Izjednačena utakmica je u završnici prevagnula na tursku stranu

Posljednja utakmica kvalifikacija za Europsko prvenstvo 2022 igrala se bez ultimatuma rezultata. Hrvatska je u posljednji ciklus ušla neporažena, s četiri pobjede i već osiguranim plasmanom na europsku smotru, a i s posljednja dva poraza, onim protiv Nizozemske i večerašnjim protiv Turske i dalje je ostala na prvom mjestu svoje kvalifikacijske skupine.

Prvi poeni na utakmici su pripali Shaneu Larkinu zahvaljujući slobodnim bacanjima, dok s hrvatske strane prvi koš ubacuje Željko Šakić za 2:2. Ipak, tricom Ugurlua i zakucavanjem Haltalija Turska  prelazi u vodstvo pri 7:4. Prvi koš Marčinkovića drži hrvatske glave iznad vode (7:6), a Drežnjak zakucava za vodstvo Hrvatske od 8:7. Hrvatska serijom od 6:0 dolazi do vodstva od 10:7, no turska reprezentacija ne dopušta ozbiljnije odvajanje. Izjednačena prva četvrtina s dobrim obranama na obje strane rezultira potpuno izjednačenim rezultatom (21:21).

Po isteku četiri minute druge četvrtine situacija je još uvijek jednaka: na semaforu stoji 27:27. Nakon kratke turske serije od 4 poena (vodstvo Turske od 33:29), izbornik Mršić traži time-out i od svojih izabranika zahtijeva dizanje intenziteta. Gabrić šutem izvana vraća ravnotežu na 32:32. No, krajem prvog poluvremena Turska stječe prednost od 6 poena (42:36) te izbornik Mršić u ponovljenom time-outu poziva igrače na ozbiljnost i dizanje agresivnosti u čemu očigledno i uspijeva jer se na veliki odmor odlazi s tek košem prednosti za tursku reprezentaciju (40:42).

Goran Filipović koji je u ovom ciklusu zabilježio debitantski nastup za seniorsku reprezentaciju igra napadački odličnu utakmicu, a u kritičnom trenutku pogađa jednu dalekometnu tricu za priključak Hrvatske na 49:50. Šakićeva trica dovodi do još jednog izjednačenja u nepreglednom nizu, a Antonio Vranković ubacuje koš za konačno vodstvo Hrvatske pri 56:54. U posljednju se četvrtinu ulazi s prednošću Hrvatske od 65:62 nakon Mustapićeve trice na asistenciju mladog Roka Prkačina.

Tricom počinje i posljednja dionica: Gabrić zabija za najveće vodstvo Hrvatske od 6 poena (68:62), no Turci ubrzo hvataju priključak. Sedam minuta do kraja utakmice Mršić u igru vraća stožerne igrače reprezentacije Bilana i Šakića, no s druge se strane vraća i Shane Larkin pa domaćini ponovno prelaze u minimalno vodstvo od 72:70. Larkina je ipak vrlo teško zaustaviti – tri minute do kraja pogađa tešku tricu uz osobnu pogrešku Mustapića za 79:75, no srećom promašuje dodijeljeno mu slobodno bacanje. 26 sekundi do kraja utakmice koš za domaćine pogađa Sanli te stvara prednost od 6 poena koje nije bilo više moguće nadoknaditi, a susret završava rezultatom od 78:84.

© Sportalo.hr 2020. | Newsphere by AF themes.