Ima li živih u HNS-u, treba li biti mrtvih da oni ožive?

Iako nismo odgovorni niti imamo bilo kakve veze s organizacijom natjecanja do nas je tokom petka došlo nekoliko upita hoće li se igrati kolo koje je pred nama, a onda smo u večernjim satima razgovarali s trenerima nakon danas odigranih utakmica Prve i Druge NL i zaista došli do toga da se zapitamo ima li smisla igrati nogomet u ovim vremenskim uvjetima.

Trener Kustošije Damir Milinović je pola svoje izjave i još toliko u internom razgovoru posvetio vremenskim uvjetima koji su vladali u Sigetu. Isti takvi, možda i još gori nas čekaju i u subotu i u nedjelju i pitamo se vrijedi li riskirati živote i zdravlje tolikih mladih ljudi u ovim vremenskim uvjetima. Temperature se mjere u hladu na 1m a živa skače i preko 35 što definitivno nije vrijeme za igranje nogometa.

Sumnjamo da bilo što može pokolebati gospodu iz ureda koji bi u slučaju odgode morali prekrajati rasporede, iziskivalo bi to dodatni napor tako da znamo da pišemo u vjetar, ali bi zaista morali razmisliti za neka buduća natjecanja da se čitav raspored pomakne u dio godine kada su temperature ugodnije, složit ćemo se da je puno lakše gledateljima se malo smrznuti u studenom ili prosincu nego igračima igrati po ovakvom vremenu. Uostalom, postoje razne tehnike zagrijavanja na tribinama, to se da riješiti, no ako netko strada po ovoj vrućini teško će se nešto popraviti.

Igranje nogometa po ekstremnim vrućinama može biti opasno za igrače, čak i za one koji su u dobroj kondiciji. Neke od najvećih opasnosti uključuju:

  • Dehidracija: Igrači mogu brzo dehidrirati kada igraju u vrućoj i vlažnoj klimi. Dehidracija može dovesti do umora, vrtoglavice i glavobolje, a može čak dovesti i do gubitka svijesti.
  • Toplinski udar: Toplinski udar je ozbiljan zdravstveni problem koji može biti fatalan. Javlja se kada tijelo ne može više regulirati svoju temperaturu. Simptomi toplinskog udara uključuju vrućinu, vrtoglavicu, glavobolju, mučninu i povraćanje.
  • Grčevi: Grčevi su iznenadne, snažne kontrakcije mišića. Često se javljaju kod igrača koji su dehidrirali ili su izgubili elektrolite.
  • Ozljede: Igrači su podložniji ozljedama kada su umorni ili dehidrirani.