Kakva sportska oprema je nužna za zdravi zimski trening?

Zima i niske temperature traže od nas nešto više pažnje oko onog što ćemo odjenuti na sebe, ako želimo odraditi zdrav, ugodan i efikasan trening na otvorenom.

Oglas

Kada se temperature približe ništici, mnogi rekreativci se zavuku pod dekicu i mjesecima miruju. No, zima zapravo uopće ne znači da bismo trebali prestati trenirati na otvorenom i čekati na dođe proljeće.

Oglas

Dapače, trening u zimskim danima može biti izuzetno zdrava aktivnost, pod uvjetom da koristite kvalitetnu sportsku opremu, koja će se pobrinuti da vam uvijek bude dovoljno toplo i da u svakom trenutku budete suhi, prije i poslije tjelovježbe, kao i za vrijeme njezinog trajanja.

Oglas

Istina je, po zimi postoji puno više detalja na koje trebate paziti. No, kad jednom ovladate nužnom opremom, prestat će vam biti problem odijevati se u skladu sa zimskim uvjetima. Nema sumnje, uz pravu odjeću i obuću odrađivat ćete sigurne i zdrave treninge, u kojima ćete zaista moći uživati…

Traži se slojevita odjeća koja upija vlagu

Bilo da ste trkač, planinar ili trenirate na trim stazi u doba zime, prilikom odijevanja prvo se morate pobrinuti da najosjetljiviji dijelovi tijela budu najbolje zaštićeni.

To znači da vam treba vunena kapa ili traka za glavu, kako biste zaštitili uši, a obavezne su i rukavice, da biste izbjegli pothlađivanje vaših prstiju, odnosno dlanova.

Imajte na umu da će vam pretjerano debela odjeća onemogućiti kvalitetnu tjelovježbu, zbog čega je najbolja odluka odjenuti se slojevito, s tim da osnovni sloj treba garantirati zaštitu trupa od hladnoće. To mogu biti Joma trenirke, pogotovo ako su od flisa, jer to je materijal koji će osigurati da se ne preznojite, za razliku od pamuka.

Ovisno o temperaturi, svojoj opremi za tjelovježbu možete dodati i šuškavac, koji je itekako koristan ako je vani vlažno. Neki umjesto šuškavca odijevaju drugi sloj trenirke, što također može biti odlično rješenje.

Ako vam je hladno pri izlasku iz kuće, nemojte još paničariti. Glavno da se ne smrzavate. Čim se zagrijete bit će vam značajno toplije i moći ćete odraditi odličan trening. Samo se pobrinite da se nakon tjelovježbe brzo riješite znojnih dijelova odjeće i nikad ne hladite na otvorenom…

Tajice i vodootporna obuća rade razliku

Kad su noge u pitanju, po zimi treniranje u kratkim hlačama nije dobra opcija i zato treba potražiti rješenje koje će vam u isto vrijeme osigurati toplinu, ali i komfor.

Mnogi se zbog toga odlučuju koristiti zimske sportske tajice. Uspješno zadržavaju toplinu, a usput ne utječu na slobodu pokreta vaših nogu i omogućuju nesmetano trčanje, kao i odrađivanje različitih vježbi na otvorenom.

Ako je vaš trening dugo oštro hodanje na hladnom zraku, tada bi tajice trebale biti osnovni sloj, a donji dio trenirke ići na to, kako vam niti u jednom trenutku ne bi falilo topline.

Naravno, ne smijemo zaboraviti niti stopala. Čarapama treba pridati posebnu pažnju, jer ako koristite jeftine, izrađene od pamuka, neće vas zaštititi od hladnoće, a to će se osjetiti u cijelom tijelu. Zato je uvijek dobra odluka koristiti sportske čarape, elastične, udobne i napravljene od onih materijala koji najbolje zadržavaju toplinu.

Kod tenisica za zimski trening treba prije svega paziti da budu vodootporne, jer teren je takav da će materijali koji propuštaju vodu učiniti da vaša stopala brzo budu promočena. U doba zime tenisice slobodno mogu biti malo glomaznije i od toplijeg materijala, ali opet dovoljno lagane da u njima možete odraditi sve što ste planirali, s kalupom koji je potpuno ugodan za bočne strane stopala.

Dobra je stvar što su zime sve ugodnije, pa nogomet možemo igrati praktički tijekom cijele godine. Najbolje kopačke za zimske mjesece one su s oznakom SG, što znači “Soft Ground”, jer se dobro nose s teškim i blatnim terenom. No, ako želite izbjeći takve uvjete, za vas je svakako nogomet na umjetnoj travi, posebno popularan baš u doba zime, za koji također imate širok izbor različitih kopački, nešto drugačijih potplata od onih klasičnih.

U svakom slučaju, jedna od online trgovina gdje ćete pronaći odličnu sportsku opremu za hladne dane definitivno je r-gol.com, s primamljivim izborom trenirki, kopački, tenisica za trčanje, kao i svega što vam treba da biste bezbrižno uživali u svojim treninzima!