M20 EHF EURO: Pobjeda juniora protiv Crne Gore i nada za drugi krug

Hrvatska muška juniorska reprezentacija pobijedila je Crnu Goru 28:25 u 2. kolu skupine C Europskog prvenstva u Portugalu, i tako probudila nadu da bi mogla do drugog kruga. Naša reprezentacija ponovno je odigrala dva različita poluvremena. U prvom dosta blijeda, anemična, u drugog rastrčana, goropadna, efikasna.

Oglas

Gotovo dvadesetak minuta prvog dijela igralo se pogodak za pogodak. Ali prednost je uglavnom bila na strani Crne Gore. Prvi znak za uzbunu ukazao se kad su Crnogorci otišli na plus dva, a Hrvatska propustila realizirati tri napada. Izbornik Igor Vori pozvao je minutu predaha da prekine taj niz. Ali nije uspio.

Oglas

Crna Gora je tri minute prije predaha došla do najveće prednosti od četiri pogotka. Kako obrana nije bila dobra, tako ni Dominik Kuzmanović nije bio na najvišoj razini pa je u završnim minutama priliku dobio Tino Viskić. I Hrvatska se malo trgla te s dva pogotka u posljednjih 90. sekundi došla do podnošljivog zaostatka od minus dva na poluvremenu (10:12). Hrvatska je bila na 48, a Crna Gora čak 70 posto realizacije. Naši vratari četiri, crnogorski osam obrana.

Oglas

U nastavku sasvim drugačije lice Hrvatske. Obrana je konačno proradila, a u napadu je sve savršeno funkcioniralo. Hrvatska je napravila niz od 6:0, i Crnu Goru ostavila bez pogotka devet i pol minuta. U 40. minuti tako smo imali vodstvo 18:14.

Ali, naši mladi rukometaši tu se nisu zaustavili. Na ulasku u posljednju četvrtinu stigli su do plus šest, što je ujedno bila i najveća razlika u tom susretu. Kao što se to moglo i očekivati, uskoro su se pojavili prvi znaci umora. Kada su Crnogorci prepolovili našu prednost, Igor Vori je mudro reagirao novom minutom predaha.

Bio je to mudar potez, jer Hrvatska je uskoro ponovno bila na sigurnoj udaljenosti od pet pogodaka. Završnicu susreta sjajno su odigrali Matej Svržnjak i Jakov Dujić koji su preuzimali odgovornost na sebe i sigurno pogađali mrežu suparnika. Na kraju su postali naši najbolji strijelci. Matej Svržnjak je dao osam pogodaka iz 10 pokušaja, a Jakov Dujić pet pogodaka bez promašaja. Kod Crne Gore daleko najbolji Luka Barjaktarević s osam pogodaka.

Slijedi dan predaha.  Za siguran prolazak u drugi krug, Hrvatskoj treba pobjeda nad Švedskom. Dobije li Švedska Francusku, onda se tu upliće i matematika, a to nikada nije dobro. Susret protiv Švedske na rasporedu je u nedjelju u pomalo neuobičajeno vrijeme, u 13.00 sati.

M20 EHF EURO 2022: SKUPINA C, 2. KOLO
HRVATSKA – CRNA GORA 28:25

Izvor HRS