Malonogometni turniri u Bosanskoj posavini

U posljednjih 20 godina na području Bosanske Posavine tijekom ljetnog perioda odigravali su se malonogometni turniri. U mnogim mjestima je to tijekom cijele godine jedini sportski događaj koji okuplja veliku većinu stanovništva koja trenutno ne živi na tom području. Ako se trenutna situacija s epidemijom Koronavirusa popravi lako je moguće da će se ovog ljeta u pojedinim mjestima održati turniri u malom nogometu koji su do sada bili tradicija.

  Jedini sport u mnogim mjestima
Oglas

Nakon završetka ratnih stradanja u susjednoj BiH od 2000. godine krenulo se s održavanjem malonogometnih turnira, a prvi je održan u Žeravcu u organizaciji Zavičajnog kluba Žeravac. Na tom prvom turniru uz domaćina Mladost iz Žeravca nastupili su još Bosna iz Višnjika, Bukovica i Grk. Tako je na prvom turniru u Žeravcu odigrano ukupno 6 utakmica te je postignuto 14 golova, dok je naslov pripao domaćoj Mladost ispred Bukovice.

Oglas

 

Oglas

Nakon tog prvog turnira u listopadu 2000. godine u Žeravcu, turniri su se godinu kasnije održavali još u Grku, Donjem Višnjiku i Velikoj Bukovici. Od 2002. pa sve do danas malonogometni turniri održavali su se još u: Kulini, Bijelom Brdu, Koraću, Novom Selu, Donjim Vrelima, Ceru, Komarnici, Foči, Johovcu i Šušnjarima. S obzirom na situacija s Koronavirusom nije poznato do kada će epidemija trajati i hoće li se ovog ljeta održati Malonogometni turniri u Bosanskoj Posavini.

 

Rekorder po broju održanih turnira i to 20 je Žeravac  na kojem domaća Mladost ima 5 naslova pobjednika, dok 1 manje ima Sloga iz Koraća. Slijedi Velika Bukovica u kojoj je bilo 19 turnira, dok rekord prema broju prijavljenih ekipa i to 30 drži njihov prvi turnir koji je održan 2001. godine. Među najposjećenijim turnirima je onaj u Foči kojih je do danas održano 18 i koji se održava na blagdan Velike Gospe. U međuvremenu zbog zauzetosti igrališta i drugih okolnosti ugasili su se turniri u: Ceru, Novom Selu, Grku, Komarnici, Donjim Vrelima i Koraću u kojem zato jednom godišnje naprave sportsko druženje.

 

U mnogim mjestima u Bosanskoj Posavini Malonogometni turniri su jedina sportska natjecanja koja se održavaju jednom godišnje i koja za mnoge znače više od samog nogometa.

 

Prema rasporedu prvi Malonogometni turnir u ovoj godini trebao bi se polovicom lipnja održati u Johovcu, a tjedna dana kasnije u Kulini. Međutim, zbog ove epidemije možda dođe do malih promjena i pomicanja termina pogotovo ako se situaciji smiri preko ljetnog perioda.

Tekst i foto: Josip Šebalj