IHF SP 2022: Lutrija sedmeraca otišla na norvešku stranu, sutra borba za 11./12. mjesto

Hrvatska ženska kadetska reprezentacija odigrala je još jednu dramatičnu utakmicu na Svjetskom prvenstvu u Sj. Makedoniji. I izgubila od Norveške nakon sedmeraca 39:40 (30:30) pa će sutra igrati za 11./12.mjesto.

Izuzetno veliku borbu vidjeli smo u prvom poluvremenu. Hrvatska je, osim u jednom  trenutku (8:9), vodila cijelo vrijeme. Od početnih plus dva (3:1) u petoj minuti, do 7:5 dvije minute poslije. Nakon toga, Norvežanke su uhvatile priključak pa se igralo pogodak za pogodak.

Hrvatska je u 11. minuti nažalost ostala bez vrlo važne igračice Sare Marendić koja je u jednom proklizivanju, čini se, ozlijedila koljeno i na nosilima je odnesena s terena. Najbolje razdoblje u igri naše reprezentacije bilo je od 18. do 25. minute. Tada su napravile niz od 5:0 i norvešku prednost od jednog pogotka (8:9), pretvorile u svoje vodstvo od 13:9.

Nažalost, nisu to zadržale do predaha. Norveška je iskoristila umor naših igračica i serijom od četiri pogotka stigla do izjednačenja (14:14). Šteta, jer bila je to sjajna prilika da se u nastavak uđe s mnogo samopouzdanja. Ovako je trebalo krenuti od početka.

Gotovo istu sliku vidjeli smo u drugom poluvremenu. U divovskoj borbi nitko nije posustajao. Sužena rotacija natjerala je našeg izbornika da na tri vanjske pozicije gurne  Niku Gavrilović, Ivu Bule i Ivu Zrilić. I treba reći da su sve tri dale posljednji atom snage, posebno kapetanica Iva Bule koja je vukla kada nitko nije mogao zapucati prema norveškim vratima.

Uglavnom je vodila Hrvatska. Ali Norveška nije popuštala ni jednog trenutka. Na kraju smo vidjeli pravu dramu. Četrdeset i pet sekundi prije posljednjeg oglašavanja jako slabih kineskih sudaca, Anđela Žagar je zabila s 10 metara kada su sudačke ruke bile podignute u zrak, a Hrvatska više nije imala pravo niti na jedno dodavanje i povela 30:29. Norveška je brzo odgovorila i izjednačila. Našim djevojkama je ostalo još 19 sekundi za posljednji napad. Prije toga, izbornik je pozvao minutu predaha. Nažalost, posljednji pokušaj nismo pretvorili u pogodak pa su pobjednika odlučivali sedmerci.

Tu je Norveška bila malo sretnija i nakon deset serija slavila s 9:10, odnosno ukupno 39:40. S ukupno 13 pogodaka, Iva Bule bila je naša najbolja igračica. Osam je dala Anđela Žagar. Kod Norveške prvo ime Constance Hedenstad s 12 pogodaka.

Sutra će Hrvatska u 16.00 sati igrati s poraženim iz susreta Sj. Makedonija – Njemačka koji se igra kasnije ovoga poslijepodneva.

IHF SP 2022: RAZIGRAVANJE ZA 9.-12. MJESTA

HRVATSKA – NORVEŠKA 39:40 (7 m) (30:30)

Izvor HRS