Josip Budimir: Luka Modrić, zaslužene kritike ili?

Nakon dvije odigrane utakmice na europskom prvenstvu i dva pomalo razočaravajuća rezultata, ponajviše kritika od strane javnosti i medija upućeno je Zlatku Daliću i Luki Modriću. Kolumnu ću ipak posvetiti Luki jer je to najmanje što on kao igrač i osoba zaslužuje!

Koja to još nacija, ponajmanja na svijetu, ima čovjeka koji je svjetski simbol nogometa, uzor svoj djeci koja kreću s bavljenjem tim najljepšim i najpopularnijim sportom, kojemu plješću svi protivnički navijači pri izlasku s terena na bilo kojem dijelu svijeta? Koja je to nacija i narod sposobna takvog čovjeka pribiti na križ krivnje za aktualne rezultate reprezentacije kojoj je dotični dao i više nego cijelog sebe? Hrvatska, nažalost!

Realno, Luka je odigrao dvije loše utakmice. No, samo on ili cijela momčad? Koliko je pošteno očekivati od čovjeka s 39 godina da kao i posljednjih 15 godina vuče, podiže i bude pogonsko gorivo reprezentacije. Nije li logično da tu ulogu preuzmu mlađi igrači koje neosporno imamo, a da Luka bude dirigent svjetskih nota koji će skladati najljepše skladbe jer on još uvijek ima to nešto magično u sebi da završi takvu skladbu? No, s lošim orkestrom ni najbolji dirigent ne može postići očekivani rezultat i kreirati pjesmu koja će dirnuti srce i emociju publike ili, u ovom slučaju, navijača.

Modrić može trkom pratiti ovu razinu natjecanja, naravno uz preduvjet da ostalih 10 isto tako može. Ako može u najvećem klubu na svijetu, onda može valjda i u hrvatskoj reprezentaciji. No, problem je što od ostalih 10 barem 5 nije na tom nivou. I tko je problem? Luka?? Problem je što u Realu ima Rüdigera, Carvajala, Alabu iza, Kroosa, Valverdea između i Viniciusa, Bellinghama i Rodryga ispred, a u repki, iz poštovanja prema svima i svemu postignutom, neću spominjati u kakvoj su mu formi i na igračkoj razini suigrači.

Taj isti Real mu nudi još godinu dana ugovora! Ako ti ponajbolji svjetski stručnjaci i treneri tvrde da još može igrati na visokoj razini, kako onda naši “stručnjaci”, od medija do stručnih sukomentatora, govore da ne može. Taj isti Ivković kojemu je domet karijere bio treniranje 2 mjeseca Borca iz Banje Luke i ostali mediji čiji stručni komentatori ne bi osvojili ni turnir za janje na Plešivici, se usude tako usko i limitirano donositi zaključke o ponajboljem veznom igraču svijeta i najboljem igraču u povijesti hrvatske nogometne reprezentacije, na temelju dvije utakmice.

Ne zaboravimo da je taj čovjek proglašen najboljim svjetskim nogometašem! Šest puta osvajao Ligu Prvaka, 26 trofeja s najboljim klubom na svijetu što ga čini najtrofejnijim igračem u 120 godina povijesti Real Madrida, Svjetsko srebro i bronca s reprezentacijom, srebro u Ligi nacija… lider momčadi i glavni kreator kulta reprezentacije, organizator hijerarhije repke temeljene na međusobnom poštovanju i uvažavanju te obiteljskoj atmosferi jer na temelju tih vrijednosti smo i gradili uspjehe i rezultate proteklih godina.

Brazil ima Pelea, Argentina Maradonu, Njemačka Beckenbauera, Francuska Platinija… a Hrvatska ima Luku Modrića! Sad usporedite kako se te države odnose prema svojim idolima i božanstvima, a kako mi prema svome. Krajnje nekorektno i nezasluženo!

Preko 100 odigranih veličanstvenih utakmica za Hrvatsku ništa ne znači? Dvije loše su užasne? Zapitajmo se! Imamo nešto što bi željelo pola svijeta, a mi se prema njemu ne znamo odnositi kako zaslužuje. Ne brini Luka, u mom gradu ćeš dobiti spomenik ili statuu, kako se već dogovorimo, bez obzira što nemaš dodirnih točaka s istim, a ostali neka te cijene i poštuju po svojoj savjesti. I da… protiv Italije će odigrati odličnu utakmicu.

Grande Luka!!!