Kanuist Matija Marinić u Tokiju završio u samoizolaciji

Tokio, 13. srpnja 2021.Matija Marinić, prvi hrvatski sportaš koji je stigao u Tokio na pripreme pred Olimpijske igre, završio je u samoizolaciji.

Oglas

Najbolji hrvatski kanuist na divljim vodama u Japan je došao prije tjedan dana, a jutros je dobio odluku da idućih tjedan dana mora provesti u karanteni. Naime, jedan od putnika s leta kojim su Marinić i njegov trener Stjepan Perestegi stigli u Japan, zaražen je koronavirusom.

Oglas

Njih dvojica tvrde da je odluka japanskih organizatora Olimpijskih igara puna nelogičnosti te da opasno ugrožava njihov nastup na Igrama.

Oglas

Iza nas je deset dana svakodnevnog testiranja na koronavirus od čega smo osam testova napravili u Japanu. Cijepljeni smo, nemamo nikakvih simptoma i odlično se osjećamo. Razočarani smo što nam je naprasno prekinut ciklus treninga. Uz pauzu od tjedan dana koliko još moramo provesti u karanteni, moj nastup na Olimpijskim igrama za koji se pripremam čitav život, postaje upitan. O zarazi putnika ne znamo nikakve detalje – je li putovao zaražen ili mu je zaraza utvrđena prije dan, dva…“, kazao je Marinić.

Uz Marinića s istog su leta u samoizolaciju poslana još dva natjecatelja na Igrama – kajakašica iz Ukrajine i Marinićev konkurent kanuist iz Kanade.

Već pri slijetanju u Japan uočili smo mnoštvo nelogičnih pravila i postupaka vezanih uz aktualnu epidemiju, no naš slučaj pun je apsurda. U samoizolaciju nisu poslani svi sportaši s našeg leta! Tako treninge uredno nastavljaju oni iz Slovenije i s Novog Zelanda koji su cijelo vrijeme s nama bili u istom „balonu“. Od jutra prigovore šaljemo na stotine adresa i nadamo se da će netko razuman za njih imati sluha. Spremni smo maksimalno se žrtvovati – ne kontaktirati s drugima i ne koristiti zajedničke prostorije, ali tražimo da nam se omogući treniranje na stazi. Znamo da je to moguće jer su u posebnom terminu kada je staza u potpunosti prazna, trenirali Britanci čija je nacija na popisu onih visoko rizičnih zbog delta soja koronavirusa koji se širi njihovom zemljom. Uskraćivanje treninga dijelu sportaša bez jasnih objašnjenja i dosljednog držanja pravila nagriza duh olimpizma – „fair play““, istaknuo je Perestegi.

Olimpijske igre održat će se od 23. srpnja do 8. kolovoza 2021. godine. U Olimpijsko selo sportaši će moći ući tek tjedan dana prije Igara, a nakon nastupa u roku od dva dana moraju napustiti Japan. Zbog rigoroznih epidemioloških pravila neki hrvatski sportaši neće sudjelovati na otvaranju, a neki na zatvaranju Olimpijskih igara.