Imaju li kvalifikacije ikakvog smisla?

Ovih dana glavne sportske vijesti osim Eura, potrage Hajduka za trenerom i bezbroj “ekskluziva” o transferima pažnju nogometne javnosti privlače razne kvalifikacije.

Orijent i Kustošija bore se za takozvanu Prvu NL, odnosno 2. HNL, Uljanik i Slavonija te Segesta i Zadar vodit će bitke za ulazak u takozvanu Drugu NL, odnosno jedinstvenu 3. HNL, a ispod toga širom Lijepe naše mnogim se klubovima sudbine i čitave sezone svode na dva puta po 180 minuta iako su se okitili naslovima prvaka.

U samoj suštini kvalifikacije su krajnje nepošten način da se nekoga zadrži u ligi. Bez spominjanja imena, imamo dva kluba, jedan je Ipsilon, drugi je Iks. NK Iks je prvak svoje lige, uprava kluba je proteklo ljeto osigurala financije, dovela je mladog i ambicioznog trenera koji je okupio odličnu momčad, iako su imali problema s poslovnim obvezama, radom na sezoni, stražama i dežurstvima žrtvovali su se, mijenjali za smjene, preskakali šetnje i ostale obveze s djevojkama, kasnili na rođendane, odlazili ranije s obiteljskih okupljanja da bi bili na svim utakmicama i na kraju su to sve naplatili, osvojili su naslov prvaka, a onda ga kako to i priliči dobro proslavili pa i “zalili”. I tu bi trebao biti kraj povijesne sezone za Iks. Ali ne i u Hrvatskoj.

S druge strane NK Ipsilon je krivo procijenio situaciju, nisu doveli kvalitetna pojačanja iako im je nekoliko igrača otišlo proteklo ljeto, imali su doduše i oni problema s izostancima, kao uostalom i svi drugi. Glavni sponzor se posvađao s predsjednikom, općinski načelnik je srezao donacije i u startu je slutilo na tešku sezonu. Treniralo se dobro kroz pripreme, ali kako je sezona odmicala odaziv je bio sve lošiji. Srećom, u borbi za ostanak izbjegli su posljednje mjesto iako su jedva dočekali kraj sezone, u završnici su u pomoć uskočili klupski “vojnici” koji su uvijek svom Ipsilonu na raspolaganju, iako nisu igrali nekoliko sezona, iako su nabacili nešto kila viška i zaradili nešto kose manjka, uspjeli su u zadnjim kolima pod vodstvom trećeg trenera ove sezone, iskusnog Hrvoja Horvatovića izboriti u zadnjem kolu spasonosno 15. mjesto. Igrači su pravi junaci, čitavu proljetnu sezonu su sami izvukli, često sa njih točno 11 u zapisniku i samo s trenerom na klupi, zaslužili su da im se digne spomenik. Doduše, i njihove supruge, djevojke a bome i ljubavnice su pomalo ljute jer su ponovno morale trpjeti zbog nogometa, ali kad se cilj ispuni sve se to preživi.

Koji od ova dva kluba ima bolju perspektivu, koji klub je zaslužio igrati u jačoj ligi i koga od njih treba nagraditi? Iks koji je posložen, koji ima odličnu atmosferu, koji ima motiv dokazati se ili Ipsilon kojeg su veterani spašavali od toga da ne uspije završiti sezonu?

Za primjer ćemo sada uzeti Osječko baranjsku županiju koja ima svojih šest podsaveza odnosno nogometnih središta, NS Našice, NS Valpovo, NS Đakovo, NS Osijek, NS Donji Miholjac i NS Beli Manastir. Svaki od njih ima svoju drugu ŽNL koje imaju svoje prvake koji moraju igrati kvalifikacije kako bi izborili mjesto u 1. ŽNL, dok ekipe koje “planduju”, ne treniraju, ne rade selekciju, nemaju mlade igrače koji bi im digli kvalitetu i završili su sezonu na 13. mjestu imaju prednost u odnosu na ove koji su se ozbiljno potrudili i osvojili titule.

Suvislo objašnjenje zašto je tome tako ne postoji jer ne može postojati. Isto se odnosi i na kvalifikacije za popunjavanje takozvane Druge NL, ako postoje prvaci koji ispunjavaju uvjete za viši rang oni jednostavno moraju imati otvoren put, a koliko će klubova ispadati, to je već njihov problem o kojem trebaju puno ranije misliti.

Kvalifikacije su kod nas same po sebi i prostor za makinacije, često u njih idu klubovi koji zapravo i ne žele u viši rang, pa samim tim ih treba svesti na minimum. Kvalifikacije u koje idu drugoplasirani i pretposljednji iz višeg ranga su dobra stvar, ali svaki prvak mora biti nagrađen za svoj rad, kažnjavanje dobrog na korist lošem je van svih sportskih i društvenih rezona. Nažalost, s obzirom da HNS vode ljudi koji su osmislili da se drugi rang zove prvim, a treći drugim kako bi “privukli sponzore”, imaju specifičan pogled na svijet oko sebe. Pazite, neki veliki sponzor će ući u “Prvu NL” jer je to prva liga, to što u njoj nema Dinama, Hajduka i Osijeka neće ih pokolebati niti probuditi sumnju da to možda ipak nije baš Prva liga. Neće posumnjati, tko bi posumnjao u vodeće ljude našeg Saveza! Kako onda od tih lumena očekivati da učine nešto zaista dobro za nogomet i ukinu kvalifikacije? Tu smo gdje jesmo, možemo pričati, ali očekivati da će se nešto promijeniti na bolje je luđe od njihovih odluka!