Ivana Sadaić: “Život bez sporta”

Život bez sporta koji nas je sve skupa iznenada snašao nije lak. Nije lako naravno živjeti uobičajen život, onaj njegov egzistencijalni dio, no velikom dijelu stanovnika Hrvatske sport je zaista vrlo važan dio života takod a je ovo vrijeme kad nam sport jako nedostaje. Iz tog razloga odlučili smo našim čitateljima ponuditi pomoć, obratili smo se stručnjakinji na području psihologije i od danas s ponosom možemo reći da Ivana Sadaić postaje naša suradnica i na SPortalu ćete moći pratiti njene bez sumnje vrlo zanimljive i poučne kolumne.

Oglas

Oglas

Ivana Sadaić rođena je u Đakovu 1982. godine gdje završava osnovnu školu i gimnaziju. Nakon toga upisuje Filozofski fakultet u Rijeci gdje 2006. godine diplomira u zvanje psiholog profesor. Kratko se zapošljava u Centru za profesionalnu rehabilitaciju u Osijeku gdje radi na poslovima procjene i plasmana preostale radne sposobnosti. Zadnjih 13 godina je stručna suradnica psihologinja u Osnovnoj školi Josipa Antuna Ćolnića u Đakovu. Završila je drugi stupanj edukacije za kognitivno bihevioralnog terapeuta. Zadnje tri godine uz posao školskog psihologa radi i kao sportska psihologinja. Surađuje s HNK Đakovo Croatia i nekolicinom sportaša. Tijekom života aktivno je trenirala plivanje i odbojku, danas je zaljubljena u yogu i  sanja otrčati maraton.


Oglas

Život bez sporta?

U trenutku kada pandemija ozbiljno zahvaća zemlju u kojoj živiš i odgovaraš na anonimne pozive ljudi na telefonu za psihološku pomoć, dobivaš poziv za suradnju s portalom koji prati sport. Kao sportska psihologinja koja uživa u radu sa sportašima osjećaš ponos i sreću jer imaš priliku pisati o onome zbog čega ti srce zakuca malo brže, o psihologiji sporta.

Sjedam za računalo i počinjem pretraživati što iskusniji stručnjaci od mene imaju reći o sportu u trenutku kada je većina sportskih natjecanja otkazana. Tek tada doživim grubi udarac realnosti, jer do sada sam uglavnom razmišljala o zdravstvenim i psihološkim posljedicama trenutno najpoznatijeg virusa na svijetu. U glavi se odjednom pojavi „HEJ, ODGOĐENE SU OLIMPIJSKE IGRE!“, događaj koji je slavlje sporta i najljepša predstava svega što sportaši znaju i mogu. Uzbuđenje i sreću zbog prilike da pišem o psihološkom aspektu sporta zamjenjuje tuga pomiješana s tjeskobom. Ovo je ljeto trebalo biti praznik sporta, a sada ne mogu pogledati ni partiju basketa ekipe iz ulice. Tuga i tjeskoba?! Zašto?

Koliko nam je sport važan?

Većina nas je tijekom života odrasla okružena sportom često ne primjećujući koliko važnu ulogu igra u našem životu. Najbolji prijatelj, roditelj ili društvo s igrališta potaknuli su nas na uključivanje u organiziranu sportsku aktivnost, s manje ili više uspjeha. Ako ovo čitate vjerojatno ste u njoj pronašli ono nešto što vas je učinilo zaljubljenikom u sport koji sada, možda više nego ikad prije, ima priliku vidjeti kako izgleda život bez sporta i sportskih natjecanja. Zašto nam on sada toliko nedostaje? Što je to što nam sport donosi?

Prije svega, kroz njega učimo o važnosti discipline, načinima postizanja ciljeva i nošenju sa životnim izazovima. Uči nas prednostima koje donosi naporan rad, slatkom okusu pobjede i kako prebroditi gorčinu poraza. Osim važnih životnih lekcija, sport prati emotivna komponenta zbog koje nestrpljivo čekam svaku utrku Formule 1 i godišnji odmor planiram prema rasporedu Olimpijskih igara. Imati priliku uživo vidjeti emotivne reakcije sportaša na izazove pred kojima se nalaze, slaviti ili tugovati s njima, za nas navijače predstavlja ono najbolje od života. Za mnoge od nas sport je i način nošenja sa stresom i nakupljenim neugodnim emocijama. Okruženje u kojem smo naučili upravljati svojim osjećajima suočeni sa pobjedama i porazima, što nam ne pomaže samo na sportskim terenima nego i na radnim mjestima i u odnosima s ljudima oko nas. I dobrobit sporta na koju prvu pomislimo je ona tjelesna. Održavanje zdravlja i fizičke spremnosti koje nam donosi uključenost u sportske aktivnosti vitalni su za to da se osjećamo dobro sa sobom. Brojna istraživanja tijekom godina potvrđuju da fizička aktivnost i uključenost u sport igraju važnu ulogu u tome koliko smo mentalno stabilni. Zaljubljenicima u sport i navijačima je sada možda malo jasnije zašto pauziranje sportskih natjecanja i aktivnosti donosi neugodne osjećaje koji nam se ovih dana javljaju.

Što život bez sporta znači sportašima

Što je vama sport? Zabava, način suočavanja sa stresom, prilika za druženje s prijateljima, način da ostanete u dobroj tjelesnoj kondiciji, prilika za igru, način života? Sportašima je sport veliki dio identiteta, svakodnevna rutina, ljubav, posao i životni san. Otkazivanje sportskih natjecanja i nemogućnost svakodnevnog treniranja kod njih izaziva emocije vrlo slične onima koje osjećamo kada doživimo značajan životni gubitak. Tuga, ljutnja, frustracija, promjene raspoloženja i depresivni simptomi u ovom trenu dominiraju životima profesionalnih sportaša. Isto se događa i kada su ozbiljnije ozlijeđeni. Dodatnu težinu cijeloj situaciji donosi neizvjesnost oko trajanja pandemije, te financijska neizvjesnost mnogih sportaša i sportskih djelatnika o kojima čitamo zadnjih dana.

Ono što sportaši u ovom trenutku mogu učiniti je na ovu krizu gledati kao na još jednog teškog protivnika. Kroz sport su (ste) naučili cijeli niz mentalnih vještina za suočavanje s najtežim sportskim izazovima, ovo je još jedna prilika da ih upotrijebe. Ako zapne, kriza je preduga ili su neugodni osjećaji preintenzivni za to su ovdje sportski psiholozi, pronađite onoga uz čiju ćete pomoć buduće sportske izazove dočekati mentalno još spremniji.

Na kraju, važno je reći da su svi neugodni osjećaji koji se javljaju zbog nedostatka sporta i natjecanja očekivani i normalni. Dopustite si osjećati sve emocije koje se sada javljaju, ukoliko ih ignorirate pojaviti će se onda kad ih najmanje očekujete. U trenutku velike svjetske krize pronađite zadovoljstvo u natjecanjima s ukućanima, sportskim aktivnostima prilagođenim ostanku u kući, reprizama velikih sportskih događaja, proučavanju povijesti omiljenog kluba, prisjećanju osobnih sportskih uspjeha i zamišljanju svih onih sportskih aktivnosti i natjecanja kojima se u budućnosti veselite!

Proći će i ovo! Čuvajte se!