Ivan Šapina i Ivan Huklek osigurali vizu za Tokio

Taekwondaš Ivan Šapina kreirao je senzaciju na europskim olimpijskim kvalifikacijama u glavnom bugarskom gradu Sofiji. Član splitskog TK Marjan stigao je do finala kategorije iznad 80 kg, što mu je bilo dovoljno da postane naš 42. evidentni olimpijski kandidat za Tokio, četvrti predstavnik taekwondoa (uz Kristinu Tomić do 49 kg, Mateu Jelić do 67 kg i Tonija Kanaeta do 80 kg) i treći predstavnik spomenutog trofejnog splitskog kluba na Igrama ovoga ljeta.

Oglas

Šapina je na sofijskim kvalifikacijama dohvatio finale svoje kategorije doslovno u posljednjim trenucima odlučujuće (polufinalne) borbe. U prvom kolu pobijedio je Ukrajinca Vladislava Bondara prekidom 24-3, da bi u polufinalnom dvoboju doslovno u posljednjoj sekundi pogodio Turčina Emrea Kutalma Ateslija za veliko slavlje. Budući da finalisti u svim kategorijama osiguravaju nastup na Olimpijskim igrama u Tokiju, finalna borba nije održana.

Oglas

Uz nedavno potvrđenog Božu Starčevića u kategoriji do 77 kg grčko-rimskim načinom, Hrvatska će imati još jednu hrvačku uzdanicu na Olimpijskim igrama u Tokiju (23. srpnja – 8. kolovoza 2021.).

Oglas

Pothvat vrijedan olimpijske norme na svjetskim hrvačkim kvalifikacijama u Sofiji (Bugarska) ostvario je Ivan Huklek u kategoriji do 87 kg. U prvoj borbi svladao je Poljaka Arkadiusza Kulynycza, potom u osmini finala Talijana Mirca Minguzzia 14-5. U četvrtfinalu je s uvjerljivih 9-0 pobijedio Čeha Petra Novaka. U presudnom dvoboju poluzavršnice s 4-1 je bio bolji od Šveđanina Kristoffera Zakariasa Berga, a samim prolaskom u finale Huklek je osigurao i “vizu” za Tokio.

Na popisu evidentnih olimpijskih kandidata za Igre u Tokiju trenutačno je 41 kandidat i kandidatkinja, a u toj brojci je 29 pojedinačnih i jedna momčadska norma (vaterpolska reprezentacija).