Kadeti – M19 EHF EURO: Bodovi protiv Danske donose polufinale

Nakon dana predaha nastavlja se Europsko prvenstvo kojem je Hrvatska domaćin. Počinju završne borbe za polufinale i poredak od 9. – 16. mjesta. Hrvatska je prvi dio odradila na savršen način, ali prava iskušenja za nju tek počinju. Prvi susret drugog kruga donosi Dansku.

Ta je reprezentacija, baš kao i Hrvatska, neporažena nakon prvog dijela natjecanja. Nema doduše stopostotni učinak, jer je igrala neodlučeno s Njemačkom, ali je ostavila odličan dojamPovijest njezinih nastupa na europskim prvenstvima do 18 i 20 godina puna je medalja, jer ta zemlja strahovito mnogo ulaže u mlađe dobne skupine i rezultati su tu.

U Koprivnici su najprije lako pobijedili Norvešku 29:19. Zatim su se poigrali s Rusijom 38:26, da bi u posljednjem kolu remizirali s Njemačkom 29:29. Ukratko, postigli su dva pogotka manje od Hrvatske, a primili devet manje.

Na vratima im je Rex Rene Matthias Dorgelo iz GOG Gudmea. Neodoljiv i stasom i načinom na koji brani podsjeća na Niklasa Landina. A to je dovoljno ozbiljno upozorenje našima. Visok je točno 2 metra. Do sada je dijelio minutažu s Mikkelom Mollerom Lovkvistom, i skupio 25 obrana.  Ukupno njih dvojica imaju 46 obrana u 3 susreta. A to je deset više od hrvatskog dvojca.

Danci tradicionalno imaju dobra krila. U ovoj reprezentaciji lijevo je Lyng Joachim Als (GOG), desno Patrick Boldsen (Bjerringbro- Silkeborg). Jako su brzi. Ne igra se previše na njih, ali ono što dobiju uredno pospremaju u suparničku mrežu.

Na crti, Danska ima tri izuzetno moćna igrača. Prva opcija je Valdemar Hermansen (Aalborg, 192 cm i 120 kg). Jako nezgodan za čuvanje. Danskoj donosi puno isključenja. Drugi je Julius Morg-Rasmunssen (Skandeborg, 200 cm, 95 kg). Tu je Frederik Sommer Arnoldsen (Skandborg, 201 cm, 89 kg). Ne postižu previše pogodaka. Rade jako dobre blokove, a u obrani su pravi bedem.

Najveća snaga Danske leži na vanjskim igračima. Ima tu i dobrih pucača izvana, ali i odličnih brzanaca za prolaze. Srednji vanjski je najčešće Mads Svane Knudsen. Lijevo je Thomas Sommer Arnoldsen, za sada prvi danski strijelac na ovom Prvenstvu s 15 pogodaka. Desnu stranu drže Matthias Birkjaer Pedersen (Bjeringbro – Silkeborg) i Victor Klove (Aalborg)Imaju visinu i vrlo dobar skok, odličan osjećaj za proigravanje crte, tako da će na njih trebati obratiti posebnu pozornost.

Ne treba posebno podvlačiti da Danska igra brzi centar. Ukaže li se i najmanja prilika, oni će napad realizirati za 8. – 10. sekundi. Nemaju strah od pogreške. Izrazito su jakog karaktera i mogu se vratiti i iz velikog minusa kao što je to bilo protiv Njemačke kad su  zaostatak od četiri pogotka sredinom prvog dijela, pretvorili u plus dva na poluvremenu. Za sada su u svim susretima imali postotak realizacije iznad 60 posto, što je fantastično. Ukratko, jako dobra reprezentacija i Hrvatska će morati biti na svom maksimumu da ih pobijedi.

GLAVNA SKUPINA II: 1. KOLO
17.08.2021.
20:30h HRVATSKA – DANSKA, prijenos na ehftv.com

Izvor HRS