Kako će izgledati nogometne lige sljedeće sezone

Kao i obično kako se bliži kraj sezone postavljaju se uvijek ista pitanja, kako će izgledati lige sljedeće sezone. Dobro, i proteklog i ovog proljeća prvo pitanje je hoće li se lige završiti, no pretpostavit ćemo da će stanje ostati kako je sada i da će se odigrati sve do kraja.

Oglas

Kratak odgovor na pitanje iz naslova je – isto! Osim što će se druga HNL smanjiti za dva sudionika pa će ih brojati 16 umjesto aktualnih 18, no Slavonije i Baranje se to malo tiče, naš trojac je visoko i ne može biti među onima koji će ispasti, dok će prvak, bila to ponovno Marsonia, Belišće ili eventualno netko treći ponovno u kvalifikacije.

Oglas

Obje MŽNL ostaju u sadašnjim izdanjima, prvacima se otvara izravan put u 3. HNL, praktično se može reći da su novi trećeligaši Omladinac iz Gornje Vrbe i Darda koji imaju objektivno nedostižne prednosti u svojim natjecanjima. Broj klubova se neće smanjivati.  Planova za smanjivanje ili mijenjanje broja sudionika u 1. ŽNL za sada nema, pa bi i taj dio trebao ostati isti.

Oglas

Dakle, u sljedećoj sezoni gledamo isti sustav, ali s puno žešćim borbama za ostanak jer će praktično “pola lige” ispadati s obzirom da od sezone 2022/23. imamo potpuno novi sustav natjecanja s tri nacionalne lige. 1. HNL ostaje s deset sudionika, 2. HNL će ih brojati 12 s tim da među njima neće biti drugih momčadi prvoligaša, te jedinstvena 3. HNL sa 16 klubova. Koliko će biti sudionika iz naše regije praktično je nemoguće predvidjeti u ovom trenutku. Ono što se zna je da se ispod 3. HNL stvara 5 regionalnih liga, među njima naravno i 4. HNL Istok, teritorijalno ekvivalent sadašnjem trećeligaškom natjecanju ispod kojeg će i dalje biti dvije međužupanijske lige.

Aktualna sezona je prava kamilica u usporedbi s onim što nas očekuje sljedeće sezone kada će se mnogi boriti i za plasman u viši ali i za spas od ispadanja, mnogi će vjerojatno i taktizirati i tražiti svoje mjesto u ovim ligama ovisno prije svega o financijskim mogućnostima.