Leo Mikić uspješniji od Marka Livaje

Zanimljivo istraživanje je proveo Međunarodni centar za sportske studije iz švicarskog Neuchatela (CIES) na osnovu podataka InStata, međunarodne tvrtke koja se bavi sportskom analitikom, proučavajući nogometaše iz ukupno 33 lige na kugli zemaljskoj. Pedantni statističari su istražili tko je bio najbolji dribler u započetoj nogometnoj sezoni.

Oglas

Tako je na najvišoj poziciji od svih hrvatskih nogometaša iz zadane 33 lige našao naš sjajni Slavonac i nezaustavljivi dribler Leo Mikić koji trenutno brani boje austrijskog Rieda okončavši istraživanje na 28. mjestu (index 6,25). Leo je bivši član Slavije iz Pleternice, Papuka iz Velike, Virovitice i Sesveta, ponikao u svom malom, ali ponosnom Kaptolu koji je zadnjih nekoliko sezona svoje mjesto pod nogometnim nebom našao u Austriji.

Oglas

Interesantno je ovo istraživanje o vrsti koja pomalo izumire pošto moderan nogomet previše robuje taktici i šabloni no svi se ipak najviše divimo Messijevim majstorijama kada u slalomu naniže nekoliko suparničkih igrača i definitivno takvi igrači ostaju besmrtni kao i onaj čuveni Maradonin sjajni slalom protiv Engleza na SP u Meksiku proglašen golom stoljeća.

Oglas

Leo Mikić polako, ali sigurno gradi svoju karijeru, igra sjajno u Riedu gdje je sa svoje 24 godine došao do svojih krasnih životnih ostvarenja prošavši puno težim putem proces odrastanja po manjim klubovima i manjim ligama stigavši do one najviše u Austriji, a ukoliko ovako nastavi možda ga koji Dalićev skaut zapiše u svoju bilježnicu pogotovo što u zadnje vrijeme izbornik oko sebe ima i puno Slavonaca, a najbolji argument je i ovaj statistički pokazatelj gdje je Leo daleko ispred svih ostalih hrvatskih nogometaša.

Za usporedbu najbolji dribler HNL-a je Marko Livaja (4,86), a među prvih 100 nema nogometaša iz našeg elitnog ranga dok je sjajni dribler Mikić iza sebe ostavio i jednog Mbappea koji je na 64.mjestu (5,33), Brazilac Neymar je nešto malo uspješniji od našeg Slavonca tri mjesta ispred njega (6,28) dok je na vrhu liste najuspješnijih driblera današnjice Adama Traore iz engleskog Wolverhamptona (11,2).

Top 10

U konkurenciju su ušli svi statistički podaci s ovosezonskih susreta odigranih do 27. listopada. Na listu su uvršteni samo igrači koji su u ovoj sezoni pokušali najmanje 40 driblinga. Nogometaši su rangirani prema Dribling Indexu, broju uspješnih driblinga tijekom 100 minuta igre.