Hrvatske odbojkašice u posljednji tren “upale” na Svjetsko prvenstvo

U četvrtak, 17. ožujka navečer, u Lausanni je održan ždrijeb za Svjetsko prvenstvo odbojkašica, kojem su od 23. rujna do 15. listopada ove godine domaćini zajedno Poljska i Nizozemska. Možda to i ne bi bila kod nas udarna vijest da se i Hrvatska nije u posljednji trenutak našla u ždrijebu.

Oglas

Naime, sjetimo se lanjskog Europskog prvenstva i poraza naših djevojaka od Francuske u drugom krugu natjecanja, poraza u kojem smo izgubili i važne bodove za konačnu rang listu. Na kraju smo zauzeli 25. mjesto, a u ždrijeb za SP ulazile su 24 reprezentacije.

Oglas

No, obzirom na trenutnu situacija glede sukoba Rusije i Ukrajine čelna odbojkaška svjetska asocijacija FIVB izbacila je reprezentaciju Rusije iz ždrijeba, pa je tako Hrvatska, kao ‘prva ispod crte’ dobila priliku sudjelovati.

Oglas

Na kraju je hrvatska ženska reprezentacija voljom ždrijeba uvrštena u skupinu B, koja se igra u poljskom Gdanjsku i nizozemskom Arnheimu, uz domaćina Poljsku, Tursku, Dominikansku Republiku, Južnu Koreju i Tajland. Za prolazak u drugi krug potrebno je biti među četiri najboljeplasirane reprezentacije u skupini.

Frane Žanić, stručni tajnik Hrvatskog odbojkaškog saveza, koji se upravo nalazi u Turskoj, u društvu našeg novog izbornika Ferhata Akbasa, kratko je prokomentirao ždrijeb:

„Naša su se potajna nadanja ispunila, vjerovali smo do posljednjeg trenutka da bi mogli biti uvršteni u ždrijeb za SP, jer se ta informacija pojavila prije nekoliko dana. Sretni smo i zadovoljni zbog toga, ponosni što ćemo ponovno nakon 2014. godine biti u društvu najboljih svjetskih odbojkaških reprezentacija. Skupina je teška, tu je domaćin Poljska, Turska koja je među tri najbolje europske ekipe, Koreja kao četvrta sa posljednjih OI, pa uvijek jaki Tajland i Dominikanska Republika… Ali, vjerujem da i mi imamo svoje šanse, mislim da možemo ravnopravno igrati sa svakom od tih selekcija.“

Sličnog je mišljenja i izbornik Akbas koji je možda i neplanirano dobio još jedno veliko natjecanje ove godine, uz Zlatnu skupinu Europske lige, Mediteranske igre, Challenger kup i kvalifikacije za EP, koje će uslijediti neposredno pred SP.

„Zadovoljan sam skupinom, na SP ionako nema slabih suparnica. Mogu svakako već sada obećati da ćemo dati sve od sebe da se pokažemo u što boljem svjetlu, i da ćemo biti tvrd orah svima. Nismo bez svojih šansi, i nastojat ćemo ih iskoristiti. To što je i Turska s nama u skupini kod mene ništa ne mijenja na stvari, Hrvatska je sada moja zemlja za koju se  borim.“

Skupina A (Arnheim): Nizozemska, Italija, Belgija, Portoriko, Kamerun i Kenija

Skupina B (Arnheim/Gdanjsk): Poljska, Turska, Dominikanska Republika, Južna Koreja, Tajland i Hrvatska

Skupina C (Arnheim/Lodz): SAD, Srbija, Njemačka, Bugarska, Kanada i Kazastan

Skupina D (Arnheim): Brazil, Kina, Japan, Kolumbija, Argentina i Češka