Kako će se rasplesti košarkaška sezona?

HKS šuti i čeka što će se dogoditi iako je već prilično jasno da će se sezona vrlo teško odigrati do kraja i u muškoj i u ženskoj konkurenciji. Jučer je stigla vijest iz Slovenije da je tamošnji savez prekinuo sezonu i prvacima proglasio lidere na ljestvici u trenutku prekida.

Istu stvar je napravio i košarkaški savez Belgije i još nekoliko njih, no u HKS-u i dalje nema nikakvih odluka. Posljednja je ona o prekidu do 1. travnja iako je već sada kristalno jasno da se i debelo nakon toga neće igrati uključujući i termine predviđene za Kup natjecanja. Trenutno vodeće ekipe lige su Zadar kod muškaraca i Ragusa kod djevojaka. I dok bi u muškoj konkurenciji i te kako bilo prijepora da se naslov nekom dodjeli jer Zadar ima jaku konkurenciju, kod žena je i pred početak sezone bilo jasno da će titula u Dubrovnik, pa čemu onda čekati!? Veća je bitka tko će iz lige ispasti, ali i tu bi se svi lako složili da nitko ne ispada a da najbolje dvije ekipe iz Lige za prvaka Mursa i KAŽL idu u Prvu ligu koja bi u sljedećoj sezoni ponovno bila sa 12 klubova.

Kod muškaraca je stvar kompliciranija, Zadar ima samo jednu pobjedu više od Cibone u Premijer ligi, a Jazine jednu više od Bosca u Prvoj, odnosno drugom rangu natjecanja. U preostalim utakmicama koje se imaju igrati, plus doigravanje u Premijer ligi puno bi se toga moglo promjeniti. No, primjer iz Belgije je odličan uzor, tao je prvak postao Oostende koji je u trenutku prekida sezone imao pobjedu više u odnosu na prvog pratitelja.

Što se tiče slavonskih predstavnika situacija je jasna, Vrijednosnicama ostanak u ligi nije upitan, za nekakav veliki rezultat u smislu borbe za vrh u ovom trenutku nemaju kvalitetu niti aspiraciju. Košarkašice Plamena pred sobom bi da nije prekida imale dvije utakmice na svom parketu u kojima bi vjerojatno osigurale doigravanje u kojem bi gotovo sigurno odradile samo jedno kolo, dakle one su kratke za 4 utakmice. Djevojke iz Osijeka pak vode bitku za prvo mjesto u Ligi za prvaka, a trenutno su za 13 poena bolje od KAŽL i drže prvo mjesto koje izravno vodi u Prvu ligu, pa bi eventualno čak i to moglo presuditi i odvesti Mursice među prvoligaše u sljedećoj sezoni.