš li nekada s dečkima i na utakmicama?

– S dečkima igram samo prijateljske utakmice i borim se, dajem sve od sebe kao i svi ostali, iskreno rečeno smatram se jednako kao i oni, smatram da mogu sve što i oni rade.

U Viktoriji si praktično samo na utakmicama, što igraš i koja ti je najdraža pozicija?

– Na terenu igram kao zadnji vezni ili stoper, ali draže mi je igrati zadnjeg veznog i to mi je najdraža pozicija.

Kao i svim sportašima, tako vjerojatno i tebi reprezentacija je vrhunac karijere?

– Od malih nogu san mi je bio igrati za Hrvatsku reprezentaciju i želja mi se ostvarila 5.1.2015. kada sam bila pozvana u zimski kamp. Bila sam presretna i za mene je to bilo nešto posebno. Potaknulo me da još više radim i da budem upornija, a zaista tako i je, uporna sam i želim napredovati još više.

11720582_1006393829414416_2095778155_n

Koliko već igraš za reprezentaciju?

– Prvu utakmicu za reprezentaciju sam odigrala kada smo igrali u Zagrebu protiv reprezentacije Slovenije. To je bio razvojni turnir gdje su još bile Srbija i BiH. Nakon toga bilo je još 2-3 kampa u koja sam bila pozvana. U 10 mjesecu 2015. godine bila sam pozvana na kvalifikacijski turnir u Estoniju gdje smo igrali protiv Poljske, Engleske I Estonije. Ovih dana sam saznala da sam pozvana u stariju reprezentaciju WU-19 (ja igram za WU-17). Neopisiv je osjećaj igrati za svoju zemlju,  neopisiva je to sreća i ponos.

Otac ti je bio nogometaš, brat Josip(7) igra u Požegi, Mateo(13) je košarkaš, kako obitelj reagira na tvoju nogometnu karijeru?

– Roditelji su mi jako velika podrška kao i braća i sestre. Svi me podržavaju, vesele se svakom mom uspjehu i sretni su ako sam i ja sretna. Meni to stvarno jako puno znači, jer vjerujem da od nikoga neću imati veću podršku nego od svojih roditelja, braće i sestre.

U školu ideš u Pleternicu, kako usklađuješ obveze, škola, treninzi, utakmice..?

– Uz nogomet naravno moram i u školu koja mi  super ide i nije mi baš teško. Uspjevam uskladiti školu, trenirnje i utakmice iako ponekad nije lako, ali nekako uspijem uz pomoć roditelja. Bez njih bi sve ovo bilo nemoguće.

Nogomet za vrijeme tjelesnog, je li Iva najbolja nogometašica u razredu?

– Haha. Pa u razredu imam prijatelja koji  jako dobro igra nogomet i mislim da je bolji od mene, ali može se igrati s njim.

Kakvi su ti nogometni planovi i želje u budućnosti?

– Najveća želja mi je igrati za A reprezentaciju, a kasnije ako uspijem negdje dalje u inozemstvo.

Otac ti je veliki navijač, svaki vikend te vozi na utakmice, odriče se jako za tvoju karijeru, kako ti na to gledaš?

– Najviše se želim zahvaliti svom tati koju je svaku moju utakmicu pratio, a poslije bi mi rekao što ne valja. Jako mi je to značilo i iz tih njegovih kritika sam popravila neke svoje greške, naravno nisu uvijek bile kritike. Želim i dalje da bude na svakoj utakmici kao i do sada. Kada bi me tko pitao:”Tko ti je najveća podrška na tribinama?, moj odgovor bio bi:”Naravno, tata na tribinama!”

702849_1006393646081101_1125484506_n

Za kraj smo ostavili nekoliko brzopoteznih pitanja..

Najbolji nogometaš svijeta:  Leo Messi

Najbolji hrvatski nogometaš: Ivica Olić

Najbolja nogometašica svijeta: Alex Morgan

Najzgodniji sportaš: Vedran Čorluka, Mateo Kovačić, Manuel Štrlek i Marino Marić

Najdraži sport osim nogometa: Rukomet

Najgori predmet u školi: Matematika

Najbolji nogometaš u obitelji Jakovac: Tata i striko Zdravko

Iva se 21. ožujka mora pojaviti na prozivci u Zagrebu, po prvi put u U19 reprezentaciji, a sigurni smo da će vrlo skoro uz veliku upornost koja ju krasi stići i poziv za debi u A reprezentaciji. Naravno, to skoro je ipak u godinama pošto Iva još nije proslavila niti 16. rođendan, ali debi u seniorkama ŽNK Viktorije je sasvim blizu.

Podijeli
  •  
  •  
  •