IHF U19 Svjetsko prvenstvo: Hrvatska je u polufinalu

Hrvatska muška mlađa juniorska reprezentacija pobijedila je Norvešku 33:25 u četvrtfinalu 10. Svjetskog prvenstva i ušla u polufinale. Tamo je već danas u 20.30 sati čeka europski prvak Španjolska.

HRVATSKA: T. Herceg 8/26, M Prpić 5/12, V. Glivetić 1/4, M. Bajan -/-, M. Molc 2/2, A. Čaprić 6/11, F. Zovak -/-, T. Borovec 0/1, M. Tomšić 8/8, K. Jurić 2/7, P. Krupić 4/6, F. Krstić 5/5, L. Malinarich 3/4, I. Petrović -/-, A. Ćosić 0/1, K. Bjeliš 2/2, izbornik: Krešo Ivanković

NORVEŠKA: S. Reiersen 1/12, O. L. Syvertsen 9/31, K. B. Iversen 1/2, H. H. Nielsen 0/3, E. Havsgard 2/5, J. O. M. Hagenes 2/2, Holter -/-, S. L. Lid 9/15, E. K. Solost 4/6, A. H. Oftedal -/-, M. Solheim 1/2, E. Tysnes -/-, M. Olseth 4/8, K. E. Wallevik 2/2, D. W. Haugstedvedt 0/1, izbornik: Rasmus Skytte Hauge 

Zbog ozljeda Tončija Ivaniševića i Marka Tkaleca, hrvatski izbornik Krešo Ivanković morao je mijenjati sastav protiv Norveške. Tako se u ekipi našao Marin Tomšić. U momčad su se vratili Luka Malinarich nakon predaha i Karlo Jurić koji je odradio utakmicu kazne zbog plavog kartona.

Naša početna postava bila je sljedeća: na vratima Tin Herceg, na krilima desno Maksimilijan Molc, lijevo Marko Bajan. Crta je pripala Luki Malinarichu. Vanjsku poziciji držali su Aleksandar Čaprić lijevo, Vito Glivetić u sredini te Karlo Jurić desno. Izbornik je radio samo jednu zamjenu obrana – napad. Petar Krupić ulazio je umjesto Karla Jurića.

Povela je naša reprezentacija 2:0. Odmah zatim dobili smo isključenje pa je Norveška krenula u igru sedam na šest. To dakako nije lako braniti. Norveška je do prvog pogotka stigla nakon četiri minute igre. Na to se nadovezalo još jedno isključenje naših. I stiglo je izjednačenje 2:2. A zatim i vodstvo Norveške 2:3, ili drugim riječima, napravili su niz od tri pogotka za redom.

Ipak, brzo smo vratili prednost na svoju stranu. Nažalost, u neki trenucima naši su bili nestrpljivi, žurili su s udarcima pa i promašivali čiste prilike, tako da se nisu mogli ozbiljnije rezultatski odvojiti. Norveška je mudro držala priključak.

Obje su obrane bile izrazito čvrste, pokretljive, agresivne. Naša za nijansu pokretljivija. Za pogodak je trebalo uložiti puno truda. Hrvatska je prvi put otišla na plus tri u 21. minuti (9:6). Velike zasluge za to nosi i Tin Herceg koji je do tada skupio šest obrana.

Još jedna stvar bila je dobra u našim redovima. Zabijali su naši sa svih pozicija tako da Norvežani nisu mogli znati od kuda će doći projektil. Malo po malo dizali smo svoju prednost pa je ona u 29. minuti iznosila golemih pet razlike (13:8). Takvu prednost odnijeli smo i na predah. Bilo je 14:9.

Hrvatska je zadržala visoki nivo igre i u drugom dijelu. Ni jednoga trenutka nije ponudila priliku i nadu Norveškoj da se može vratiti u utakmicu. Dapače. Koga god je izbornik gurnuo na teren odlično je reagirao. Tako je naša prednost stalno rasla. U 45. minuti bili smo na velikih osam razlike (25:17).

Proaktivnom obranom 5-1, u kojoj je fenomenalno funkcionirao kapetan Maksimilijan Molc, lomili smo norveške napade, prekidali ih, trošili im snagu i s lakoćom kontrolirali zbivanja na terenu. Na ulasku u posljednjih deset minuta Hrvatska je bila na nedostižnih deset razlike (30:20). Ostalo je samo pitanje kolika će razlika biti na kraju. A ona iznosi plus osam (33:25).

Hrvatska je tako nakon šest godina ponovno u polufinalu svjetskog kadetskog prvenstva. Posljednju medalju osvojili smo prije točno deset godina kada smo bili srebrni.

IHF U19 SP: ČETVRTFINALE
HRVATSKA – NORVEŠKA   33:25

Izvor HRS