Jako dobra inicijativa – program Školski praznici ponovo okuplja tisuće djece

Hrvatski školski sportski savez u Osnovnoj je školi Marina Držića u Zagrebu objavio nastavak programa Sportski praznici, pilot-projekta koji je u 2021. godini okupio preko 11 000 djece u organiziranim edukativnim sportskim aktivnostima nakon kraja školske godine. Povodom početka ovog programa, od glavnih pokrovitelja programa, Ministarstva turizma i sporta, stiže posebno obraćanje ministrice Nikolina Brnjac.

Oglas

Nakon uspješno organiziranih Sportskih praznika prošle godine u kojima je sudjelovalo više od 11 tisuća djece, projekt nastavljamo i ove godine kada ćemo okupiti još veći broj djece s ciljem bavljenja tjelesnom aktivnošću i za vrijeme ljetnih praznika. Sport je izuzetno važan alat za razvijanje motoričkih, ali i socijalnih vještina djeteta jer razvija prijateljstvo i toleranciju, šalje poruku fair-playa i jednakosti i kroz ovakve programe poput Sportskih praznika stvaraju se zdrave navike za cijeli život. Veseli nas podatak što se ovo ljeto značajno povećao broj lokacija na kojima će se provoditi program, a Ministarstvo turizma i sporta i ove godine je osiguralo sredstva u iznosu od 3,3 milijuna kuna kako bi Sportski praznici bili besplatni za svu djecu koja sudjeluju u njima. Poticanje na bavljenje sportom, pogotovo mlađe populacije, jedan je od važnih strateških ciljeva Vlade Republike Hrvatske, a na ovaj način djeci dajemo priliku da i ljetne praznike provedu aktivno. Nikolina Brnjac, ministrica turizma i sporta

Oglas

Predstavljene su 84 lokacije iz svih županija RH na kojima se održava program u četiri tjedna, počevši s prošlim ponedjeljkom pa sve do 22. srpnja 2022. godine. Ovaj program uključuje školarce svih dobnih skupina i omogućuje im učenje o sportovima i aktivnostima u njihovoj zajednici te igru i sportska natjecanja pod stručnim vodstvom kineziologa. Potpuno besplatni edukativni sportski program u školama predstavlja različite sportove i sportske aktivnosti djeci koja žele, i nakon kraja redovne nastave, ostati aktivni i baviti se sportom.

Oglas

Vrlo je važno naglasiti da ovim programom nastojimo povezati nekoliko komponenti kojima bi ponudili ugodu djeci, a to su vježbanje, kretanje, boravak na otvorenom, zdravu prehranu i nešto što osobno smatram vrlo važnim, a to je socijalizacija. Djeca će svakodnevno provesti četiri sata u igri sa svojim vršnjacima uz prisustvo jednog ili dva kineziologa. Svim učenicima, roditeljima, ravnateljima i voditeljima programa želim puno zabave i lijepih trenutaka provedenih u našim Sportskim praznicima“, rekao je glavni tajnik Hrvatskog školskog sportskog saveza, dr. sc. Ivan Dujić.

U školama diljem Hrvatske  započela je provedba programa i više od 25 različitih sportova i aktivnosti u kojima će sudjelovati preko 13 tisuća djece. Mnoge su grupe bile potpuno popunjene i prije prvog dana provedbe programa, što svjedoči interesu roditelja i djece prema aktivnostima ovoga tipa. Hrvatski školski sportski savez s veseljem očekuje izvješća iz svih škola te nastavlja pratiti provedbu na svim lokacijama s ciljem uspješne provedbe i još bolje nadogradnje programa za sljedeću godinu.

Sve informacije o programu i prijavama saznajte na službenim stranicama Sportskih praznika, a sve lokacije dostupne su ovdje.

Sportski praznici besplatan su ljetni sportski program koji se u 2022. godini provodi na 84 lokacije u Republici Hrvatskoj. Projekt se provodi uz punu podršku Ministarstva turizma i sporta u suradnji sa županijskim školskim sportskim savezima i školskim sportskim savezom grada Zagreba.

Pilot-projekt proveden je 2021. godine kao odgovor na epidemiološku situaciju u RH i svijetu koja je uvelike ograničila mogućnost rekreacije i bavljenja sportom za djecu. Shvaćajući koliko je za djecu ključno da se redovito i sustavno bave sportom, Hrvatski školski sportski savez htio je stvoriti prostor i uvjete za ljetne sportske aktivnosti te okupiti kineziologe hrvatskih škola u stvaranje programa i provođenju tih aktivnosti.

S preko 11 tisuća djece koja su sudjelovala u 2021. godini i 138 voditelja programa, projekt je uspješno zaživio i proširuje se u 2022. godini, kada će sudjelovati 84 škole i 168 voditelja.

Sportskim praznicima želimo ukazati na problem nekretanja djece, ali i ponuditi rješenje. Program je lani pokrenut kao pilot-projekt i pokazao se izuzetno uspješnim jer je na 70 lokacija diljem RH vježbalo preko 11 000 učenika. Ove godine očekujemo još veći interes i cilj nam je uključiti još više djece na 84 lokacije.

Vrlo je važno naglasiti da ovim programom nastojimo povezati nekoliko komponenti kojima bi ponudili ugodu djeci, a to su vježbanje, kretanje, boravak na otvorenom, zdravu prehranu i nešto što osobno smatram vrlo važnim, a to je socijalizacija. Djeca će svakodnevno provesti četiri sata u igri sa svojim vršnjacima uz prisustvo jednog ili dva kineziologa.

Osobno sam izuzetno ponosan na ovaj program i na Hrvatski školski sportski savez koji ga je pokrenuo, ali i na Ministarstvo turizma i sporta koje je program Sportskih praznika prepoznalo kao bitnim i osigurao nam sredstva za njegovu provedbu.

Nadam se da će ga prepoznati i lokalne zajednice i iz vlastitih sredstava financirati nastavak programa i produžiti njegovo trajanje kao što je to i lani bilo u nekoliko gradova. Svim učenicima, roditeljima, ravnateljima i voditeljima programa želim puno zabave i lijepih trenutaka provedenih u našim Sportskim praznicima.“

Pojasnio je glavni tajnik HŠSS-a, dr. sc. Ivan Dujić.

CILJ I SVRHA PROJEKTA

Cilj je projekta uključivanje što većeg broja djece u organizirani oblik tjelesne aktivnosti.  Sudjelovanje u programu koji bi se provodio na otvorenom prostoru, poštujući epidemiološke mjere te pod stručnim vodstvom kineziologa, omogućit će učenicima dodatno kvalitetno programirano vrijeme i nakon završetka redovite nastave.

CILJANA SKUPINA

Sadržaj programa namijenjen je učenicima osnovnih škola, dakle od 1. do 8. razreda, a 2022. godine dostupan je i u pet srednjih škola.

MJESTO I VRIJEME ODRŽAVANJA

Projekt se provodi u svim županijama Republike Hrvatske i gradu Zagrebu. Cijeli popis škola koje ove godine sudjeluju u projektu pronađite OVDJE (ubaciti link na LOKACIJE).

CIJENA ZA KORISNIKE

Program je u potpunosti besplatan za sve učenike. Svaki će učenik koji pristupi programu dobiti majicu, a svakog dana za učenike je organiziran obrok i voda.

KAKO SE PRIJAVITI?

Sve informacije o prijavi i programu pronađite na službenim stranicama Hrvatskog školskog sportskog saveza i programa Sportski praznici OVDJE.