/Josip Vojak prezadovoljan učinjenom u Lodzu OSJEČKI STUDENTI EUROPSKI VICEPRVACI
sveučilište u osijeku odbojkaši

Josip Vojak prezadovoljan učinjenom u Lodzu OSJEČKI STUDENTI EUROPSKI VICEPRVACI

Sjajan rezultat upisali su studenti osječkog Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera na Europskom prvenstvu u poljskom Lodzu gdje su u žestoko konkurenciji osvojili srebrnu medalju! Tim povodom smo porazgovarali s Josipom Vojak, igračem i jednim od voditelja ove sjajne ekipe!

Ovogodišnje natjecanje u Lodzu, u Poljskoj, je drugi nastup za redom na europskim sveučilišnim igrama za sveučilišnu ekipu J. J. Strossmayer. Slična ekipa je nastupala i prošle godine u Coimbri (Portugal). Nastup na takvom natjecanju je želja svakog akademskog sportaša, pa smo se potrudili otići što spremniji i imali kraće pripreme u trajanju od tri tjedna. Na natjecanju je sudjelovalo 14 ekipa iz raznih dijelova Europe – Portugal, Norveška, Poljska, Francuska, Njemačka, Turska. Sveukupno smo odigrali šest utakmica u sedam dana.

Šest utakmica, 4 pobjede i dva poraza od iste, turske ekipe.
U grupnoj fazi smo izgubili od Beykent sveučilišta (Turska) 3:1 na otvaranju, pobijedili Ruppin (Izrael) 3:0 te Minho (Portugal) 3:2. Završili smo kao drugoplasirani u svojoj skupini. U nastavku natjecanja smo se križali sa Bremenom (Njemačka) gdje smo izašli kao pobjednici već nakon tri seta. U polufinalu smo naišli na Montpellier, izuzetno tešku ekipu koja je kotirala kao favorit natjecanja. Gubili smo 2:0 te nakon dva i pol sata preokrenuli utakmicu na 3:2. Finalnu utakmicu smo izgubili ponovno protiv ekipe iz grupne faze – Beykenta, gdje su nas nadigrali i pobijedili 3:0.
Natjecanje je osim sportskog imalo i veliki društveni karakter. Imali smo priliku družiti se s predstavnicima drugih zemalja te slobodan dan za eventualne aktivnosti ili putovanja u obližnje veće gradove. Osim osječkog sveučilišta, na natjecanju je nastupila i sveučilišna ekipa iz Rijeke. Kadgod smo bili u prilici, međusobno smo se bodrili te bih ovim putem im se htio zahvaliti za pomoć!

U finalu nije išlo protiv Turaka, slavili su s glatkih 3:0. Je li se tu moglo više učiniti?

U finalu smo igrali protiv iste ekipe s kojom smo otvorili natjecanje – Beykent iz Turske, ekipa profesionalnih odbojkaša koji nastupaju za turske prvoligaše i prošlogodišnji pobjednici. Mi smo u dotad 5 utakmica odigrali dvije utakmice koje su završile u pet setova, većinom s istom postavom i bez obzira na kvalitetu protivničke ekipa, bili smo premoreni i teško je bilo za očekivati pobjedu iako smo pokušali što je bilo u našim mogućnostima.

Sjajan je to rezultat, drugi u nizu na Europskom prvenstvu, kakvi su planovi i ambicije za dalje? Što slijedi sveučilišnoj odbojkaškoj družini?

Koliko sam upućen, sljedeće godine neće moći nastupiti Oršolić i Matoković. Daleko je za razmišljati o tome, nisu se još slegli ni dojmovi s ovog natjecanja. Što se tiče rasporeda natjecanja, sljedeće godine je europsko prvenstvo u Beogradu, a sveučilišna završnica otprilike u petom mjesecu. Između su, naravno, regularna klupska prvenstva i fakultetska liga – zaključio je Josip za Sportalo.

Podijeli
  •  
  •  
  •