Igrači Osijeka treniraju putem aplikacije na bazi video konferencije

Predvodnici stručnog stožera Bijelo-plavih ističu značaj zajedničkih treninga, homogenosti i pripadnosti grupi

Oglas

Nogometaši Osijeka nisu u Gradskom vrtu, ali su ipak okupljeni na zajedničkim treninzima. Odrađuju ih putem aplikacije koja funkcionira na bazi video konferencije, a trener Ivica Kulešević u ovim je specifičnim okolnostima vrlo zadovoljan kako su reagirali i igrači i članovi njegovog stručnog stožera.

Oglas

Znate da su naši nogometaši čim su dobili slobodno imali program za individualne treninge. No, otišli smo i korak dalje. Na prijedlog i inicijativu predsjednika Meštrovića sada smo sve to podignuli na puno višu razinu. Svi se u dugovoreno vrijeme okupimo, ajmo reći – kao u svlačionicu. Dečki se spoje 20-ak minuta prije, malo se ispričaju i na taj način podruže, da bismo potom krenuli u zajedničku komunikaciju. Kolega Vučko im demonstrira postavljene zadatke, a oni sve vrlo aktivno prate. Još je, po meni, važnije da si međusobno dajemo podršku, ističe Kulešević.

Oglas

Održati zajedništvo i visoki moral

Igrači su vrlo odgovorno i disciplinirano shvatili novi način treninga i svatko od njih pozorno prati sve što se stavlja pred njih u smislu ispunjavanja obveza.

Imamo aplikaciju i za trčanje i live praćenje, a sve što radimo u skladu je, naravno, s uputama stožera civilne zaštite. To rade individualno i šalju nam izvješća, tako da imamo sliku o svakom pojedincu. Stožer ima odvojene „sobe“, razgovaramo i dogovaramo stalno nešto novo. Pratimo nove trendove među europskim klubovima, a još smo i ranije počeli od nekih drugih. Najvažnije je, ipak, održati zajedništvo, visoki moral, to je još i važnije od kondicijske pripreme. Osjećaj pripadnosti grupi, vrlo je bitan.

Izvući najbolje što se trenutno može

Vrijedno je istaknuti da je u Klubu po ovoj osnovi do sada „utrošeno“ više od 20.000 online minuta za zajedničko vježbanje. Za sportskog direktora Bijelo-plavih Alena Petrovića nema dvojbe da se radi sve što je trenutno moguće:

Radili su igrači i do sada ozbiljno, no ovo je ipak zajednički rad. Pritom je važan i taj faktorom homogenosti, da se i vide i čuju. Ne može se trenutno iz ove kože. Kontaktirao sam i druge širom Europe, ostvario mnoštvo poziva, pričao s našim bivšim igračima i većina je u istom ili vrlo sličnom režimu. Slažem se s trenerom da je vrlo bitan i taj osjećaj povezanosti, moral u ovakvim situacijama ima važnu ulogu. Imamo svakodnevne online sastanke stožera, razgovore i s predsjednikom Meštrovićem, direktorom Galićem, kako bismo izvukli najbolje što se može u ovim okolnostima. Nadamo se da ćemo što prije imati mogućnost izaći na teren, makar i u nekim skupinama. Svi smo nestrpljivi, ali moramo biti optimistični.

Brzo se organizirali

Petrovićev najbliži suradnik i pomoćnik te glavni klupski skaut Marin Skender ovom je prigodom na sve dosad izrečeno dodao:

Kako smo prvi reagirali po pitanju smanjenja plaća, u dogovoru s našim igračima, tako smo se i po ovom pitanju vrlo brzo organizirali. Nema kod nas nikakve stihije. Online treninzi prakticiraju se i u B momčadi kao i u cijeloj Školi nogometa. Sve se prati i komentira, pripremamo se kao da ćemo već sutra nastaviti tamo gdje smo stali prije petnaestak ili više dana. A onda želimo biti maksimalno spremni, da ne gubimo vrijeme na neke bazične stvari, nego s pravom podlogom odmah krenuti u punom ritmu.

Izvor nkosijek